Praha Jeruzalém

George Soros dává miliony hnutí Sunrise Movement, které se odmítá spojit s židovskými organizacemi.

Autor: Joseph Simonson, Washington Free Beacon, 26. října 2021

Levicový miliardář George Soros financuje politickou odnož krajně levicové skupiny Sunrise Movement, která se zmítá v antisemitské kontroverzi poté, co její washingtonská pobočka prohlásila, že se již nebude účastnit shromáždění spolu s nějakými židovskými organizacemi.

V rámci své osmimístné finanční injekce během volebního cyklu 2020 poskytl Sorosův Democracy PAC politickému akčnímu výboru Hnutí Sunrise 250 000 dolarů, jak vyplývá z dokumentů Federální volební komise, které prověřil Washington Free Beacon. Sunrise PAC také obdržel 500 000 dolarů od krajně levicové temné finanční skupiny Sixteen Thirty Fund, která v roce 2019 obdržela 9,6 milionu dolarů od Sorosova Open Society Policy Center.

Tyto dva dary tvořily téměř třetinu z 2,35 milionu dolarů, které Sunrise PAC získal od 1. ledna 2019 do 31. prosince 2020.

Sunrise DC byl minulý týden široce kritizován poté, co vydal prohlášení o „budoucích koaličních prostorech se sionistickými organizacemi“. Skupina uvedla, že se neobjeví na shromáždění za státnost ve Washingtonu, protože ostatní levicové skupiny, které se shromáždění zúčastní, jako například Národní rada židovských žen a Náboženské akční centrum reformního judaismu, podporují existenci Izraele jako státu. Skupina uvedla, že boj za státnost Washingtonu je „neslučitelný“ se sionismem.

Soros na žádost o komentář ohledně svého budoucího financování této organizace nereagoval.

Soros a jeho spojenci bijí na poplach kvůli antisemitským útokům na miliardáře, ale jeho rozhodnutí financovat skupinu šířící kolem sebe antisemitské klima – a jeho mlčení tváří v tvář tomu – vyvolává otázky o jeho upřímnosti.

Například když se republikánský kandidát na guvernéra Virginie Glenn Youngkin na začátku tohoto měsíce na mítinku zmínil o Sorosovi, demokraté jeho výroky označili za antisemitské.

„Vyvolávání George Sorose jako stínového sponzora je antisemitská konspirační teorie,“ uvedla na Twitteru republikánka Elaine Luria (D., Va.). „Od Glenna Youngkina je to nepřijatelné prohlášení.“

Luria na žádost o komentář k Sorosovi a hnutí Sunrise nereagovala.

Sorosovo zapojení do Sunrise Movement vyvolává otázky, jakým způsobem dohlíží na rozdělování svého jmění. Sunrise není jedinou antisemitskou skupinou, o níž je známo, že Soros dává peníze a která hlásá antisemitské přístupy.

Financuje také izolacionistický Quincy Institute, think tank, který zaměstnává vědce, jako je Sarah Leah Whitsonová, bývalá vedoucí pracovnice organizace Human Rights Watch, která podle všeho oslavovala drakonická opatření v oblasti veřejného zdraví, jež na počátku pandemie koronaviru použila izraelská vláda. Řekla, že jakékoliv nepříjemnosti, které způsobily izraelským občanům, nestačí k tomu, aby vykompenzovaly utrpení, které způsobily Palestincům. Whitsonová později tweet smazala a uvedla, že „nevyzněl správně“.

Rabín Abraham Cooper, proděkan a ředitel globální sociální akce Centra Simona Wiesenthala, židovské organizace založené za účelem boje proti antisemitismu, uvedl, že Soros by měl přestat financovat Hnutí Sunrise a další antisemitské organizace.

„Hlavní sponzoři progresivistických i konzervativních kauz mají povinnost neposkytovat dary jednotlivcům nebo institucím, které jsou antisemitské,“ řekl Cooper. „Když je takový fanatismus odhalen, měli by jim veřejně zastavit další podporu – finanční i jinou.“

 

Národní pobočka Hnutí Sunrise nakonec označila rozhodnutí Sunrise DC za „antisemitské a nepřijatelné“. V neděli se Sunrise DC za své rozhodnutí omluvil, i když zopakoval, že „stojí proti sionismu“.

V srpnu 2020 se prezident Open Society Foundations Patrick Gaspard, dlouholetý Sorosův zástupce, zastal antisemity Stokelyho Carmichaela, který kdysi prohlásil, že Hitler je jediný běloch, kterého si může vážit. Jeho výroky zazněly poté, co bývalý prezident Bill Clinton prohlásil, že hnutí za občanská práva nakrátko „zašlo vůči Stokelymu trochu příliš daleko“.

„Nechtěl jsem to tweetovat během pohřbu Johna Lewise, ale kdo je Bill Clinton, aby se objevil na černošském pohřbu a napadl Stokelyho Carmichaela? Stokely byl náš,“ uvedl Gaspard v nyní smazaném tweetu. „Byl cílem FBI, aby ho zničila, a donutila ho odejít do exilu. Obětoval pro nás všechno. Bill Clinton není žádný hrdina.“

28.10.2021 06:32 Daniel Žingor157Zdroj: United with Israel

Klíčová slova