Praha Jeruzalém

Joe Biden má pravdu. Nejlepší řešení je dvoustátní řešení. Komplikované? Nabité emocemi? Potenciálně výbušné? No a co? Názor…

Autor: Tzvi Fishman, 10. března 2021 16:55

Joe Biden má pravdu, když trvá na tom, že tou správnou odpovědí je dvoustátní řešení.

Ne pro Izrael. Pro Ameriku.

Rasový problém lze vyřešit pouze rozdělením Spojených států na dvě země, jednu pro bílé a druhou pro černé. Pokud věci zůstanou tak, jak jsou, na černochy se bude vždy pohlížet jako na občany druhé kategorie a rasismus bude i nadále kvést. Abraham Lincoln se sice pokusil vymanit černochy z pout rasové nerovnosti, ale jeho ušlechtilé úsilí žel selhalo.

Od americké občanské války uplynulo 150 let, ale černoši stále nemají pocit, že by patřili k americké elitě.

Mohou být šampiony v boxu nebo hráči basketbalu, ale vynikající černé kapitány mužstva je možné najít jen ztěžka.

Mohou být hvězdnými herci a zpěváky, ale (opět) černého šachového šampiona najdete sotva.

Z nějakého důvodu mají černoši v Americe pocit, že své rovnosti nedosáhli, jak to uštěpačně objasnilo hnutí „Black Lives Matter“. Jediným životaschopným a morálním řešením jsou tedy dva státy pro dva národy.

Blacks of America si zaslouží svou vlastní nezávislou černou zemi. Čas nadešel. Trpěli už dost.

Lze vypracovat podrobnosti plánu. Zástupci obou stran si musí sednout a formulovat, jaké kroky je třeba podniknout. Nepředstírám, že to bude snadné, ale kde je vůle, tam je i cesta. Nebyl snad židovský stát vytvořen z víry, že „pokud opravdu chcete, není to sen“? Stejně tak se tedy může také „černý stát Ameriky“ stát realitou.

Samozřejmě je třeba vytýčit hranice. Možná by byla použitelná stará hranice Mason-Dixonovy linie? Nebo snad diagonální linie z jižní Kalifornie do Maine? Havaj do Černého státu a Aljaška do Bílého státu s podmínkou, že Eskymáci, pokud jim to bude vyhovovat, se mohou přesunout na Havaj.

Co dělat s městy s hustou černou populací je logistický problém vyžadující seriózní zamyšlení. Pokud bude přijata hranice Mason-Dixon, se severem bělochům a jihem černochům, co uděláte s obrovskými populacemi černochů v New Yorku, Philadelphii, W.D.C., Chicagu a Detroitu? Převezete miliony lidí dolů na jih, nebo se z nich stanou satelitní ministáty pod jurisdikcí Černého státu, ovšem obklopené bílými?

A co atomové bomby? Rozdělíte tedy americký jaderný arzenál napůl a demilitarizujete celou Ameriku, abyste byli na té bezpečné straně? Otázek, jako jsou tyto a další, je jistě spousta.

Se vší pravděpodobností bude muset najít nějakého poctivého zprostředkovatele, nějakou objektivní zemi, jako je třeba Izrael, aby zajistil dosažení spravedlivého řešení pro obě země – černou i bílou.

Joe Biden má pravdu. Nejlepší řešení je dvoustátní řešení. Komplikované? Ano. Nabité emocemi? Ano. Potenciálně výbušné? Jistě.

Tento proces však nemusí být beznadějný a prost všech potěšení. Například by výběr národních hymn, pro obě tyto nové země, mohl být proveden prostřednictvím extravagantní hudební soutěže otevřené veřejnosti v duchu Eurovize a za doprovodu populárních černobílých umělců. Možná se píseň „Respect“ od Arethy Franklinové stane národní hymnou Černého státu Ameriky. Nebo píseň „Jsem černý a jsem hrdý“ od Jamese Browna nebo „Věk Vodnáře“ od Fifth Dimension. Podobně může Bílý stát Ameriky hlasovat pro píseň „Let Me Try Again“ od Franka Sinatry. Nebo „Unchained Melody“ od Elvise Presleyho nebo „A White Christmas“ od Binga Crosbyho.

A konečně židovský problém. Co dělat s Židy ve Spojených státech? Nahnat je všechny do Černého státu by mohlo vést k jejich masakru. Na druhou stranu, pokud je rozptýlíte po celém Bílém státě, asimilace je zlikviduje. Předpokládám, že jejich jedinou volbou bude přestěhovat se co nejrychleji do Izraele. Nechte Mexičany vrátit se do Mexika, Portorikánce do Portorika a Židy zpátky do Izraele, kam patří.

 

Tzvi Fishman získal cenu Izraelského ministerstva školství za židovskou kulturu a kreativitu. Před uskutečněním  aliyi do Izraele v roce 1984 byl úspěšným hollywoodským scenáristou. Je spoluautorem 4 knih s rabínem Davidem Samsonem na základě učení rabínů A. Y. Kooka a T. Y. Kooka. Mezi jeho další knihy patří: „Kuzari pro mladé čtenáře“ a „Tuvia v zaslíbené zemi“. Jeho knihy jsou k dispozici na Amazonu. Nedávno režíroval film „Příběhy Rebbe Nachmanové“.

12.03.2021 06:01 Daniel Žingor641Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News