Praha Jeruzalém

Izraelský ministr obrany Benny Gantz odsoudil zvláštního koordinátora OSN pro Blízký východ Tora Wenneslanda za to, že na Twitteru napsal, že je „zděšen“, že policista zastřelil útočníka s nožem.

Od: JNS.org, 4. prosince 2022

Izraelský ministr obrany Benny Gantz v sobotu odsoudil komentáře, které předešlého dne pronesl vysoký vyslanec OSN pro region po teroristickém útoku poblíž Nábulusu.

Tor Wennesland, zvláštní koordinátor OSN pro blízkovýchodní mírový proces, v pátek napsal na Twitteru: „Jsem zděšen dnešním zabitím Palestince Ammara Mifleha při potyčce s izraelským vojákem poblíž Huwarry na o. (okupovaném) Západním břehu Jordánu. Upřímnou soustrast jeho pozůstalé rodině. Takové incidenty je třeba plně a neprodleně vyšetřit a odpovědné osoby pohnat k odpovědnosti.“

Mifleh, ozbrojený nožem, se pokusil vniknout do vozidla policisty IDF mimo službu, který ho podle policie postřelil. Terorista poté spatřil hlídkující tým pohraniční policie a zaútočil na něj, přičemž jednoho z nich zranil. Velitel roty útočníka napadl a došlo k potyčce, při níž se Mifleh pokusil vytrhnout policistovi střelnou zbraň, načež ho policista zastřelil, uvedla policie.

Na videozáznamu z místa činu je patrně vidět, jak se před střelbou do boje zapojili další dva Palestinci.

V reakci na Wenneslandovy komentáře Gantz v sobotu pochválil příslušníka pohraniční policie, který teroristu zneškodnil, a označil Wenneslandovo prohlášení za nepravdivé.

„Plně odsuzuji pokusy prezentovat incident falešným a manipulativním způsobem a prohlášení vyslance OSN pro Blízký východ proti policistovi, který fungoval odhodlaně a profesionálně,“ řekl Gantz.

 

„Důstojník, který teroristu zneškodnil, a všichni příslučníci IDF a pohraniční policie mají plnou podporu, aby mohli i nadále působit proti terorismu a chránit bezpečnost izraelských občanů,“ prohlásil Gantz.

Šéf pohraniční policie nadporučík Amir Cohen v pátek uvedl, že důstojníkova rychlá akce zabránila „významnému“ útoku na civilisty.

„Během několika vteřin tým pochopil, že se jedná o teroristický útok, a snažil se zasáhnout teroristu, který byl nakonec zneškodněn střelbou dříve, než mohl ublížit izraelským civilistům,“ uvedl.

05.12.2022 04:55 Daniel Žingor306Zdroj: United with Israel