Praha Jeruzalém

Mezi Ruskem a Izraelem dochází k velmi vážnému střetu, ruský ministr zahraničí říká, že „nejhorší antisemité jsou Židé“. Izraelský ministr zahraničí označil výroky za „neodpustitelné“ – útoky Moskvy na Izrael se stupňují – jsou obě země na kolizním kurzu?

Autor: Joel C. Rosenberg, 2. května 2022

Vztahy mezi Ruskem a Izraelem byly dlouho srdečné a kooperativní, ale v posledních dvou měsících se začaly rychle zhoršovat.

Od té doby, co ruský prezident Vladimir Putin nařídil své armádě invazi na Ukrajinu, sleduji, jak se výrazně zvýšil počet politických útoků a kritiky ze strany Moskvy vůči Izraeli a židovskému národu.

Tento týden však útoky z Moskvy dosáhly nového dna.

Jsou obě země na kolizním kurzu?

V nedělním rozhovoru pro italskou televizní stanici se ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ostře pustil do židovského národa.

Lavrov obvinil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, že se spolčil s neonacisty proti ruským zájmům.

„Skutečnost, že je (Zelenskyj) Žid, nepopírá nacistické prvky v jeho zemi,“ řekl Lavrov a zopakoval zcela nepodloženou mantru Moskvy, že Rusko bylo nuceno provést invazi, aby se ochránilo před nacistickými silami na celé Ukrajině.

Tím však Lavrov neskončil.

Ve snaze ospravedlnit svůj útok na židovského prezidenta v Evropě, který se spolčil s novodobými nacisty, ruský ministr zahraničí dále uvedl, že to není nemožné a ve skutečnosti se to již v historii stalo.

„Věřím, že Adolf Hitler měl židovskou krev,“ řekl.

„Když se říká: „Jak může existovat nacifikace, když jsme Židé?“, podle mého názoru měl Hitler také židovský původ, takže to neznamená absolutně nic,“ trval na svém Lavrov.

Ani u toho se však Lavrov nezastavil.

Putinův nejdůvěryhodnější a nejvýznamnější zahraničněpolitický poradce a mluvčí pokračoval slovy: „Nejhorší antisemité jsou Židé“.

IZRAELSKÝ MINISTR ZAHRANIČÍ OZNAČIL ÚTOK ZA „NEODPUSTITELNÝ“

Izraelská vláda se až dosud pohybovala na velmi tenké hranici, kdy se snažila projevit morální a praktickou podporu Zelenskému a ukrajinskému lidu a zároveň se snažila nestát otevřeně na straně Ruska.

V pondělí ráno však izraelský ministr zahraničí Jair Lapid sundal rukavice.

Lapid označil Lavrovův výrok za „neodpustitelný a skandální komentář“.

Lapid dále výrok označil za „strašlivou historickou chybu a očekáváme omluvu“.

„Židé se při holocaustu nezabíjeli,“ řekl Lapid. „Můj dědeček byl zabit nacisty. Říci, že Hitler byl židovského původu, je jako říci, že se Židé zabili sami, a takové srovnání nemůžeme odpustit.“

„Rozzuřuje mě to nejen jako ministra zahraničí, ale také jako syna mého otce, který byl zavřen do budapešťského ghetta,“ dodal Lapid. „Nedostali ho tam Židé. Dostali ho tam nacisté.“

„Nacisté pronásledovali Židy a zabili jich šest milionů,“ pokračoval Lapid. „Ukrajinci nebyli nacisté. Nacisty byli pouze nacisté, kteří prováděli systematické vyhlazování židovského národa.“

Lapid uvedl, že si předvolá ruského velvyslance v Izraeli k „nepříliš snadnému rozhovoru“.

IZRAELSKÝ PREMIÉR BENNETT VNÍMÁ LAVROVOVY VÝROKY S „MAXIMÁLNÍ PŘÍSNOSTÍ“

„Prohlášení ruského ministra zahraničí vnímám s nejvyšší přísností. Jeho slova jsou nepravdivá a jejich záměry špatné,“ uvedl izraelský premiér Naftali Bennett.

„Cílem takových lží je obvinit samotné Židy z nejstrašnějších zločinů v dějinách, které na nich byly spáchány, a zbavit tak nepřátele Izraele odpovědnosti,“ pokračoval. „Jak jsem již řekl, žádná válka v naší době se nepodobá holocaustu nebo není s holocaustem srovnatelná. Využívání holocaustu židovského národa jako politického nástroje musí okamžitě skončit.“

LAVROVŮV ÚTOK „PODIVNÝ A NEBEZPEČNÝ“

Do diskuse se zapojili i další rozhořčení izraelští představitelé.

„Dnes ráno bylo dosaženo nového dna antisemitismu,“ napsal na Twitteru náměstek izraelského ministra zahraničí Idan Roll s tím, že Lavrovovy výroky jsou součástí „znepokojivého trendu znevažování holocaustu“ ze strany ruských představitelů od invaze na Ukrajinu.

Velvyslanec Dani Dayan, nový předseda Jad Vašem – izraelského památníku a výzkumného centra holocaustu – uvedl: „Lavrovova slova jsou nepodložená, podivná a nebezpečná a musí být odsouzena.“

ROSTOUCÍ SEZNAM MOSKEVSKÝCH ÚTOKŮ PROTI IZRAELI A ŽIDOVSKÉMU NÁRODU

Lavrovovy ošklivé výroky jsou obzvláště znepokojivé proto, že jsou součástí závažného a rostoucího trendu, který začal brzy poté, co Putin nařídil ruským silám invazi na Ukrajinu.

Vezměte si tyto nedávné titulky – zveřejněné ALL ISRAEL NEWS a dalšími médii – dokumentující rostoucí napětí mezi Moskvou a Jeruzalémem:

– Rusko udeřilo na izraelskou „okupaci“ Golanských výšin poté, co Jeruzalém podpořil Ukrajinu (Haaretz, 24. února 2022).

– Izrael neochotně odsuzuje Rusko kvůli Ukrajině (Al-Monitor, 25. února 2022)

– Rusko by se mohlo obrátit proti Izraeli (časopis Tablet, 2. března 2022)

– RIZIKOVÝ OBCHOD: Měl by izraelský premiér Bennett skutečně zprostředkovávat jednání mezi carem Putinem a ukrajinským prezidentem Zelenským – nemůže se to zle vymstít? (All Israel News, 6. března 2022)

– Rusko je „velmi zklamané“ z hlasování OSN o odsouzení izraelské invaze – zpráva (Times of Israel, 7. března 2022)

– Izraelská mediace v rusko-ukrajinském konfliktu může pomoci Bennettovi a Putinovi (časopis Foreign Policy, 7. března 2022)

– Izraelský Bennett hraje ve válce mezi Ukrajinou a Ruskem roli mírotvorce (BBC News, 10. března 2022)

– Znovu v popředí – izraelský premiér si telefonuje s Putinem i Zelenským (All Israel News, 15. března 2022)

– Rusko prý před Zelenského projevem v Knesetu varuje Izrael, aby nebyl „nevyvážený“ (Times of Israel, 19. března 2022)

– Izraelský ministr zahraničí prohlásil, že „Rusko spáchalo válečné zločiny“ – nejtvrdší prohlášení nejvyššího vládního představitele (All Israel News, 5. dubna 2022)

– Putin v rozzlobeném dopise Bennettovi požaduje vlastnictví jeruzalémské památky (Ynet News, 18. dubna 2022)

– Izrael pošle neprůstřelné vesty a přilby ukrajinským zdravotnickým týmům a pracovníkům první pomoci (All Israel News, 20. dubna 2022)

– Rusko požaduje navrácení jeruzalémského kostela, napětí roste (Voice of America News, 21. dubna 2022)

– Rusko varuje Izrael před dodávkami obranného vybavení Ukrajině (Middle East Monitor, 22. dubna 2022)

– Rusko odsoudilo izraelský úder na Sýrii a vyzvalo k ukončení útoků (Andalou Post, 28. dubna 2022)

Lze takové napětí zažehnat?

Nebo se Moskva a Jeruzalém vydaly na novou nebezpečnou cestu k přímé konfrontaci?

Na to je ještě příliš brzy.

Takovéto trendové linie jsou však pro evangelikály dalším důvodem, aby se „modlili za pokoj pro Jeruzalém“, jak to přikázal král David v Žalmu 122.

03.05.2022 06:20 Daniel Žingor202Zdroj: World Israel News