Praha Jeruzalém

Bidenovu návštěvu předběhly jiné události a měla být odvolána.

Autor: Pesach Benson, World Israel News, 10. července 2022

Prezidentské návštěvy Izraele jsou vždy působivou záležitostí.

Podle protokolu izraelský premiér vítá prezidenta při přistání Air Force One. Přílet je samozřejmě vysílán v přímém přenosu v celostátní televizi.

Dálnice mezi Jeruzalémem a Tel Avivem je uzavřena, aby se prezident a jeho doprovod mohli bez zdržení dopravit na mezinárodní letiště Ben Gurion a zpět. Obyvatelé Jeruzaléma, kteří žijí v blízkosti hotelu Král David, úřadu předsedy vlády a Jad Vašem, vědí, že mohou očekávat nepříjemné uzavírky silnic, vznášející se vrtulníky a silnou policejní přítomnost.

Je to působivý projev cti a bezpečnosti vůdce svobodného světa.

Středeční příjezd prezidenta Joea Bidena do Izraele se však bude od minulých prezidentských návštěv značně lišit. Než v pátek odletí do Saúdské Arábie, setká se s izraelskými a palestinskými představiteli. Na této návštěvě se pracuje již několik měsíců.

Žel se ukázka americké moci může omezit na dopravní zácpy. Je to návštěva, kterou předběhly události a která měla být odvolána. Zde je pět důvodů, proč.

1. Izraelská vláda je v přechodném období.

Existuje důvod, proč se američtí prezidenti obecně zdržují návštěv nebo hostování izraelských premiérů ve volebním režimu.

Izraelci se 1. listopadu vydají k volebním urnám k pátým volbám za poslední tři roky. Dočasný premiér Jair Lapid není v pozici, kdy by se mohl pustit do zásadních diplomatických iniciativ nebo politických změn.

Přestože byla návštěva naplánována dlouho před pádem vlády, bude Bidenova přítomnost pro mnoho Izraelců zavánět politickým vměšováním. Nepříliš jemná podpora Billa Clintona v roce 1996 Šimonu Peresovi prospěla pouze Benjaminu Netanjahuovi, který zvítězil nejtěsnějším poměrem. A v roce 2020 pak obdiv Donalda Trumpa k Netanjahuovi jeho straně Likud nepomohl.

2. Obavy z narušení návštěvy palestinským terorem.

Bidenova návštěva se koná na pozadí oslabeného palestinského národního hnutí.

Palestinci byli odsunuti na vedlejší kolej kvůli válce na Ukrajině a íránskému jadernému programu a Biden neplánuje představit žádné nové mírové iniciativy. Po právu se neobjevují ani náznaky libovolného „diplomatického horizontu“, tedy znovuotevření jeruzalémského konzulátu,

Navíc prezident palestinské samosprávy Mahmúd Abbás je v současné době již sedmnáctým rokem čtyřletého prezidentského období. Jeho popularita klesla, což činí situaci zralou pro teroristický útok, který by narušil Bidenovu návštěvu.

Ministr obrany Benny Gantz se skutečně nedávno setkal s Abbásem, především proto, aby se ujistil, že bezpečnostní síly Palestinské autonomie potlačí teror v Jenínu, odkud pochází většina letošních palestinských teroristických útoků.

Zatím se neobjevily žádné zpravodajské informace, které by poukazovaly na konkrétní a věrohodné hrozby. Palestinci však nesnášejí dobře, když jsou mimo světový radar. I Írán má prostředky a motivaci hrát si na kořistníka.

Mají Palestinci pocit, že mají co ztratit?

3. Biden navštíví východní Jeruzalém.

Podle zpráv hebrejských médií uskuteční Biden první prezidentskou návštěvu východního Jeruzaléma. Vše nasvědčuje tomu, že navštíví buď nemocnici Augusta Victoria, nebo nemocnici Al-Makassed, které se obě nacházejí na Olivové hoře.

Páteční dopolední návštěva je významná tím, že se uskuteční bez izraelského doprovodu.

Pro Bílý dům je to symbolické gesto vůči Palestincům.

Pro Izraelce je však jasnou urážkou izraelské svrchovanosti nad Jeruzalémem.

V roce 1996 francouzský prezident Jacques Chirac nadával izraelským bezpečnostním pracovníkům, kteří ho doprovázeli v kostele svaté Anny v Jeruzalémě. Chirac odmítl vstoupit do kostela, dokud Izraelci neodejdou, a pohrozil, že v opačném případě odletí zpět do Francie. V roce 2020 se stejného kousku dopustil francouzský prezident Emmanuel Macron.

Nikdo neočekává, že by Biden byl stejně konfrontační, ale taková návštěva jasně podkopává izraelskou svrchovanost nad Jeruzalémem.

Mimochodem, Biden nenavštíví Západní zeď.

4. Smrt Shireen Abu Aklehové je stále nezpracovaná.

Palestinci jsou stále pobouřeni tím, že američtí vyšetřovatelé nechali Izrael „vyvléknout z odpovědnosti“ za smrt palestinsko-americké novinářky Al-Džazíry.

A Izraelci jsou podráždění, že ministerstvo zahraničí požadovalo odpovědnost IDF den poté, co USA potvrdily, že balistické testy byly neprůkazné.

Rodina Abú Aklehové požaduje setkání s Bidenem a v USA poslankyně Rashida Tlaibová (D-Mich.) naléhá na Bidena, aby „získal jména vojáků odpovědných za zabití Shireen“.

5. K izraelsko-saúdskému tání dojde i bez Bidenovy návštěvy.

Hlavním důvodem Bidenovy návštěvy v regionu je prosazení regionální sítě protivzdušné obrany, která má čelit íránské hrozbě.

Tato bezpečnostní spolupráce je jistě v zájmu Izraele bez ohledu na to, zda povede k otevřené normalizaci vztahů se Saúdskou Arábií.

Biden to vysvětlil v sobotním článku pro Washington Post. Je příznačné, že Izrael a Palestinci tvořili jen malou část tohoto op-edu.

Vyzdvihl však význam toho, že jako první prezident přiletěl z Izraele do Džiddy jako „malý symbol rodících se vztahů a kroků k normalizaci mezi Izraelem a arabským světem, o jejichž prohloubení a rozšíření moje administrativa usiluje“.

Izraelsko-saúdské sbližování je však dlouhodobý projekt a nedojde k němu přes noc. Obě země se vydaly správným směrem již před Bidenovým prezidentstvím.

Na prezidentských návštěvách záleží. Jsou hmatatelným důkazem blízkosti mezi dvěma spojenci.

Izrael skutečně potřebuje, aby Washington investoval do jeho laserového obranného systému Železný paprsek a aby USA převzaly vedoucí úlohu při koordinaci regionální aliance proti Íránu.

Izrael také sdílí některá klíčová saúdská přání, o nichž Biden v Džiddě uslyší více. Na prvním místě seznamu je opětovné označení jemenských Hútíů podporovaných Íránem za teroristickou organizaci.

Bidenova návštěva se však nakonec týká spíše povzbuzení Saúdů, aby udrželi ceny plynu na nízké úrovni, než jeho setkání v Jeruzalémě a Ramalláhu.

Jinými slovy, Biden může rovnou vynechat Izrael a navštívit jen Saúdy. Izrael by našel způsob, jak se bez této prezidentské návštěvy obejít.

11.07.2022 06:35 Daniel Žingor163Zdroj: World Israel News

Klíčová slova