Praha Jeruzalém

SHRNUTÍ: Bidenova vláda musí zastavit kvapné snahy íránského režimu o dosažení limitních hodnot jaderných zbraní.

Pouze asi jedna pětina původní íránské jaderné dohody z roku 2015 se věnuje jaderným otázkám, přičemž zbývající čtyři pětiny podrobně popisují finanční úhrady Íránu, které mají kompenzovat jeho jaderné ústupky. Původní dohoda byla schválena rezolucí Rady bezpečnosti OSN 2231, která Íránu poskytla další možnosti pobídek.

Dokument se rychle stává irelevantním, protože omezení, která byla Íránu stanovena, postupně pozbývají na platnosti. O šest let později již vypršelo zbrojní embargo a Írán může od Ruska získat nejmodernější obranné zbraňové systémy, aby vytvořil strategickou „imunitu“ proti útoku. Platnost „výzvy“ k Íránu, aby upustil od vývoje a testování balistických raket určených k přenosu jaderných zbraní, vyprší za dva roky, stejně jako sankce týkající se balistických a řízených střel a BMD (obrana proti balistickým raketám), které režimu usnadní zisk útočných raket mimořádných vlastností.

Platnost postupně vyprší také sankcím vůči Íránským revolučním gardám (IRGC) jako jsou jednotky Quds, jejich velitel, velitel IRGC, velení vzdušných raketové sil Íránských revolučních jednotek a bonyads (para-vládní organizace, která řídí ekonomické impérium IRGC). Tato záležitost je naléhavá. Jaderné klauzule, které umožňovaly pokračování ve vývoji moderních centrifug a které mohou zrychlit rychlost obohacování 10 až 20krát, podporují jejich výrobu ke konci osmého roku a jejich použití k obohacení uranu od konce roku. Írán nedávno obnovil obohacování na 20% úroveň. Důvodem tohoto všeho je blížící se konec funkčního období vlády Hasana Rúháního a pravděpodobnost, že na jeho místo přijde radikální vláda.  

Nová dohoda, kterou prosazuje mnoho vlád a mezinárodních pozorovatelů na Západě (nikoli však Írán), musí řešit slabiny předchozí dohody, která fungovala ve prospěch íránského režimu. Bidenova administrativa čelí nesmírné výzvě při navrhování vzorců pro proveditelnou novou dohodu.

Autor: Oded Brosh, 7. května 2021

07.05.2021 22:24 Kristýna Kupková122Zdroj: BESA CENTER

Klíčová slova