Praha Jeruzalém

Znepokojující trendy, zejména pro Izrael. Názor…

Autor: Rabi Yitschak Rudomin, 2. května 2021 20:41

Přirozeně se mainstreamová média nezaměřují na detaily, na kterých ovšem záleží… Nyní, když je Biden ve funkci prvních 100 dní, vystupují pro každého, kdo se o to zajímá, jasné vzorce chování varující, ​​jak moc jiné to bylo za Donalda Trumpa.

I když lze podle mého názoru o Bidenově politice obecně říct daleko víc, například o zastavení projektu Keystone, což vede k nezaměstnanosti a růstu cen ropy, o otevření hranic s Mexikem, o pokusech zvýšit daň z příjmů právnických osob a o zavedení teorie kritických ras do školních osnov – to, na co se zaměřím bude Bidenův vztah k Izraeli.

Tady je deset argumentů proti Bidenovým lidem – ty jsem zachytil pouhým sledováním zpráv:

1. Biden nespěchal, aby přijal Netanjahuovy gratulace a bezprostředně v tomto sledu se paní Psakiová, jeho mluvčí, nemohla přinutit k tomu, aby potvrdila, že je Izrael klíčovým spojencem Ameriky.

2. Ministr Blinken zrušil sankce proti jemenským Houthiům a hle, Hútíové teď odpalují rakety na izraelské lodě proplouvající kolem jejich území.

3. Hamas zahájil palbu desítek raket na izraelské civilisty a izraelské cíle.

4. Sýrie odpálila, pravděpodobně na popud Íránu, do srdce Izraele obrovskou raketu.

5. Írán se vrhá ještě daleko usilovněji k získání jaderné zbraně, která má zničit Izrael a jeho Židy.

6. Biden nezákonně posílá OOP stovky milionů dolarů a odstraňuje pro jeho lidi v Americe status persona non grata.

7. Biden ruší sankce vůči Íránu.

8. Po celém Izraeli vypukly násilné nepokoje izraelských Arabů.

9. Kerry byl přistižen, jak Íránu vyzradil strategická tajemství ohledně izraelských operací v Sýrii.

10. Blinken a ministerstvo zahraničí tvrdí, že považují Judeu a Samaří za „okupovaná území“.

Abych byl spravedlivý, také jsem se dozvěděl, že americké ministerstvo obrany právě dodalo do Izraele další tři tajné stihačky F35 a že s Izraelem spolupracuje na vybudování novějších a lepších verzí systému protivzdušné obrany Arrow. Pokud však vezmeme v úvahu trend – ten je rozhodně protiizraelský, přičemž se propast mezi Izraelem a jeho klíčovým strategickým spojencem prohlubuje. Porovnejte si Bidenův zázanam s tím čtyřletým Trumpovým:

1. Uznal Jeruzalém jako hlavní město Izraele.

2. Přesunul americké velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma.

3. Uznal izraelskou svrchovanost nad Golanskými výšinami.

4. Uvalil na Írán za jeho militaristickou agresi tvrdé sankce.

5. Stáhl Spojené státy z íránské jaderné dohody.

6. Zavřel v USA kanceláře OOP.

7. Kvůli pravidlu „pay to slay“ (plateb za vraždění) a násilí vůči Izraelcům, výrazně seškrtal finanční podporu Palestincům.

8. Abrahamovskými dohodami, které přiměly islámské země Maroko, SAE, Bahrajn, Súdán, Kosovo k navázání diplomatických vztahů s Izraelem, získal ohromné diplomatické vítězství.

9. Byli eliminováni klíčoví íránští velitelé.

10. Nikki Haleyová v OSN a Mike Pompeo na ministerstvu zahraničí se neustále zastávali a bránili Izrael před všemi kritiky a nepřáteli na globální scéně.

Jaký to kontrast! A to je jen prvních 100 dní! To, jaké otázky vyvolají Bidenovi lidé do budoucna, je druhá věc, ale ta první je jistá – tímto způsobem se to směrem k Izraeli nijak nezlepší.

Může tu být „Trump Derangement Syndrome“ (syndrom Trumpova poškození), ale pro Izrael tu nyní zcela jistě je „Trump Abdrawal Syndrome“ (syndrom Trumpova odstoupení) a to bolí!

Otázka tedy zní, jak to, jako Židé, všechno strávíme – od výšin blízkých euforii až po dno blízké depresi?

Vzhledem k tomu, že se nyní blížíme židovskému svátku Šavuot, když čteme knihu Ruth, napadlo mě, že si můžeme vzít sílu a útěchu z vyprávění o Ruth. Začíná to příběhem důležité rodiny v zemi Izraele v době Soudců. V zemi je hladomor a Židé trpí. Spíš než, aby čelili svým povinnostem pomáhali svým bratřím, opouští tato rodina zemi Izrael a stěhuje se do nepřátelského státu Moab, kde se oba synové vdávají za nežidovské ženy, z nichž jednou je Ruth – Moabka z královské rodiny. Oba synové a otec rodiny zemřou.

Když Ruth ovdověla, rozhodla se, i když nebyla Židovka, následovat svou přeživší tchyni Naomi zpět do Izraele. Její slova a oddanost k Naomi můžeme vnímat jako jako proces upřímného obrácení se k judaismu. Nakonec se Ruth po svém návratu do izraelské země ožení s Boazem, jedním ze soudců. Kniha Ruth nám tedy podává svědectví o tomto velmi neobvyklém levijském manželství. Z tohoto svazku se nakonec se po několika generacích narodí král David, předek Mesiáše! Ruth tedy přichází od zakázaného a opovrhovaného národa Moabců k tomu, aby se stala milovanou matkou židovské královské rodiny, jak o ní hovoří naši rabíni.

Jaký obrat, z hlubin zoufalství do výšin slávy! Boží cesty jsou před námi skryty. Způsob, jakým Bůh vede historii a hraje si se svými lidskými loutkami na planetě Zemi, nelze skutečně pochopit. Jedna věc je však jistá: Židé v zemi Izraele s příchodem toho pravého Mesiáše nakonec triumfují, ať se to tedy stane rychle a za našich dnů!

 

Rabi Yitschak Rudomin je prezident a zakladatel Židovského odborného institutu. Jako absolvent Yeshiva Chaim Berlin a Teachers College na Kolumbijské univerzitě zasvětil svůj život podpoře Židů a jejich vzdělání. Sedm let působil na plný úvazek jako ředitel Sinai Heritage Centers na Manhattanu a tři roky jako správce AJOP.

04.05.2021 07:07 Daniel Žingor242Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova