Praha Jeruzalém

Snaha Evropské unie pomoci Palestinské samosprávě převzít Oblast C je „porušením mezinárodního práva a smluv“, říká Naomi Kahnová z nevládní organizace Regavim.

Autor: David Isaac, JNS, 26. prosince 2022

Nedávno uniklý dokument Evropské unie, který nastiňuje strategii EU pomoci rozšířit palestinskou kontrolu nad Oblastí C v Judeji a Samaří, odhaluje „hrubé porušení suverenity a jurisdikce Izraele ze strany údajných spojenců“, řekla JNS Naomi Kahnová, ředitelka mezinárodního oddělení izraelské nevládní organizace Regavim, která se zabývá pozemkovými otázkami.

Podle dohod z Osla spadá Oblast C, která zahrnuje 60 % Judska a Samaří, obecně známého jako Západní břeh Jordánu, plně pod izraelskou správu.

Dokument, který vyšel najevo minulý týden, poprvé odhaluje, že oficiální politikou EU je pomoci Palestinské samosprávě převzít Oblast C, uvedla Kahnová. Dokument prohlašuje, že konečným cílem je začlenění Oblasti C do Oblastí A a B, které spadají pod palestinskou kontrolu.

„Cílem Evropanů je povzbudit Palestince, aby si zaregistrovali pozemky v Oblasti C; pozemky pod právní jurisdikcí někoho jiného. Je to porušení mezinárodního práva a smluv,“ řekla Kahnová. „Izraelská vláda musí dát Evropské unii jasně najevo, že zahraniční intervence, které mění mapu a podkopávají její schopnost vyjednávat o řešení, již nebudou akceptovány.“

Čtyřicet poslanců Knesetu zaslalo vedoucím představitelům EU důrazně formulovaný protest, v němž uvedli, že se jedná o „závažné porušení“ vztahů mezi Izraelem a EU. Výbor Knesetu uspořádá k této otázce zvláštní slyšení.

Dokument EU z června, který získal JNS, byl sestaven misí EU ve východním Jeruzalémě a je označen jako „důvěrný – není určen k šíření“. Je v něm nastíněn plán „obrany práv Palestinců žijících v Oblasti C a zachování Oblasti C jako součásti budoucího palestinského státu v souladu s dohodami z Osla“.

Dokument se zaměřuje na plán EU na posílení nelegální držby Palestinské autonomie v oblasti C a navrhuje různá zlepšení – „strategický vývoj“ – tohoto plánu. V dokumentu se uvádí, že současný plán stojí na čtyřech pilířích: 1) plánování a mapování; 2) projekty sociální a veřejné infrastruktury; 3) rozvoj soukromého sektoru, zejména v oblasti zemědělství a zelené energie; a 4) místní správa.

„Je to v podstatě důkaz toho, co jsme viděli v terénu,“ řekla Kahnová. „Mapování je především aktem, který vyjadřuje určitý druh suverenity. Pokud je něco zaregistrováno, je to právně závazné a lze podle toho jednat. Vznikají tím práva a povinnosti.“

Palestinská samospráva, která zaměstnává 600 lidí ve svém oddělení katastru nemovitostí, neváhá registrovat izraelské území.

„Palestinci se objevili u izraelských soudů, když došlo ke sporu o půdu, a řekli: ‚Je zapsána na mé jméno, nebo je zapsána na Stát Palestina‘. Nejvyšší soud (Izraele) tyto registrace pozemků zatím nepřijal, ale ani je nezavrhl,“ řekla Kahnová.

V roce 1967 Izrael pozastavil registraci pozemků v Judeji a Samaří. „Vytvořili jsme vakuum a umožňujeme druhé straně, aby toto vakuum zaplnila,“ řekla.

Emmanuel Navon, vedoucí pracovník Jeruzalémského institutu pro bezpečnostní studia (JISS), souhlasil s tím, že Izrael nese za situaci spoluzodpovědnost.

„Je snadné vždy obviňovat druhé, ale musíme se podívat také sami na sebe,“ řekl. „Izrael nikdy nerozhodl, ani vlády zprava, ani zleva. Jaká je konečná hra Izraele v Oblasti C? Hodlá ji v rámci jednání přeměnit v součást palestinského státu, nebo ji anektovat? To nikdo neví, protože žádná izraelská vláda k tomu nikdy nevydala oficiální prohlášení.“

 

Navon nepovažoval zprávu za překvapivou. „EU vždy pomáhala financovat stavební projekty pro Palestinskou samosprávu v Oblasti C. Oficiální stanovisko EU je, že celá Oblast C by se měla stát součástí palestinského státu.“

Pro Kahnovou byl jedním z prvků zprávy, který ji překvapil, požadavek na sledování izraelské archeologie v Oblasti C. Dokument EU vyzývá ke sledování archeologického výzkumu, protože podle něj Izrael archeologii politizuje, aby zmařil palestinskou expanzi.

Kahnová uvedla, že ve skutečnosti se děje to, že Palestinská samospráva zničila „nespočet archeologických nalezišť“ v Judeji a Samaří s cílem vymazat židovské vazby na tuto zemi. Používá k tomu několik metod, buď je zničí, zaorá, nebo je nově definuje jako „palestinské“, řekla.

Čtyřicet izraelských zákonodárců, kteří podepsali otevřený dopis vedoucím představitelům EU, zdůraznilo archeologickou problematiku:

„Obzvláště drásavá byla vaše výzva k monitorování archeologických aktivit Státu Izrael na místech židovského dědictví. Tato ojedinělá výzva má jediný cíl: rozvrátit hluboké a nezničitelné pouto mezi židovským národem a jeho zemí a vlastí – jeho pouto k hasmonejským palácům a… k Jozuovu oltáři na hoře Ebal, k našemu prvnímu hlavnímu městu v Šílu a k hrobům našich předků, našich praotců a pramatek, v Jeskyni patriarchů a na cestě do Betléma.“

Zatím není známo, jak toto odhalení ovlivní vztahy mezi Izraelem a EU. Navon řekl, že to nebude mít vliv na uvažování Evropské unie.

„Postoj americké vlády k Oblasti C se neliší od postoje EU. Pomoc USA jde také na financování palestinských projektů. Je jen jednodušší a populárnější napsat dopis EU než vládě USA,“ řekl.

„To, co Izrael musí udělat, je rozhodnout se, jaká je jeho politika,“ dodal Navon.

27.12.2022 05:56 Daniel Žingor120Zdroj: World Israel News