Praha Jeruzalém

Nejsmutnější je, že díky odmítnutí mezinárodních sdělovacích prostředků jasně poukázat na porušování lidských práv ze strany Hamasu budou Palestinci trpět ještě více.

Od: Bassama Tawila, Gatestone Institut

Hamas, palestinská islamistická skupina, která řídí pásmo Gazy, tvrdí, že chce, aby Izrael a Egypt udržely hraniční přechody s jeho pobřežním územím trvale otevřené. Poselství, které Hamás do Izraele a do Egypta přináší, je v souladu s následujícími směry: Pokud chcete příměří, musíte trvale obnovit obchodní přechod Kerem Shalom (s Izraelem) a terminál Rafah podél hranice s Egyptem.

Stojí za zmínku, že hraniční přechod Kerem Shalom byl v posledních letech většinu času otevřen, přičemž Izrael umožňoval do pásma Gazy vstup zboží i zdravotnických potřeb. Nedávno Izrael hraniční přechod dočasně uzavřel, ale až poté, co Palestinští ozbrojenci terminál nejméně dvakrát v předchozích týdnech zapálili. Izraelské rozhodnutí dočasně uzavřít Kerem Shalom bylo také reakcí na stovky útoků zápalnými draky a balóny, které byly z pásma Gazy proti Izraeli vypuštěny a které zapálily v jižním Izraeli více než 7 400 hektarů země.

Rafah hraniční přechod s Egyptem je úplně jiný příběh. V uplynulých letech egyptské úřady udržely terminál téměř úplně zavřený. Proč? Protože Egypťané nemají rádi zejména Hamas a Palestince obecně. Hamas vidí jako odnož Muslimského bratrstva a domnívají se, že skupina založená v pásmu Gazy se zapojila do islámských teroristických skupin vedoucích válku proti egyptské armádě na poloostrově Sinai.

Stejně jako mnoho arabských zemí Egypťané považují Palestince za nevděčné lidi, kteří nikdy neocenili oběti, které jim jejich arabští bratři přinesli. V uplynulých letech se stále více Egypťanů, jako je například prominentní egyptský spisovatel Lamis Jaber, na veřejnosti vyjadřuje proti Palestincům.

Někteří Palestinci šli tak daleko, že obviňují egyptské sdělovací prostředky z vedení kampaně zaměřené na delegitimizaci Palestinců.

To je důvod, proč většina arabských zemí ukládá Palestincům přísná omezení a dokonce je vystavuje diskriminačním a apartheidním zákonům, jako je popření jejich občanství a práva na nákup nemovitostí a zabránění jim pracovat v různých profesích, stejná situace je v Libanonu.

Co vyvolalo tento požadavek Hamasu?

Co tedy skutečně podnítilo požadavek Hamásu, aby Izrael a Egypt trvale obnovili své hraniční přechody? Je Hamas náhle uchvácen skutečným zájmem o blahobyt dvou miliónů Palestinců žijících pod jeho kontrolou v pásmu Gazy? Je Hamas náhle upřímný ohledně ukončení humanitární a hospodářské krize? Nebo se Hamás nakonec nakonec změnil v nenásilné mírové hnutí, které se snaží z Gazy udělat „Singapur na Blízkém východě?“

Bohužel, zdá se, že nic z výše uvedeného není pravda. Hamas má zřejmě něco na mysli, ale pro jeho lid to nebude znamenat zastavení proudu slz. Přinejmenším ne do té doby, kdy vůdci Hamasu budoe nadále žít v kruhu luxusních pětihvězdičkových hotelů od Turecka přes Egypt i Liban a dále.

Co Hamas má v mysli, je Hamas. Strategie Hamasu je zůstat navždy u moci; k dosažení tohoto cíle je připraven udělat cokoli. Hamas vždy jednal ve prospěch svých vlastních úzkých zájmů, zatímco držel Palestince v pásmu Gazy jako rukojmí své extrémistické ideologie a represivního režimu.

Takže když Hamas říká, že chce, aby byly hraniční přechody trvale otevřené, je to proto, že Hamas přemýšlí o tom, že je to pro Hamas dobré. Podle zpráv z různých palestinských mediálních platforem využívá Hamas hraniční přechody, aby obohatil své pokladny a přidal další peníze na bankovní účty svých zkorumpovaných představitelů. Toto postavení umožňuje nejen žádat o úplatky, ale zároveň zvyšuje prestiž a moc. Pokud máte dobré kontakty na někovo vysoce postaveného v Hamasu, budete moci projít hraničním přechodem v Rafahu mnohem snadněji a rychleji než ostatní.

Palestinci vždy věděli o korupčních praktikách Hamasu na hraničních přechodech, ale jen pár z nich se o nich odváží mluvit. Palestinci se pochopitelně bojí mluvit o úplatcích, které představitelé Hamasu shromažďují nebo požadují od těch Palestinců, kteří chtějí opustit pásmo Gazy přes terminál Rafah (během vzácných okamžiků, kdy ho Egypťané otevřou). Tyto zprávy říkají, že je zde řeč o velkých penězích, které jsou získávány od zoufalých Palestinců, kteří chtějí cestovat do zahraničí za účelem studia nebo lékařské pomoci.

„Levné vykořisťování“ Gazanů Hamasem

Jedním z Palestinců, který se nebojí mluvit o korupčních praktikách Hamasu na hraničních přechodech, je Hassan Asfour, bývalý ministr Palestinské samosprávy, aktivista pro lidská práva a politický publicista.

V odvážném kroku vydal Asfour 2. srpna článek, v němž vyzval vedení Hamasu, aby přestali vydírat Palestince na terminálu v Rafahu. Asfour odsoudil tuto praxi jako „levné vykořisťování“ a poukázal na to, že Hamás žádal od 1500 až 3000 dolarů za každého, kdo prošel.

„Politické frakce v pásmu Gazy o tom vědí, ale rozhodly se to ignorovat,“ napsal Asfour. „To má destruktivní důsledky pro každodenní život lidí.“ Ve svém implicitním odkazu na Hamas, Asfour napsal:

„Ti, kteří prohlašují, že čelí Izraeli, nejsou ničím jiným než zkorumpovanými vyděrači. Každý politik v pásmu Gazy si dnes dobře uvědomuje skutečnost, že korupce na hraničních přechodech se stala oficiální normou a nikoli selháním jednotlivců nebo určitého aparátu. „

Korupce, dodal, je „součástí správy Hamasu v pásmu Gazy a tyto praktiky jsou prováděny s vědomím Hamasu a pod jeho dohledem“.

V souvislosti s úpaltky a korupčními praktikami na hraničních přechodech se Asfour obrátil na vůdce Hamasu Ismaila Haniyeha a Yayhu Al-Sinwara: „Zastavte tuto národní a lidskou hanbu. Dost z této bezprecedentní korupce. Nepodceňujte hněv lidí (ohledně korupce Hamasu). „

A jaká je role mezinárodních médií?

Asfourova odhalení ohledně zkorumpované manipulace Hamasu s Palestinci mnoho Palestinců nepřekvapuje, zejména ne těch, kteří žijí v pásmu Gazy, a těch, kteří jsou obeznámeni s represivními praktikami Hamasu. Zde se však vždy musíme ptát: kde je úloha mezinárodních sdělovacích prostředků v odhalování korupce Hamasu a vykořisťování jeho vlastních lidí? Proč hlavní média na Západě nechtějí věnovat pozornost tomu, co říkají Asfour a jiní Palestinci? Odpověď je jako vždy jednoduchá: ohledně zahraničních novinářů, pokud Izrael není ten, kdo žádá o úplatky nebo nevydírá Palestince, není tam žádný příběh.

Nejsmutnější je, že díky odmítnutí mezinárodních sdělovacích prostředků upozornit na porušování lidských práv ze strany Hamasu budou Palestinci trpět ještě více, zatímco OSN a Egypt budou hovořit o dohodě o příměří mezi Hamásem a Izraelem, který by měl znovu a trvale otevřít hraniční přechody. To znamená, že vůdcové Hamasu se opět budou moci smát, až jim na jejich bankovní účty půjdou peníze z úplatků až do výše 3000 dolarů, za každého, kdo se chce uzdravit nebo vzdělávat.

 

Bassam Tawil je arabský muslim trvale žijící na Blízkém východě.

12.08.2018 08:53 Daniel Žingor447Zdroj: World Israel News

Klíčová slova