Praha Jeruzalém

Terorista byl postřelen poté, co úmyslně najel do vojákyni poblíž židovské obce Kochav Jaakov a z místa činu unikl.

Autor: Lauren Marcus, World Israel News, 29. listopadu 2022

Dvacetiletá vojákyně byla vážně zraněna a utrpěla pohmoždění hlavy poté, co se stala terčem útoku palestinského teroristy, který na ni v úterý ráno v oblasti Binjamin v Judeji a Samaří najel autem.

K útoku došlo poblíž města Kochav Jaakov, asi 10 kilometrů severně od Jeruzaléma. Podle zpráv hebrejskojazyčných médií stála mladá žena na autobusové zastávce poblíž hlavní křižovatky, když ji Palestinec jedoucí v černém voze Kia identifikoval jako vojáka IDF v uniformě.

Poté zrychlil a úmyslně na vojákyni namířil své vozidlo, přičemž ji srazil a vážně zranil na hlavě. Později byla evakuována záchranáři Magen David Adom do jeruzalémské nemocnice, kde je při vědomí.

Terorista z místa činu ujel, což vyvolalo policejní honičku. Bezpečnostní složky ho postřelily asi kilometr od místa útoku a jeho současný stav není znám.

„Tankoval jsem na nedaleké čerpací stanici, když jsem viděl, že auto, které se dopustilo taranování, stojí ve frontě za mnou. V určitém okamžiku se řidič rozhodl, že na čerpací stanici nepojede, vyjel ven a najel do ženy stojící opodál. Poté z místa nehody ujel,“ uvedl v prohlášení dobrovolný záchranář United Hatzalah Erez Shalom.

„Upozornil jsem dispečink na to, co se stalo, a spěchal jsem k ženě a začal jí ošetřovat zranění. Utrpěla vážné poranění hlavy a další zranění končetin, řezné rány a odřeniny. Na místo dorazili další dobrovolníci, kteří mi pomáhali s její stabilizací. Po příjezdu sanitky byla převezena k ošetření do lékařského centra Shaare Zedek.“

„Vzhledem k povaze incidentu byla na místo vyslána jednotka psychotraumat a krizové pomoci, která ošetřila několik dalších mladých žen, které byly svědky incidentu,“ řekl Menachem Leff, vedoucí United Hatzalah pro region Binyamin.

Úterní ranní incident je posledním z vlny teroristických útoků v posledních týdnech.

Minulý týden neznámí pachatelé v rozmezí několika minut odpálili výbušná zařízení na dvou přeplněných jeruzalémských autobusových zastávkách. Při dvojím teroristickém útoku zahynuli dva lidé, včetně izraelsko-kanadského teenagera a otce šesti dětí, a 20 osob bylo zraněno.

Začátkem listopadu řádil v Arielu palestinský terorista, který pobodal a zabil dva muže a dalšího smrtelně přejel autem.

V říjnu 2022 byl na kontrolním stanovišti v Jeruzalémě zastřelen teroristou 21letý voják IDF.

Rok 2022 byl z hlediska teroristických útoků v Izraeli nejsmrtelnějším rokem od druhé intifády, neboť při útocích většinou ve stylu osamělých vlků bylo zabito přibližně 23 lidí – včetně dvou ukrajinských státních příslušníků. Teroristické útoky ve městech Tel Aviv, Hadera, Beeršeba, Bnej Brak a Elad v rozmezí šesti týdnů zanechaly zemi v napětí.

Dvě z obětí teroristické střelby v Bnej Braku byly ukrajinské státní příslušnice, které svým zraněním podlehly. Při přestřelce s pachatelem tohoto útoku byl později zabit arabsko-izraelský policista.

Dva příslušníci pohraniční policie byli zabiti v Hadeře, když se pokoušeli zastavit dva arabsko-izraelské bratrance při střelbě, ke které došlo poté, co slíbili věrnost ISIS.

30.11.2022 04:35 Daniel Žingor112Zdroj: World Israel News