Praha Jeruzalém

„Mluvíme tu o velmi znepokojivém jevu, který nemá řešení,“ uvedli vysocí představitelé.

David Isaac, World Israel News, 24. září 2020

Yom Kippur, izraelský Den smíření, začíná v neděli při západu slunce. Je to okamžik, kdy Židé prosí za odpuštění svých hříchů za poslední rok – a Izraelci k tomu možná budou chtít přidat i mea culpa za své chování během koronavirové pandemie.

„Stalo se novým národním sportem hledat cesty, jak obejít restrikce,“ napsaly ve středu Izrael Hayom ve zprávě popisující opovržení pandemickými pravidly ze strany Izraelců. Poskytly i neoficiální důkazy z arabského sektoru, restaurací a náboženských škol.

V úterý tento článek zveřejnil další, dokonce zábavnou, zprávu o nápaditých výmluvách, s nimiž občané přišli, když byli zastaveni policisty při zákazu vycházení během prázdninového víkendu židovského Nového roku.

Závažnější je čtvrteční zpráva o statistikách z koronového velitelství IDF, které zjistilo, že 41% Izraelců, kteří měli být v izolaci, ji porušilo.

Zpráva popisující den 20. září zjistila, že ze 340 000 Izraelců, kteří měli být v karanténě, ji částečně nebo úplně porušilo 140 000.

Dokument uvádí, že vysocí představitelé říkají, že podobná zjištění pro jiné dny vykreslují „velmi znepokojivý“ obraz: „Mluvíme tu o velmi znepokojivém jevu, který nemá řešení,“ řekli.

K problému přispívá nedostatečné vymáhání pravidel. Policii se podařilo zastihnout jen 0,5% těch, kteří měli být daný den v karanténě.

I když na první pohled nemusí být tyto statistiky tak závažné, vzhledem k tomu, že většina lidí v karanténě není nemocná – je jich podle zprávy Ministerstva zdravotnictví z poloviny září méně než 4,5% – znepokojivější je chování těch, kteří jsou potvrzenými přenašeči.

Ti poskytují orgánům nesprávné nebo neúplné informace.

Jak uvádí zpráva Izrael Hayom, „epidemiologické šetření je rozhodujícím faktorem pro přerušení řetězce infekce.“ Cílem vyšetřování je zjistit, s kým byl přenašeč v kontaktu, aby mohl být také izolován. Úspěch tohoto úsilí závisí na přesných informacích od všech účastníků.

Jedním z motivů částečných nebo nesprávných zpráv je, že pacienti nechtějí poslat své rodinné příslušníky do karantény.

Celosvětový výzkum za poslední měsíce ukazuje, že každý pacient s koronou má 18–40 kontaktů. Počet v Izraeli by tedy měl být podobný. Jenže on není. Většina, 43,2%, uvedla, že byli v kontaktu s jedním až čtyřmi lidmi, 13,4% uvedlo 10 nebo více lidí a 21% uvedlo, že nebyli v kontaktu vůbec s nikým.

Ti, kteří se zabývají epidemiologií, pochopitelně tvrdí, že tato čísla nesedí, a že ve většině případů jsou informace částečné nebo záměrně zavádějící, uvádí Israel Hayom.

Tato zpráva neveští pro izraelské úsilí o potlačení této nemoci nic dobrého. Potvrzené denní případy se blíží k hranici 7 000.

25.09.2020 08:38 Daniel Žingor445Zdroj: World Israel News

Klíčová slova