Praha Jeruzalém

Jedním z hlavních důvodů Netanjahuova šestého vítězství je zrada Izraele ze strany západního liberalismu.

Autor: Giulio Meotti, 1.5.2019 12:24

Pokud něco zrcadlí paniku intelektuálních tříd Izraele nad vítězstvím Benjamina Netanjahua, je to Haaretz, symbol Tel Avivivských kaváren, jako například ulice Tamar Shenkin – útočiště intelektuální bohémy – tedy noviny založené tou nejlevicovější elitou, ale také noviny nejvíc nenáviděné izraelskou majoritou.

O půlnoci, když se zdálo, že Benny Gantz Netanjahua poráží, slavil Haaretz 71 let znovuzrození demokracie. Za úsvitu, když už bylo jasné, že „Bibi“ opět zvítězil, Haaretz napsal, že to byla hodina diktatury.

Levice kdysi ovládala v Izraeli všechno: kulturu, zdravotnictví, armádu, parlament … Netanjahu je tak nenáviděn, protože je prvním reálným soupeřem tohoto hegemonického systému, který stále ještě ovládá, ale už nevítězí ve volbách.

Izraelská společnost se mění z politického směru přistěhovaleců z arabských zemí na směr přistěhovalců z Ruska. Ze’ev Jabotinsky, Menachem Begin, Yitzhak Shamir, Ariel Šaron a Netanjahu jsou historickými vůdci pravicového revizionismu. Je to pokus o reformu izraelské společnosti, přechod od socialismu ke svobodnému trhu a návrat k židovské identitě.

Netanjahu pochopil, že se otázka židovské identity stala velmi důležitou – klíčovou nejen pro Izrael, ale také pro upadající žido-křesťanský Západ. Na Západě je Izrael vnímán jako stát, jehož identita nejenže neupadá, ale sílí, zatímco identita Západu upadá přímo dramaticky – demograficky, kulturně i nábožensky. To je důvod, proč Izrael lidi na Západě znervózňuje.

Netanjahu pochopil, že je kultura pro jednotu společnosti velmi důležitá. Izrael je zemí přistěhovalců, od Polska až po Indii, a jeho obyvatelé drží pohromadě pouze svou židovskou identitou, jako je hebrejský jazyk, který je zázrakem sionismu a náboženskou tradicí.

Jedním z hlavních důvodů pro Netanjahuovo šesté vítězství je zrada Izraele ze strany západního liberalismu. Vezměte si novou karikaturu, kterou publikovaly New York Times, slepý Donald Trump vedený psem Netanjahuem. Levice v Izraeli měla dvě duše: starou izraelskou národní levici a postnárodní levici zrozenou v 90. letech. Ta první byla zdiskreditována zhroucením „mírového procesu“ a Druhou intifádou, kdy byl Izrael téměř na pokraji vnitřního kolapsu (vzpomeňte si na hrozný protestní pochod z roku 2002). Tedy zůstala už jen kosmopolitní levice.

Netanjahuova moc dnes spočívá v hlubokém izraelském sentimentu nedůvěry vůči Západu, který už nevidí důvod k obraně Izraele a židovské věci. Poté, co globalizace ohrozila národní identitu a tu lidé potřebují, je jeho vítězstvím orientalizace Izraele.

Je to snad osud Izraele, jehož životně důležitá demografická míza pochází z východu. Na rozdíl od původního sionismu, který byl útěkem od judaismu, „noví Izraelci“ chtějí být Židy.

02.05.2019 08:05 Daniel Žingor509Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova