Praha Jeruzalém

Bude Izrael nucen jít do pátého kola voleb během tří let?

Autor: Joel C. Rosenberg, 23. května 2022

JERUZALÉM, IZRAEL – Hezky řečeno: Naftali Bennett má vážné problémy.

Blíží se rok v úřadu, vrchol jeho kariéry v Knesetu a devětačtyřicetiletý izraelský premiér postupně ztrácí politickou výšku.

Dnes rezignoval šéf Bennettova štábu a jeho nejbližší politický consigliere – Tal Gan Zvi.

NOVÁ HROZBA REZIGNACE

Dnes také další člen Knesetu z Bennettovy pravicové strany Jamina – Nir Orbach – pohrozil, že odstoupí z vlády.

BENNETTOVU STRANU OPOUŠTÍ JEDEN LÍDR ZA DRUHÝM

Před devíti dny, 13. května, rezignoval Bennettův hlavní zahraničněpolitický poradce – Šimrit Meir.

Dne 5. dubna předsedkyně Bennettovy vládní koalice – Idit Silmanová, klíčová členka Knesetu z Bennettovy vlastní pravicové strany Jamina – prohlásila, že již nebude hlasovat s koalicí.

Silmanová také začala vyzývat ostatní členy Yaminy, aby ji následovali.

„Nebudu podporovat poškozování židovské identity Státu Izrael a izraelského lidu. Budu se i nadále snažit přesvědčit své přátele, aby se vrátili domů a sestavili pravicovou vládu,“ uvedla v prohlášení. „Vím, že nejsem jediná, kdo to tak cítí. V tomto Knesetu může vzniknout jiná vláda.“

Loni v červnu přeběhl první poslanec Knesetu za Bennettovu stranu – Amichai Chikli – a hlasoval proti sestavení právě té vlády, která z Bennetta udělala premiéra.

Právě minulý měsíc Jamina navrhla Chikliho formálně prohlásit za „přeběhlíka“ s tím, že hlasoval proti vládě v nejméně 670 parlamentních hlasováních.

Chikli nyní nebude moci v příštích volbách kandidovat do Knesetu za žádnou jinou stranu, pokud se mu nepodaří založit vlastní stranu.

To vše jsou potíže jen s Bennettovým vlastním týmem.

Ale to není všechno.

NEPOKOJE SE ŠÍŘÍ

Minulý čtvrtek poslankyně Knesetu Ghaida Rinawie Zoabiová – členka levicového Merecu a součást vládní koalice – s velkou pompou oznámila, že už nebude hlasovat s vládou.

Když Bennett začal loni v červnu sestavovat vládu, myslel si, že on a jeho koalice mají 62 křesel, zatímco opozice – v čele s Benjaminem Netanjahuem – jen 58 křesel.

Po přeběhnutí Chikliové měl Bennett ve skutečnosti pouze 61 křesel a Netanjahu 59.

Po Silmanově přeběhnutí měl Bennett najednou jen 60 křesel a Netanjahu s ním 60 křesel.

Po odchodu Zoabiové zůstal Bennett minulý čtvrtek na 59 křeslech. O víkendu se však Bennett a ministr zahraničí Jair Lapid usilovně snažili Zoabiovou přesvědčit, aby zůstala.

Jedním z jejích hlavních problémů bylo přání větší ekonomické pomoci izraelsko-arabským komunitám.

Lapid jí dnes na schůzce se Zoabiovou slíbil požadovanou pomoc a ona souhlasila, že zůstane ve vládní koalici.

„Pocházím z arabské samosprávy, kde jsem politicky vyrostla,“ řekla Zoabiová novinářům. „Nyní jsem v Knesetu proto, abych prospěla arabské komunitě. Po obrovském tlaku, který na mě vyvíjeli šéfové arabských samospráv, kteří chápou význam mého odchodu z koalice, jsem souhlasila s dnešní schůzkou a přišla jsem s nimi za ministrem Lapidem. Chci říci, že jsem si vědoma a chápu, že alternativou k této vládě je, že příštím ministrem policie bude Ben Gvir (krajně pravicový izraelský politik), a chci této alternativě zabránit.“

„Protože jsem zde proto, abych sloužila místním orgánům a zajišťovala potřeby arabské komunity, budu podporovat koalici. Chci však, aby vláda byla opravdová a věnovala pozornost arabské komunitě a jejím potřebám v oblasti zdravotnictví, školství, bydlení a infrastruktury.“

Tím se Bennett vrací k číslu 60-60.

KATASTROFA ODVRÁCENA – ALE NA JAK DLOUHO?

Poté, co se Lapid vyhnul politické kulce, která mohla koalici velmi dobře odsoudit k zániku a poslat zemi do pátého kola voleb během tří let, poznamenal: „Vítám Rinawie Zoabiovou zpět v koalici. Vedli jsme otevřenou, upřímnou a umírněnou diskusi o skutečných potřebách arabské komunity, a to jak s ní, tak s vedoucími představiteli místních úřadů, kterým děkuji, že přišli a semkli se. Tento spor jsme hodili za hlavu a vracíme se k práci ve vládě.“

Přesto ani Bennett, ani Lapid, ani jejich nekonvenční koalice nemají jasno.

Je velmi pravděpodobné, že vláda může kdykoli padnout.

Hlavní problém je uvnitř Bennettovy strany Jamina.

Problémy však v žádném případě nejsou jen uvnitř Yaminy.

Nepokoje se šíří a členové opozice cítí krev ve vodě.

24.05.2022 05:09 Daniel Žingor136Zdroj: All Israel news