Praha Jeruzalém

Mulláhové se snaží otevřít novou frontu proti Izraeli, tentokrát v Judeji a Samaří.

Autor: Khaled Abu Toameh, The Gatestone Institute, 24. srpna 2022

Zatímco se zdá, že se Bidenova administrativa blíží k dosažení nové jaderné dohody s Íránem a mulláhové v Teheránu povzbuzují své libanonské a palestinské teroristické zmocněnce, aby se připravili na válku proti Izraeli.

Zdá se, že mulláhové jsou přesvědčeni, že jakmile Bidenova administrativa zcela kapituluje před jejich požadavky na obnovení jaderné dohody s Íránem z roku 2015, budou moci zintenzivnit své již tak značné úsilí o likvidaci Izraele a vývoz své islámské revoluce do arabských a islámských zemí.

Írán již okupuje čtyři arabské země: Sýrii, Libanon, Jemen a Irák.

Mulláhům není lhostejné, že v arabském světě sílí hlasy, které si stěžují na slabost USA a na to, jak Bidenova administrativa svou politikou ústupků vůči Íránu podkopává důvěryhodnost Američanů a ohrožuje bezpečnost a stabilitu arabských a islámských zemí.

Zdá se, že íránští mulláhové jsou si natolik jisti, že se Bidenova administrativa obrátila zády ke svým arabským spojencům na Blízkém východě, že vydávají přímé výhrůžky nejen proti Izraeli, ale také proti každé arabské zemi, která se odváží s Izraelci spolupracovat.

Nejnovější hrozba přišla od velitele námořnictva íránských Islámských revolučních gard (IRGC), komodora Alirezy Tangsiriho, který varoval, že spolupráce s Izraelem „ohrožuje bezpečnost a stabilitu v oblasti Perského zálivu“.

Tangsiriho varování bylo adresováno arabským spojencům Ameriky, zejména státům Perského zálivu, z nichž některé s Izraelem spolupracují v oblasti bezpečnosti.

Načasování jeho výhrůžky bylo všechno jiné nežli náhodné. Přišlo uprostřed zpráv, že Bidenova administrativa směřuje k uzavření nové dohody s teheránskými mulláhy.

Mulláhové zkrátka posílají americkým spojencům v arabském světě vzkaz, že pokud se domnívají, že mohou věřit Bidenově administrativě, že je ochrání před íránskými expanzivními plány nebo zajistí jejich bezpečnost a stabilitu, hluboce se mýlí.

Tangsiri se obrátil na americké arabské spojence a varoval je, aby nedovolili, aby USA nebo jiné cizí země využívaly jejich země jako základny pro vojenské a bezpečnostní operace.

Každá země, která toto varování ignoruje, podle Tangsiriho „zaplatí za své nepřátelské a provokativní chování“. Upozornil, že IRGC jsou připraveny „provést jakoukoli misi, aby zachovala zájmy Íránské islámské republiky a jejího hrdinného lidu“.

Mezitím jsou mulláhové zaneprázdněni snahou otevřít novou frontu boje proti Izraeli, tentokrát na Západním břehu Jordánu.

Írán již má v pásmu Gazy své vlastní zmocněnce: Hamas a Islámský džihád. V Libanonu mají mulláhové teroristické milice Hizballáh, které tam vytvořily stát ve státě a rovněž nadále vyhrožují útokem na Izrael.

Tyto tři teroristické skupiny – Hamás, Islámský džihád a Hizballáh – již tři desetiletí podnikají z Libanonu a pásma Gazy teroristické útoky proti Izraeli.

Zdá se, že slabost Bidenovy administrativy mulláhy natolik povzbudila, že nyní otevřeně hovoří o využití Západního břehu Jordánu (Judeje a Samaří) jako nástupiště k útoku na Izrael a zabíjení Židů.

Velitel IRGC, generálmajor Hosejn Salámí, prozradil, že Írán spolupracuje s Hamásem a Islámským džihádem na rozšíření jejich teroristických útoků z pásma Gazy na Západní břeh Jordánu. Cíl: vést opotřebovací válku proti Izraeli. Obě skupiny již mají silnou vojenskou přítomnost na Západním břehu Jordánu, zejména ve městech Jenin a Nábulus (Šekem), která jsou spravována Palestinskou samosprávou.

