Praha Jeruzalém

Zabití Abu al-Aty bylo pro vůdce Palestinského islámského džihádu (PID) překvapením. Hned přispěchali s tvrzením, že jsou nyní ve válce s Izraelem.

Autor: Khaled Abu Toameh, Jerusalem Post, 13. listopadu 13:26

Íránem podporovaný Palestinský islámský džihád (PID)), jehož vysoce postavený velitel Bahaa Abu al-Ata byl Izraelem zabit při cíleném útoku v úterý 12. listopadu, dělá už nějakou dobu vrásky nejen Izraeli, ale také Egyptu a Hamásu.

Zabití Abu al-Aty bylo pro vůdce Palestinského islámského džihádu překvapením. Hned přispěchali s tvrzením, že jsou nyní ve válce s Izraelem. Palestinci z Pásma Gazy útok popisují jako „těžký úder“ této teroristické skupině a jejímu vojenskému křídlu známému pod jménem „Brigády Al-Kuds“.

Hamás se zatím zdá být ve své reakci na izraelský útok velice opatrný. Po celý první den nebylo jasné, zda se Hamás oficiálně přidá k PID a dalším ozbrojeným skupinám a začne střílet rakety na Izrael. Podle vysvětlení místních se Hamás zdráhá pustit se s Izraelem do nové války, protože ví, že by to znamenalo konec jeho vlády v Gaze.

Al-Ata byl v posledních měsících jedním z vůdců PID, kteří opakovaně navštívili Káhiru a jednali s egyptskými zpravodajskými důstojníky o tom, jak zachovat dohodu o příměří, která byla v tomto roce uzavřena mezi Izraelem a palestinskými skupinami z Pásma Gazy pod patronací Egypta. Do Káhiry byl pozván poté, co si Egypťané uvědomili, že PID a jeho patroni v Teheránu nejsou z dohody o příměří zrovna nadšení. V rámci snahy přesvědčit PID, aby dohodu o příměří dodržoval, propustil Egypt nedávno více než 80 Palestinců zadržovaných v egyptských věznicích. Nejméně polovina z nich byla údajně členy PID.

Vůdci PID prý Egypťanům řekli, že nemají zájem na totální vojenské konfrontaci s Izraelem, alespoň ne v této fázi. Po návštěvě Káhiry však představitelé PID prohlásili, že jejich skupina se rozhodla podporovat strategii zvanou mušaghalet al adu (zaměstnávat nepřítele). Tato strategie podle nich znamená vyzývat ke sporadickým teroristickým útokům, aby byl Izrael „zaměstnán“ a aby ukázali, že PID se žádné dohody o příměří neúčastní.

Rozhodnutí PID udržovat konflikt s Izraelem na mírném ohni znepokojilo Hamás, protože někteří jeho vůdci se obávají, že totální vojenská konfrontace s Izraelem by ukončila jejich vládu nad celým Pásmem Gazy. V posledních týdnech zdroje blízké Hamásu hlásily, že toto hnutí vyvíjí tlak na PID, aby se vzdal útoků na Izrael, které by mohly vést k další válce v Pásmu Gazy.

Hamás si je dobře vědom, že Palestinci, kteří žijí pod jeho vládou, se ještě nevzpamatovali z války s Izraelem v roce 2014. Hamás nedokázal poskytnout adekvátní náhradu tisícům rodin, jejichž domy byly během války zničeny nebo poškozeny. Nedokázal navíc nabídnout ani skutečné řešení hospodářské krize v Pásmu Gazy. Palestinští aktivisté začali nedávno plánovat novou vlnu protestů proti vysokým cenám, zvyšujícím se daním a rostoucí nezaměstnanosti.

Vůdcové Hamásu a PID sice pravidelně ujišťují, že spolupracují a jsou plně koordinováni, ale ve skutečnosti se stále více ukazuje, že kráčejí opačným směrem.

Hamás chce udržet dohodu o příměří s Izraelem, aby zůstal u moci. PID naproti tomu chce pokračovat v teroristických útocích na Izrael, a to ze dvou důvodů.

Zaprvé, chtějí se zalíbit svým patronům v Teheránu, a zadruhé chtějí získat body u palestinské ulice tím, že ukáží, že na rozdíl od Hamásu nejsou připraveni k žádným ústupkům vůči „sionistickému nepříteli“.

PID doufá, že i když utrpí vážné vojenské ztráty, z konfrontace s Izraelem získá politické body i zvýšenou popularitu. PID vidí sebe jako přirozenou náhradu Hamásu, pokud jednou jeho vláda nad Pásmem Gazy skončí. Menší válka s Izraelem podle PID dále posílí jeho postavení mezi Palestinci. PID je jednou z mála skupin v Pásmu Gazy, která se neváhá otevřeně postavit proti Hamásu nebo s ním nesouhlasit v klíčových otázkách. Vedle neshod ohledně dohody o příměří s Izraelem mají obě skupiny patrně odlišné názory také na nedávnou iniciativu předsedy Palestinské samosprávy Mahmúda Abbase, který chce uspořádat nové prezidentské a parlamentní volby. Hamás naznačil, že je připraven se hlasování účastnit, zatímco PID tvrdí, že volby zcela odmítá, protože se konají v rámci dohod z Osla.

Zabití al-Aty dostalo Hamás do těžké pozice.

Na jedné straně nemůže zabránit PID, aby se mstil Izraeli za zabití jednoho ze svých nejvyšších vůdců. To poslední, co by si vůdci Hamásu přáli, je, aby byli vnímáni jako ti, kdo brání Palestincům střílet rakety na Izrael v odvetě za zabití vysokého vojenského velitele.

Na druhé straně to podle místních Palestinců vypadá, že Hamás nedovolí PID zatáhnout Pásmo Gazy do vojenského dobrodružství. Vůdci Hamásu Ismail Haníja a Jihje Sinwar jsou si také vědomí toho, že izraelská armáda je schopna připravit jim stejný osud jako al-Atovi, pokud se Hamás k raketovým salvám proti Izraeli připojí.

Prozatím to vypadá, že Hamás dovolí PID vylít si zlost na Izraeli za zabití al-Aty, ale ne na dlouho. Prohlášení představitelů Hamásu v reakci na izraelský útok naznačují, že by sice rádi, aby Izrael zaplatil vysokou cenu, ale stejně mají obavy z rozsáhlé izraelské vojenské operace v Pásmu Gazy.

Hamás se teď snaží najít formulku, která by umožnila PID zasadit Izraeli citelnou ránu, ale současně zabránila tomu, aby Izrael získal záminku k zahájení rozsáhlé vojenské operace v Pásmu Gazy. Jako obvykle, oči všech se upírají ke Káhiře, jejíž Všeobecné zpravodajské službě se už v minulosti podařilo dojednat řadu dohod o příměří mezi skupinami z Pásma Gazy a Izraelem.

14.11.2019 05:34 Mojmír Kallus298Zdroj: Jerusalem Post

Klíčová slova