Praha Jeruzalém

Hamás se nyní může chlubit dalším „úspěchem“ ve svém džihádu proti Izraeli – z rozvážného a odvážného mladého muže udělal slepého a postiženého.

Autor: Khaled Abu Toameh, The Gatestone Institute

Mohammed Safi, 27 let, je poslední obětí Hamásu, palestinského islamistického hnutí, které vládne v pásmu Gazy od roku 2007.

Zatímco v Izraeli mířili voliči k volebním urnám, aby zvolili nový parlament, Safi, který pochází z města Beit Lahia na severu Gazy, ztratil zrak, když byl držen ve vězení Hamásu. Jeho zločin: účast na demonstracích volajících po konci ekonomické krize v pásmu Gazy a protestujících proti novým daním uvaleným vůdci Hamásu.

Protesty – pořádané pod heslem „Chceme žít!“ – byly prvními demonstracemi proti Hamásu za mnoho let. Tisíce Palestinců z pásma Gazy zaplavily během protestů ulice a volaly po řešení své příšerné ekonomické situace, včetně prudce se zvyšující nezaměstnanosti a životních nákladů.

Safi byl mezi Palestinci, kteří se rozhodli, že už mají dost brutálního a zkorumpovaného režimu Hamásu. Stejně jako většina mužů jeho věku chtěl, aby vůdci Hamásu udělali něco, co by zlepšilo jejich životní podmínky. Chtěli konec utlačování a diktátorství. Chtěli, aby jim jejich vůdci nabídli naději, místo aby je posílali odpalovat rakety na Izrael a násilně demonstrovat na hranici s Izraelem.

Nyní to vypadá, že se Safi nikdy nedožije toho, aby doslova viděl, jak je Hamás svržený. Nedožije se toho, aby doslova viděl zlepšení životních podmínek a ekonomiky v pásmu Gazy.

Podle jeho rodiny je nyní Safi slepý. Ztratil zrak, říkají, pod vlivem mučení, když byl zadržen bezpečnostními silami Hamásu za to, že mluvil s lidmi shromážděnými na ulici, kteří protestovali proti ekonomickému utrpení. Většina protestujících říká, že byli brutálně napadeni bezpečnostními silami Hamásu. Někteří si stěžovali, že jim strážníci Hamásu zlomili ruce a nohy. Dokonce i vysoce postavení úředníci Fatahu jako Atef Abu Seif se stali obětmi násilného zátahu Hamásu na pokojné demonstranty požadující pracovní příležitosti a lepší život.

Cena, kterou Safi zaplatil, je však pravděpodobně tou nejvyšší. Jeho rodina říká, že byl zadržen k výslechu bezpečnostními silami Hamásu alespoň pětkrát kvůli podezření z účasti na ekonomických protestech v pásmu Gazy v polovině března.

Jeho bratr Ahmed řekl, že Safi už předtím trpěl neurologickou poruchou, která ovlivňovala jedno z jeho očí. „Když ho bezpečnostní síly (Hamásu) odvedly,“ Ahmed vypráví, „řekli jsme jim, že má podstoupit operaci jednoho oka. Oni nás ignorovali. Nestarali se o jeho zdravotní stav. Během vyšetřování si Safi stěžoval, že nevidí na jedno oko. Jako odpověď ho vyšetřovatel uhodil třikrát zezadu do hlavy a řekl mu: ‘To je proto, abys už vůbec neviděl.‘ Můj bratr je nyní v nemocnici, poté, co ztratil zrak.“

Z nemocničního lůžka, kde se doktoři snaží najít způsob, jak obnovit jeho zrak, Safi potvrdil, že varoval svého vyšetřovatele o svém zdravotním stavu, ale zbytečně. Řekl: „Mám pouze jednu žádost na všechny, kteří mají svědomí, na všechny, kterým to není jedno: chci znovu vidět. To je vše.“

Organizace pro lidská práva v pásmu Gazy nazvaná The Journalists Forum for Human Rights obvinila bezpečnostní síly Hamásu z plné zodpovědnosti za tragédii a požádala o komplexní vyšetřování. Kromě toho také tento incident odsoudila jako „lidský, morální a národní zločin.“

Safiho přátelé a několik mladých aktivistů z pásma Gazy, kteří se shromáždili vedle jeho nemocničního lůžka, vyjádřili rozhořčení nad tím, jak se k Safimu chovali během jeho uvěznění.

„Jako mnoho Palestinců v pásmu Gazy, Mohammed Safi, který leží zde v nemocnici Shifa, nemá média, která by ho podporovala,“ řekl jeden z mladých aktivistů Rami Aman. „On a mnoho Palestinců nemají podporu žádné organizace. Mohammed je nyní slepý kvůli jednání členů bezpečnostních sil Hamásu.“

Safiho případ slouží jako připomínka toho, jak Palestinci žijící pod Palestinskou samosprávou na Západním břehu a pod vládou Hamásu v pásmu Gazy dále trpí útiskem, korupcí a špatnou vládou. Palestinská samospráva a Hamás netolerují žádnou kritiku. Zatýkání politických oponentů je téměř na denním pořádku. Dávají je do vězení a v mnoha případech je podrobují fyzickému a psychickému mučení.

Štěstí být naživu, třebaže slepý

Safi má štěstí, že je naživu, třebaže je nyní slepý. Mohl docela dobře skončit mrtvý. To je to, co se děje Palestincům, kteří se odváží povstat a vystoupit proti svým vůdcům.

V tomto týdnu proběhly v Izraeli páté volby od té doby, co proběhly „nejnovější“ palestinské volby. Naposledy, kdy Palestinci volili, bylo v lednu 2006. Tehdy to byly parlamentární volby, které vedly k vítězství Hamásu. Od té doby spolu vůdci Palestinské samosprávy a Hamásu bojují a upírají svým lidem šanci na svobodné a spravedlivé volby. Pod Palestinskou samosprávou a Hamásem není prostor pro demokracii nebo svobodné volby. Není zde také žádný prostor pro hlasy volající po zlepšení životních podmínek a pracovních příležitostí.

Safi dokonce ani nepožadoval nový parlament nebo prezidentské volby. Podle jeho rodiny a přátel dokonce ani nepatřil k žádné politické skupině. Jednoduše se snažil vyjádřit, že Palestinci v pásmu Gazy žijí pod brutálním islamistickým režimem, který jim nenabídl nic jiného než teror – namířený proti Izraeli a proti sobě. Chtěl, aby svět věděl, že palestinští vůdci odvrací napětí v ulicích proti Izraeli.

Kdyby Safi zamířil k hranici, aby vrhal bomby a kameny na izraelské vojáky a odpaloval zápalné draky v rámci „Velkého pochodu za návrat“, sponzorovaného Hamásem, byl by Hamásem oslavovaný jako hrdina.

Safi si jednoduše vybral mluvit pravdu a umístit utrpení Palestinců v Gaze přímo tam, kam patří: k nohám Hamásu. Za tuto volbu draze zaplatil. Mezitím se vůdci Hamásu nyní můžou chlubit dalším „úspěchem“ ve svém džihádu proti Izraeli: podařilo se jim udělat z rozvážného a odvážného mladého muže slepého a postiženého.

19.04.2019 12:39 Lucie Krchňáková284Zdroj: Redakce Israel.cz

Klíčová slova