„Gaza není jediným polem odporu a boje, ale tento boj se přesunul i na Západní břeh,“ řekl Salámí a naznačil, že mulláhové poskytují Palestincům na Západním břehu zbraně.

„Stejně jako byla (Íránem) vyzbrojena Gaza, může být stejným způsobem vyzbrojen i Západní břeh Jordánu a k tomuto procesu dojde. Získávání zbraní se stalo mnohem snazší než dříve. Pro Izrael a jeho občany neexistuje v žádném okamžiku bezpečné místo.“

Pochlubil se, že při teroristických útocích palestinských teroristů bylo v posledních měsících zabito „velké množství sionistů“, a zdůraznil „nutnost pokračovat v džihádu“ proti Izraeli.

Palestinci, dodal Salámí, „jsou nyní schopni zaútočit na kterýkoli bod sionistické entity, a to znamená, že pro sionisty neexistuje žádné bezpečné místo, které by je chránilo před palestinskou palbou. Palestinci si uvědomili, kdo jsou jejich skuteční přátelé“.

Řekl, že Hizballáh je rovněž připraven připojit se k boji proti Izraeli:

„Hizballáh, který získal důležité zkušenosti během syrské (občanské) války, může vést pozemní válku a dosáhnout vítězství… Sionisté vědí, že zemi osvobozují pozemní síly.“

V rámci plánu mulláhů zahájit další vlnu teroru proti Izraeli Salámí uvedl, že se nedávno v Teheránu setkal s generálním tajemníkem Islámského džihádu Zijádem al-Nachaláhem a jednal s ním o „rozpadu a erozi schopností sionistů“.

Zesílení „odporu“ proti Izraeli

Pod tlakem íránského režimu se začátkem tohoto týdne v pásmu Gazy uskutečnilo setkání zástupců Hamásu a Islámského džihádu, na kterém se diskutovalo o způsobech zesílení „odporu“ proti Izraeli.

Schůzka se uskutečnila uprostřed zpráv o napětí mezi oběma teroristickými skupinami v důsledku toho, že se Hamás nepřipojil k nedávným třídenním bojům mezi Izraelem a Islámským džihádem. Islámský džihád a Írán jsou údajně zklamaní z toho, že teroristé z Hamásu nepřišli během bojů s Izraelem na pomoc svým bratrům z Islámského džihádu.

Hamás se do bojů nezapojil zřejmě ze strachu, že bude Izraelem tvrdě zasažen. Hamás se zřejmě obává, že by mohl ztratit kontrolu nad pásmem Gazy, pokud se zapojí do další války s Izraelem, zejména s ohledem na těžké ztráty, které skupina a mnoho obyvatel pásma Gazy utrpělo během předchozích kol útoků na Izrael.

Ve snaze uklidnit své pány v Teheránu vydaly Hamás a Islámský džihád po schůzce společné prohlášení, v němž se zavázaly zintenzivnit „ozbrojený boj“ proti Izraeli „až do osvobození (celé Palestiny od řeky Jordán po Středozemní moře)“, což je eufemismus pro zničení Izraele.

Výhrůžky IRGC vůči Izraeli a arabským spojencům Ameriky by měly stačit k tomu, aby Bidenova administrativa nepodlehla požadavku mulláhů na vyškrtnutí skupiny ze seznamu zahraničních teroristických organizací.

Tyto hrozby by navíc měly Bidenově administrativě připomenout krvavé plány Íránu proti Izraeli a arabským zemím. Každý, kdo si myslí, že mulláhové po podpisu nové jaderné dohody upustí od svých plánů, klame sám sebe. Opak je pravdou: ústupky mulláhy a jejich zmocněnce jen dále posílí a vystaví životy Arabů i Židů dalšímu nebezpečí.

Khaled Abu Toameh je oceňovaný novinář působící v Jeruzalémě.

25.08.2022 05:29 Daniel Žingor563Zdroj: World Israel News

Klíčová slova