Praha Jeruzalém

Od převzetí moci Hamásem uprchlo z Gazy 12 % Palestinců.

Autor: Baruch Yedid, TPS, 6. prosince 2022

Podle studie, kterou zveřejnila organizace spojená s teroristickou skupinou, za 15 let od převzetí kontroly nad Gazou Hamásem uprchlo z pásma Gazy 12 % obyvatel. Zdá se, že tato zpráva představuje první případ, kdy Hamás přiznává – nepřímo – rozsáhlou palestinskou emigraci od roku 2007, kdy násilně převzal kontrolu nad Pásmem.

Zpráva, kterou sepsala s Hamásem spojená Rada pro mezinárodní vztahy (CIR), byla zveřejněna v září a nedávno ji viděla tisková služba Tazpit. Tvrdí, že v posledních letech z pásma Gazy emigrovalo více než 60 000 palestinských obyvatel, aby unikli chudobě a válce.

Zpráva CIR viní izraelskou blokádu Gazy z toho, že chudoba v pásmu nutí Palestince k útěku. Izrael a Egypt zavedly blokádu Gazy v roce 2007, aby zabránily pašování zbraní.

Pásmo zažilo několik vln emigrace kvůli hrozivé míře nezaměstnanosti, rostoucí chudobě, sankcím uvaleným Palestinskou samosprávou a kolům konfliktů s Izraelem. CIR neuznala autoritářskou vládu Hamásu jako faktor, který k tomu přispěl.

„Gaza se vylidňuje,“ uvedli autoři zprávy.

Palestinská samospráva nemá k dispozici údaje o rozsahu migrace z Gazy za vlády Hamásu. Až dosud Hamás údaje tajil, což ztěžovalo shromažďování přesných čísel pro organizace na ochranu lidských práv. Předsedou správní rady CIR je Basem Naim, který je zároveň vysoce postavenou osobností Hamásu.

Různé odhady z minulého roku vrhají trochu světla na exodus z Gazy.

V letech 2007-2021 opustilo pásmo přibližně 236 000 Palestinců, uvedla v létě oficiální tisková agentura Palestinské samosprávy WAFA. Toto číslo zároveň představuje přibližně 12 % všech obyvatel pásma.

Na základě těchto čísel se zdá, že od roku 2007 opustilo Gazu každý rok v průměru přibližně 17 000 Palestinců.

Palestinci utíkají před neutěšenou ekonomickou situací.

Míra nezaměstnanosti v Gaze dosahuje 74 %. Ti, kterým se podařilo najít práci, pobírají průměrný roční plat 250 dolarů. To znamená, že 80 % obyvatel Gazy je pod hranicí chudoby. Zpráva CIR rovněž zaznamenala výrazný nárůst sebevražd mezi mladými lidmi.

Motivace k emigraci je velmi silná a průzkum provedený palestinským ústředním statistickým úřadem v roce 2019 ukázal, že 37 % mladých lidí v Gaze chce emigrovat. „Gaza se mění v bažinu zoufalých a chudých,“ řekl TPS palestinský výzkumník. „Ti, kteří mohou odejít, odcházejí.“

Někteří Palestinci odjíždějí na léčení a nevracejí se. Jiní platí úplatky ve výši tisíců dolarů policii Hamásu na hraničním přechodu Rafáh s Egyptem.

Částky dosahující až 10 000 dolarů a více se platí pašerákům, kteří Palestince převážejí na lodích přes Egypt a severní Afriku do Španělska nebo do Řecka či Turecka, které jsou blíže.

Turecko je oblíbenou destinací, protože cena víza je pouze 150 dolarů a v Turecku žije početná palestinská komunita čítající přibližně 30 000 osob. Odhaduje se, že 30 % emigrantů z Gazy přijelo do Turecka, přestože Palestinci mají pas, který jim umožňuje vstup do 37 zemí bez víz.

Tyto cesty jsou plné nebezpečí. Od roku 2014 se v řeckých a tureckých vodách utopilo více než 360 Palestinců.

V roce 2020 šetření TPS odhalilo, že jen v Belgii žije 70 000 Palestinců, z nichž 50 000 přišlo z Gazy v letech 2012-2016.

07.12.2022 05:01 Daniel Žingor86Zdroj: United with Israel