Praha Jeruzalém

Jak by mohly osobní pocity ruského prezidenta Vladimíra Putina vůči Izraeli a Židům v klíčových otázkách ovlivnit ruskou politiku?

Autor: Yochanan Visser, 19.1.2020 20:10

Ruský prezident Vladimir Putin přijíždí tento týden do Izraele, aby se zúčastnil 75. vzpomínky osvobození tábora v Osvětimi, kde za Druhé světové války zemřelo 1,41 milionu Židů.

Připomínka je součástí Pátého světového fóra o holocaustu (WHF) a je jednou z největších akcí v Izraeli, které se při příležitosti 75. výročí osvobození Osvětimi Rudou armádou zúčastní nejméně 36 světových vůdců.

Akce je organizována Státem Izrael, muzeem holocaustu Yad Vashem a WHF a bude zaměřena na explozi antisemitismu v západním světě.

První Putinova návštěva Izraele po osmi letech byla minulý měsíc zpochybněna. Mezi Izraelem a Ruskem vypukla totiž nová mini krize kvůli zadržení Izraelců cestujících na ruské letiště, kde byli vyslýcháni a byla jim prohledávána jejich zavazadla.

Zdá se, že je tento krok vzkazem Izraeli ohledně každoročního blokování vstupu tisíců Rusů, kteří tu chtějí přicestovat, s odkazem na bezpečnostní důvody.

Putinův postoj k Izraeli lze nejlépe nazvat ambivalentním.

Na jedné straně umožňuje Izraeli v Sýrii provádět vzdušné útoky proti cílům souvisejícím s Íránem, a to navzdory rozmístění raketového štítu S-300, který je navržen tak, aby sestřelil každé letadlo, s výjimkou izraelského stíhacího letounu F35 Adir.

Na druhou stranu se ruský vůdce nebojí jít do konfrontace s židovským státem, jako byla například krize, která vypukla kvůli údajnému izraelskému sestřelení ruského průzkumného letadla IL-20 na severozápadní Sýrii v září 2018.

Ruský vůdce vzal později Izrael na milost – tedy poté, co od izraelského premiéra Benjamina Netanjahua obdržel informace, kterými prokázal, že v době sestřelení IL-20 už byly izraelské válečné letouny mimo tento prostor a vracely se do Izraele.

V loňském roce vypukla mezi Izraelem a Ruskem nová minikrize – poté, co ruské úřady na moskevském letišti zatkly 26-ti letou izraelskou turistku Na’ama Issacharovou.

Issacharová byla zadržena s 9,5 gramy marihuany v zavazadle, ale popřela, že by o původu drogy něco věděla.

Později byla odsouzena na 7,5 roku vězení a tam začala národní kampaň vedená matkou Issacharové za propuštění Na’amy.

Yaffa Issacharová dokonce hrozila, že Putinovi fyzicky zablokuje účast na akci v Osvětimi, dokud nezajistí propuštění její dcery, a vyzvala premiéra Netanjahua, aby využil svého zvláštního vztahu s ruským prezidentem, aby ho přesvědčil, aby jí dal milost.

Netanjahu s Putinem o této záležitosti hovořil několikrát, ale teprve minulý týden začal naznačovat, že by mohl mít úspěch.  Zveřejnil na svých webových stránkách optimistické video ohledně jeho posledního rozhovoru s Putinem.

Tento víkend ruský list Kommersant citoval blíže nespecifikované ruské představitele, s tím že Putin skutečně uvažuje o propuštění Issacharové a to navzdory tomu, že je podrážděn izraelským odmítnutím udělat totéž s ruským občanem Alexejem Burkovem, který byl Izraelem zatčen a čeká kvůli kyberkriminalitě na vydání do USA.

Otázkou je opět to, co Putina pohání v jeho poněkud komplikovaném vztahu s Izraelem.

Odpověď na tuto otázku lze nalézt v tom, co se bývalému šéfovi KGB stalo během jeho raného mládí, když bydlel se svými rodiči v malém bytě v Petrohradě.

Izraelská média již zveřejnila některé podrobnosti o těchto možná osudových letech. Židovská tisková agentura (JTA) v roce 2018 uvedla, že se starší židovský pár v činžovním domě, kde Putin žil „o chlapce staral“.

JTA nezveřejnila žádné podrobnosti o této „péči“, ale naznačila, že by to mohl být důvod, proč má Putin slabost pro Židy a Izrael, jak se také ukázalo na tom, že ruský prezident koupil v Tel Avivu byt pro svoji bývalou učitelku Minu Yuditskayaovou.

Nyní však list Dwash Shabbat, publikující židovské nauky kolem skupiny Židů blízkých tiberiadskému rabínovi a kabbalistovi Dovovi Kookovi, odhalil nové podrobnosti o Putinově vztahu s jeho židovskými sousedy.

Dwash Shabbat dostal informace od ruského hlavního rabína Berela Lazara, šéfa hnutí Chabad v Rusku.

Podle Dwash Shabbat byli Putinovi rodiče pracovití a velmi chudí Rusové, kteří měli stěží dostatek peněz na uživení svého dítěte.

Židovský pár byl jediný, kdo se o mladého Putina staral, a to navzdory přítomnosti dalších ruských rodin v budově, které si byly vědomy problematické situace v rodině ruského vůdce.

Pokaždé, když si židovští sousedé všimli, že mladý Putin je doma sám a bez jídla, připravili mu pořádné jídlo a také ho o šabatu nebo na jiné židovské svátky zvali ke svému stolu.

Toto také vystavilo mladého Putina židovským rituálům a modlitbám, protože tento manželský pár byl nábožensky založený.

Sousedé dokonce chlapci koupili oblečení a ujistili se, že nebude bez základních potřeb.

Toto a nikoli skutečnost, že se Putin stará také o více než milion obyvatel bývalého Sovětského svazu, kteří nyní pobývají v Izraeli, se zdá být skutečným důvodem Putinovy slabosti pro Izrael a Židy.

21.01.2020 06:09 Daniel Žingor2932Zdroj: World Israel News

Klíčová slova