Praha Jeruzalém

Opravdu Arabové žijící v oblastech, které by podle Trumpova mírového plánu spadaly pod izraelskou suverenitu, tuto dohodu odmítají?

Autor: Yochanan Visser, 16.6.2020 21:44

Rozvíjí se debata o vyhlášení izraelské suverenity nad oblastmi v Judeji, Samaří a v celém údolí Jordánu.

Napravo i nalevo stojí kritici, kteří ve výše uvedených oblastech uplatnění izraelské suverenity odmítají.

Někteří pravicoví politici v Izraeli odmítají části plánu amerického prezidenta Donalda J. Trumpa, které by v konečném důsledku umožnily vytvoření palestinského státu v oblastech, které jsou nyní kontrolovány Palestinskou samosprávou (PA), a na 70% tzv. Zóny C, což jsou území, která se podle dohod z Osla dostala pod úplnou izraelskou kontrolu.

Tito politici říkají, že vytvoření takovéhoto palestinského státu v konečném důsledku ohrozí bezpečnost státu Izrael, stejně jako tomu bylo po jednostranném stažení Izraele z Gazy v roce 2005.

Ani ne dva roky po tomto stažení  vyrval v Gaze Hamas násilně moc z rukou PA a začal opotřebovávací válku proti Izraeli pod falešné záminkou toho, že Izrael na tuto enklávu uvalil blokádu.

V posledních dnech vyšlo najevo, že Hamas chce po několikaměsíční přestávce v této opotřebovávací válce pokračovat. Představitelé Hamasu v Gaze tvrdí, že existuje pouze jedna odpověď na plán USA-Izrael zavést v červenci 30% oblasti C a celé údolí Jordánu pod izraelskou suverenitu a to je Třetí intifada.

Aby Hamas svá slova podpořil, obnovil tzv. „džihád draků a balónků“ a znovu vysílá do jižního Izraele balóny s výbušninami a hořlavinami a v pondělí večer explodoval v oblasti Eshkol v jižním Izraeli minometný granát odpálený z Gazy.

Palestinská samospráva také hrozí novou „Intifadou“. Pokud prý bude Izrael pokračovat uplatňování své suverenity v oblasti C a v údolí Jordánu, ukončí jakoukoli spolupráci s Izraelem, včetně oblasti bezpečnostní.

V izraelském levicovém táboře se tyto hrozby používají k vykreslení plánu Netanjahuovy vlády jako ohrožení míru na Blízkém východě.

Například Eli Podeh, profesor studií středního východu na Hebrejské univerzitě v Jeruzalémě, si myslí, že mezinárodní tlak (čtěte evropský tlak) izraelských „přátel jako je Německo“ způsobí, že Netajahuova vláda a vůdce Modré a bílé Benny Gantz nakonec od plánu ustoupí.

Podeh ve svém komentáři pro Jerusalem Post varoval, že „malá pošetilost“ (anexe, jak nazývá zavedení izraelské svrchovanosti) nezabrání „větší“ pokračující „okupaci“ a porovná Trumpův plán s plánem na rozdělení „Palestiny“  takzvané Peelovy komise, která v roce 1937 navrhla poskytnout židovskému lidu k vytvoření vlastního státu pouze 15% území britského mandátu.

Nicméně Peelův plán nikam nedošel. Poté, co obě strany konfliktu návrh zamítly, propuklo, na území Brity nazývaném „Palestinou“, jen další kolo arabského násilí proti přítomné židovské komunitě.

Jasně proarabská Peelova komise také omezila židovskou imigraci na území Izraele a uzavřela tak únikovou cestu pro ty Židy z Evropy, kteří se snažili zachránit před nebezpečím hrozícího hitlerovského nacistického režimu.

Je zřejmé, že je současná americká administrativa prezidenta Trumpa proizraelská, to ale neznamená, že každý palestinský Arab z oblasti C a údolí Jordánu, je proti tomuto americkému plánu.

