Praha Jeruzalém

Chytrost nejsou žádné čáry, ale v aktuální izraelsko-palestinské válce se hodí, aneb jakým trikem izraelská armáda dnes v noci doběhla  bojovníky Hamásu.

Aktuálního zpravodajství z Izraele jsou dnes plná média a nechce se mi opakovat již mnohokrát řečené, ale jedna zapadlá informace mě dnes pobavila, přestože je ve svých důsledcích hrozná, stejně jako celá tato válka.

Již od rána víme, že v noci na dnešek Izrael podnikl útoky na palestinské tunely v Pásmu Gazy. Přidám k tomu ještě okolnosti a vyjde nám z toho izraelská geniální lest.

Většina vzdělaných lidí dnes ví, že Pásmo Gazy je samostatný útvar o rozloze 360 km2, ve kterém žijí přibližně 2 miliony Arabů (jedno z nejhustších osídlení na světě). V roce 2005 předal Izrael toto území Palestincům a od té doby tam nežije ani jeden Izraelec a není tam ani jediný izraelský voják nebo policista. Když se v některých (i českých) médiích dodnes mluví o okupovaném Pásmu Gazy, tak by se příslušní novináři měli kousnout do jazyka a začít se živit jinak.

Vládci Pásma Gazy, tedy hnutí Hamás a některé menší vojenské skupiny, vybudovali za posledních 15 let pod samotným městem Gaza i v dalších částech území rozsáhlý sofistikovaný systém betonových tunelů a bunkrů, určených nikoliv k ochraně obyvatelstva (to má přístup striktně zakázáno), ale jako výrobny a skladiště zbraní, tedy především k bojovým účelům.

Mimochodem k tomu používají většinu cementu, který jim Izrael dodává za účelem obnovy infrastruktury, škol a nemocnic, zničených v předchozích válkách.

Při každé vojenské intervenci Izraele v posledních 15 letech se většína palestinských bojovníků schová v tunelech, a pokud dojde i k pozemním akcím, nechají nad sebou přejít frontu a vynoří se postupujícím Izraelcům v zádech. Velmi nebezpečná taktika, která například v roce 2014 Izraelcům způsobila nepříjemné ztráty.

No a teď k té dnešní akci, kterou vedení izraelské armády naplánovalo vskutku šalamounsky.

Krátce po půlnoci oznámila izraelská vojenská média, že „ vzdušné a pozemní síly právě zahájily útok na Gazu. Bližší informace se připravují…“

Tato nejasná formulace byla zvolena záměrně, protože všechna zahraniční média (i ta arabská) ji okamžitě rozhlásila jako začátek pozemní války v Gaze. Zpráva o pozemní invazi izraelské armády vyvolala v řadách Hamásu paniku a velká část bojovníků i jejich vedení spěchala zalézt do tunelů.

Teprve později během dne vyšlo najevo, že se ze strany  IDF jednalo o předem promyšlený trik, jak zneškodnit velké množství teroristů v krátkém čase bez vlastních obětí.

Ve skutečnosti se po půlnoci kolony tanků a pěchoty pouze naráz pohnuly směrem k hranicím Pásma, ale nikdo z nich ho nepřekročil. Do toho začalo pálit izraelské dělostřelectvo, tanky se přidaly a nalétávala opět izraelská letadla, takže zmatek a efekt byl dokonalý: „Židé jsou tady, musíme pod zem.“

 

Se záměrným zpožděním poslalo vedení IDF nad Gazu 160 letadel z 12 squadron naráz, která shodila 450 přesně mířených hloubkových bomb s 80 tunami výbušnin během 35 minut. Tunely byly zasaženy na 150 místech a kanálový systém z velké části zkolaboval na hlavy bojovníků, skrývajících se uvnitř tunelů.

 

Přesný odhad škod zatím pochopitelně není k dispozici, ale izraelské tajné služby odhadují, že je zničeno mnoho kilometrů podzemního „metra“ Hamásu a že tam zůstaly pohřbeny velké počty teroristů. Hamás se k celé situaci zatím jasně nevyjádřil, ale zdroje přímo z Gazy mluví o velkém otřesu ve vedení vojenského křídla Hamásu (Brigády Izz ad-Dína al-Kassáma)  a spolupracujících organizacích (Palestinský islámský džihád a další).

14.05.2021 20:42 Daniel Haslinger1904Zdroj: Redakce Israel.cz