Praha Jeruzalém

Likud dosáhl průlomu se Sjednoceným judaismem Tóry, počátkem příštího týdne očekává podpis dohody se Šasem a o den či dva později představení koalice.

Autor: David Rosenberg 25. listopadu 2022 11:07

Likud podle páteční ranní zprávy dosáhl dalšího průlomu v koaličních jednáních, čímž se pravicový blok přiblížil k sestavení nové vlády.

Několik hodin poté, co hlavní vyjednavač Likudu Yariv Levin podepsal v pátek brzy ráno koaliční dohodu s Otzma Yehudit, informoval Channel 12, že vyjednávací týmy Likudu dosáhly průlomu také se Sjednoceným judaismem Tóry, což otevírá cestu k vytvoření nové koaliční vlády již příští týden.

Několik dní poté, co koaliční rozhovory mezi Likudem, Otzma Jehudit, Sjednoceným judaismem Tóry a Náboženskou sionistickou stranou uvázly na mrtvém bodě, jsou představitelé Likudu nyní optimističtí a počátkem příštího týdne budou schopni dokončit koaliční dohody se zbývajícími partnery.

Šas by měl dokončit koaliční rozhovory s Likudem v neděli a podle páteční zprávy představitelé Likudu očekávají, že o den či dva později budou podepsány dohody se Sjednoceným judaismem Tóry, Náboženskou sionistickou stranou a Noamem, což zajistí nové vládě vedené Netanjahuem většinu 64 křesel.

Podle dohody uzavřené v pátek ráno s Otzma Yehudit bude předseda strany Itamar Ben-Gvir jmenován ministrem národní bezpečnosti, což je rozšíření stávajícího úřadu ministra veřejné bezpečnosti.

Kromě toho bude Jicchak Wasserlauf jmenován ministrem pro Negev a Galileu; Amichaj Elijahu bude jmenován ministrem pro kulturní dědictví – který bude vytvořen pro správu archeologických nalezišť, mimo jiné v Judeji a Samaří; Almog Cohen se stane náměstkem ministra hospodářství, i když toto jmenování je předběžné a může být nahrazeno jinou funkcí; Tzvika Foghel bude předsedou Výboru pro veřejnou bezpečnost Knesetu; a Limor Son Har-Melech bude předsedat Zvláštnímu výboru Knessetu pro Izraelský občanský fond.

Očekává se, že Sjednocený judaismus Tóry získá ministerstvo výstavby a bydlení – to připadne předsedovi strany Jicchaku Goldknopfovi; Moše Gafni se vrátí jako předseda mocného finančního výboru Knessetu; Ja’akov Ašer bude jmenován předsedou výboru pro vnitro; Meir Poruš se stane náměstkem ministra dopravy a Ja’akov Tesler náměstkem ministra sociálních věcí.

Jmenování se dočká také Jisrael Eichler, i když zatím nebylo určeno, na jaké pozici bude působit.

27.11.2022 05:02 Daniel Žingor75Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova