Praha Jeruzalém

SHRNUTÍ: Světová zdravotnická organizace (WHO) si vedla mimořádně špatně během krize COVID-19, která byla jednou z největších hrozeb pro globální veřejné zdraví od založení organizace v roce 1946. Je nejvyšší čas, aby byla WHO reformována od základů. Prezident Donald Trump podniká první kroky tím, že hrozí, že zastavením amerického financování organizace, která se Číně stala věrnou do té míry, že buď nemůže, nebo nepřijme nezávislá rozhodnutí.

USA jsou nejvýznamnějším jednotlivým přispěvatelem do Světové zdravotnické organizace (WHO). Příspěvky financované americkými daňovými poplatníky činí přibližně 2 miliardy USD – tedy zhruba polovinu – rozpočtu WHO.

8. května 2020 zahájil prezident Donald Trump kampaň, ve které pohrozil, že zastaví veškeré finanční prostředky USA pro WHO. 29. května rázně zaútočil na Čínu a uvedl: „Svět potřebuje od Číny odpovědi na virus COVID-19. Musíme mít transparentnost“ a zopakoval, že USA by ukončily své vztahy s WHO a zastavily financování. „Čínští představitelé ignorovali své zpravodajské povinnosti vůči Světové zdravotnické organizaci a tlačili na Světovou zdravotnickou organizaci, aby uvedla svět v omyl, když čínské úřady virus poprvé objevily,“ uvedl Trump.

Prezident Trump vyjádřil své rozhodnutí v dopise, který zaslal generálnímu řediteli WHO Tedrosovi Adhanomu Ghebreyesovi. V dopise bylo uvedeno: „Je zřejmé, že opakované kroky, které jste vy a vaše organizace provedli v reakci na pandemii, byly pro svět nesmírně nákladné. Jedinou cestou vpřed pro Světovou zdravotnickou organizaci je, pokud může prokázat nezávislost na Číně.“

Trump obvinil WHO nejen z toho, že je v moci Číny, ale také že ignorovala důvěryhodné zprávy o šíření viru COVID-19 ve Wuchanu počátkem prosince 2019, možná ještě dříve. Ohradil se proti přetrvávajícímu plýtvání WHO, naprostému ignorování transparentnosti, všudypřítomné nekompetentnost a nedodržování základních demokratických standardů. Rovněž uvedl, že pokud by WHO jednala přiměřeně, mohl by dříve zavést zákaz cestování pro lidi přicházející do USA z Číny.

Ústava WHO vstoupila v platnost 7. dubna 1948. Uvádí primární cíl organizace jako „dosažení nejvyšší možné úrovně zdraví všemi národy“. Široký mandát WHO zahrnuje obhajobu všeobecné zdravotní péče, monitorování rizik pro veřejné zdraví, koordinaci reakcí na mimořádné situace ve zdraví a podporu lidského zdraví a dobrých životních podmínek. Organizace během pandemie COVID-19 hrubě nedokázala udržet svůj mandát.

Plýtvání ve WHO nezačalo v roce 2019. Podle interních dokumentů získaných agenturou AP vynakládá zdravotnická agentura OSN běžně zhruba 200 milionů dolarů ročně na cestovní výdaje – více než co v boji proti největším problémům veřejného zdraví včetně AIDS, tuberkulózy a malárie dohromady. V roce 2018 WHO utratila přibližně 71 milionů USD na AIDS a hepatitidu, 61 milionů USD na malárii a 59 milionů USD na tuberkulózu. Bývalá generální ředitelka WHO dr. Margaret Chan upřednostňovala let první třídou a trávila noc v prezidentském apartmá nejvyšší úrovně v plážovém hotelu Palm Camayenne, vše na účet WHO. Apartmá vybavené mramorovou koupelnou a soukromou jídelnou s osmi místy stojí 900 eur za noc. „Když utrácíte peníze takovým způsobem jako WHO utrácí za cestování, musíte být schopni to ospravedlnit,“ řekl dr. Ashish Jha, ředitel Globálního zdravotního institutu na Harvardské univerzitě. „Nenapadá mě žádné ospravedlnění, že bych někdy letěl první třídou.“

Reforma nepůjde zevnitř samotné WHO. Posledním důkazem toho bylo zvolení nekvalifikovaného nelékaře do funkce D-G: etiopský politik Tedros Adhanom Ghebreyesus (PhD). Tedros byl vybrán nad mimořádně kvalifikovaným britským kandidátem, Davidem Nabbarem, MD.

Tedros je vůdcem etiopské brutální menšinové strany Tigray People’s Liberation Front, křídla vládnoucí marxisticky zakořeněné etiopské Lidové revoluční demokratické fronty. V letech 2012 až 2016 působil v násilně represivním režimu jako ministr zahraničních věcí, poté co působil jako ministr zdravotnictví. Tedros, který je nyní odpovědný za rozhodování o životě nebo smrti v globálním měřítku, byl obviněn z zakrývání tří epidemií cholery v Etiopii, podpory teroristické organizace a nafukování jeho životopisu falešným tvrzením, že porazil malárii a HIV.

Tedros byl prvním mužem jednoho z nejrepresivnějších režimů na světě, který drží mnoho tisíc politických vězňů. Tato část jeho záznamu byla potlačena Čínou, která zdůraznila jeho údajné zdravotní pověření ve snaze přimět jej, aby vypadal jako vhodný pro pozici generálního ředitele ve WHO. Peking využil své investice v celé Africe, aby donutil Africkou unii podpořit Tedrose.

WHO potřebuje nového generálního ředitele, který by vedl diskuse o roli organizace ve světě, která se od 40. let dramaticky změnila. Globální zdraví je nyní záležitostí mnoha nevládních organizací, soukromých nadací, korporací a akademických skupin. Reforma WHO vyžaduje generálního ředitele, který může pracovat s různými hráči a vládami při řešení norem a standardů. Kdykoli je to možné, měly by být operační funkce přiděleny jiným organizacím v rámci OSN nebo nevládním organizacím, které jsou k jejich provádění lépe kvalifikovány než WHO.

Autor: Dr. Frank Musmar, 26. července 2020, BESA Center Perspectives Paper No. 1,660

04.09.2020 21:25 Kristýna Kupková462Zdroj: BESA CENTER