Naopak, velká většina ze 120 000 palestinských Arabů žijících v oblasti C a údolí Jordánu je pro zavedení izraelské suverenity nad těmito oblastmi.

Dokázal to izraelský odborník na Blízkém východě Tzvi Yechezkieli, který hovoří plynně arabsky a je známý svou investigativní žurnalistikou.

Yechezkieli se rozhodl mluvit s obyčejnými palestinskými Araby, kteří by byli „zasaženi“ izraelským americkým plánem, a použil kameru skrytou v jeho brýlích.

Jedná se o 120 000 palestinských Arabů žijících v oblasti C a Yechezkieli zjistil, že velká většina z nich chce žít pod izraelskou vládou.

Jeden z arabských vůdců v údolí Jordánu dokonce uvedl, že pokud by se konaly volby a volilo se mezi Mahmúdem Abbásem a izraelským premiérem Netanjahuem, vyhrál by „Bibi“ (přezdívka izraelského premiéra).

Potvrdil to i vesnický stařešina v palestinské vesnici Husajn, který řekl, že tam má zájem o izraelský průkaz totožnosti 100% místních obyvatel – ten by jim totiž umožnil svobodně cestovat přes celý Izrael.

Jiní palestinští Arabové Yechezkielimu řekli, že PA zničila jejich životy a že by raději žili pod „botou“ izraelské armády než pod zkorumpovaným Abbásovským režimem.

„Nechceme stát, chceme peníze a normální život,“ řekl jeden z nich. „PA to jsou jen samí zloději, kteří rozkradli naše peníze,“ dodal. Jiný palestinský Arab, který pracuje pro PA, řekl, že pokud nemáte „ochranu“ někoho z PA, změní se váš život na „hnůj“.

„Abu Mazen (Abbásova přezdívka) nás vyzval, abychom se proti Dohodě století (Trumpův mírový plán) vydali do ulic, nikdo ho ale neposlechl,“ řekl tentýž muž.

„Naši lidé dříve poslouchali Arafata (zesnulého prvního prezidenta PA), teď ale víme jak to je. PA náš lid sežere, jsou to jen zloději a zrádci,“ uvedl zaměstnanec PA.

Yechezkieli pak šel mluvit s palestinskými Araby v malé vesnici Jaba poblíž údolí Elah v Izraeli – tady byli všichni ochotni otevřeně vystoupit před kamerou.

Všichni, s nimiž izraelský novinář v Jabě hovořil, uvedli, že by chtěli zůstat pod vládou Izraele, a že se Abbáse bojí.

Na druhé straně šel izraelský arabský novinář Khaled Abu Toameh mluvit s palestinskými vůdci v oblasti nyní ovládané PA. Tady dokázal, jak je vedení PA plně zapojeno do „obojetné řeči“ ohledně nového palestinského povstání proti Izraeli.

Podněcování proti Trumpovu plánu a Izraeli se zintenzivnilo a PA nařídila palestinským zpravodajským agenturám, aby v rámci přípravy na novou Intifadu ukryly tisíce souborů.

Palestinští vůdci ovšem Toamehovi řekli, že neočekávají, že budou lidé doopravdy chtít zahájit další povstání proti Izraeli, protože mají větší zájem o zlepšení svých životů.

Toameh také uvedl, že PA oficiálně říká, že po zavedení izraelské suverenity nad částmi Judeje, Samaří a Jordánského údolí nebude (z její strany) povolena žádná „anarchie a bezpráví“. Nicméně to podle něj nezabrání hromadným demonstracím (proti PA).

Zároveň však dochází k prohlubování spolupráce mezi PA a ozbrojenými teroristickými skupinami v této oblasti. Toameh už dříve uvedl, že došlo k oživení spolupráce mezi PA a milicemi Tanzim a Al-Aqsa, které patří do organizace Fatah, v jejímž čele stojí také Abbás.

17.06.2020 08:48 Daniel Žingor651Zdroj: World Israel News