Praha Jeruzalém

Náboženská sionistická strana získá kontrolu nad osadami, ministerstvem financí a ministerstvem pro přistěhovalectví.

Autor: David Rosenberg 1. prosince 2022 19:36

Náboženská sionistická strana ve čtvrtek večer podepsala koaliční dohodu s Likudem, čímž Likud získal tři koaliční dohody, přičemž k sestavení většinové vlády potřebuje ještě dvě.

Podle dohody bude šéf Náboženské sionistické strany Bezalel Smotrich zpočátku zastávat funkci ministra financí.

Očekává se, že šéf Šasu Aryeh Deri se bude střídat se Smotrichem a nejprve bude zastávat funkci ministra vnitra, poté se bude střídat ve funkci ministra financí.

Středeční zprávy naznačovaly, že rotace proběhne v roce 2025 a že Smotrich se v té době stane ministrem vnitra, ačkoli zatím nebylo potvrzeno, zda je toto datum nebo Smotrichovo budoucí jmenování ministrem vnitra zahrnuto v konečném návrhu koaliční dohody.

Náboženská sionistická strana navíc získá do svého portfolia ministerstvo pro imigraci a absorpci a ministerstvo pro národní projekty. Kromě toho bude zástupce Náboženské sionistické strany jmenován ministrem na ministerstvu obrany s pravomocí nad civilní správou, což je odbor ministerstva obrany, který spravuje oblast C Judeje a Samaří – včetně všech izraelských komunit v této oblasti.

Strana rovněž získá pozici náměstka ministra a povede několik výborů Knesetu, včetně předsednictví mocného finančního výboru Knesetu, výboru pro ústavu, právo a spravedlnost a výboru pro náboženské záležitosti.

„Je to další významný krok, který nás přibližuje k vytvoření nacionalistické pravicové vlády, která bude sloužit všem občanům Izraele,“ řekl Netanjahu po podpisu dohody. „Děkuji předsedovi Náboženské sionistické strany za spolupráci a jsem přesvědčen, že budeme aktivně a plodně spolupracovat v zájmu izraelského lidu.“

02.12.2022 05:12 Daniel Žingor115Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova