Praha Jeruzalém

Meloniová, kterou její odpůrci považují za krajně pravicovou až fašistickou, se přirovnává k Republikánské straně v USA a k Likudu v Izraeli.

Od: All Israel News 29. září 2022

Ačkoli je pravděpodobná příští italská premiérka pod drobnohledem kvůli své pravicové politice, Giorgia Meloniová je silnou zastánkyní Izraele, a přestože je její strana některými označována za fašistickou, její vítězství místní židovskou komunitu neznepokojuje.

Strana Meloniové získala v nedělních parlamentních volbách v zemi nejvíce hlasů a očekává se, že vytvoří vládní koalici a povede zemi. Je zakladatelkou a vůdkyní pravicově populistické a národně konzervativní politické strany Bratři Itálie.

Zatímco její volební vítězství vyvolalo obavy z návratu fašismu do Itálie a temných časů pro menšiny, Meloniová je považována za silnou podporovatelku Izraele a ve své straně má židovské spojence.

V loňském roce Meloniová chválila Izrael na akci Jerusalem Prayer Breakfast v Římě, na které jiný významný politik vyzval Itálii, aby přesunula své velvyslanectví z Tel Avivu do Jeruzaléma.

Riccardo Pacifici, bývalý předseda římské židovské obce a současný představitel Evropské židovské asociace v Itálii, řekl listu The Jerusalem Post, že věří, že Meloniová potlačí prvky fašismu ve své vlastní straně.

„Slíbila mi, že najde ty lidi, kteří nostalgicky vzpomínají na fašismus, a vykáže je ze strany,“ řekl Pacifici listu Post.

Pacifiho údajně více než Meloniová znepokojuje židovská politička, který je nyní v opozici. Elly Schleinová – která je velmi kritická vůči Izraeli – je pro svou krajně levicovou politiku přirovnávána k progresivní americké poslankyni Alexandrii Ocasio-Cortezové (AOC).

KDO JSOU FRATELLI D’ITALIA?

Bratři Itálie (Fratelli d’Italia, FdI) byli založeni v roce 2012 a mají vazby na Italské sociální hnutí – to po druhé světové válce založili stoupenci Benita Mussoliniho. Podle deníku The Times of Israel je členkou Bratrů Itálie i Mussoliniho vnučka Rachelle. V říjnových komunálních volbách v Římě získala nejvyšší počet hlasů.

Meloniová se od jakéhokoli náznaku fašismu pečlivě distancovala.

„Fašismus jsme již před desetiletími odevzdali historii, důrazně jsme odsoudili ztrátu demokracie, nehorázné protižidovské zákony a tragédii druhé světové války,“ řekla Meloniová v nedávném rozhovoru pro noviny Israel Hayom.

Meloniová uvedla, že sdílí hodnoty s Republikánskou stranou Spojených států, izraelskou stranou Likud a britskými toryi.

„FdI je stranou italských konzervativců. Podporujeme svobodu jednotlivce, ústřední postavení rodiny, zachování západní, evropské a italské kulturní identity, stejně jako samostatnost a soukromou hospodářskou iniciativu a sociální soudržnost,“ řekla Meloniová. „Jsme moderní evropskou a západní pravicovou vládou, pilířem Strany evropských konzervativců a reformistů, jejímiž členy jsou premiéři Polska a České republiky a které mám tu čest předsedat.“

MELONIOVÁ A IZRAEL

Meloniová již v minulosti navštívila Izrael, podporuje jeho právo na existenci a zdůrazňuje, že její strana má zájem na spolupráci s Izraelem.

„Izrael představuje jedinou plnohodnotnou demokracii na širším Blízkém východě a my bez výhrad hájíme jeho právo na existenci a bezpečný život. Jsem přesvědčena, že existence Státu Izrael je životně důležitá, a Fratelli d’Italia vynaloží veškeré úsilí, aby investovala do větší spolupráce mezi našimi zeměmi,“ uvedla.

Meloniová řekla Izrael Hayom, že doufá, že se do Izraele vrátí „co nejdříve, tentokrát jako šéfka vlády, aby společně s novou izraelskou vládou diskutovala o společné spolupráci a strategiích, počínaje těmi pro dodávky zemního plynu přes východní Středozemní moře“.

Při minulé návštěvě Izraele Meloniová navštívila Světové centrum paměti holocaustu Jad Vašem, což označila za „zážitek, který otřásl jejím svědomím“.

Meloniová izraelskému listu řekla, že podle jejího názoru je antisemitismus v dnešní době úzce spojen s protiizraelskými politickými hnutími a že Evropa a Izrael musí být spojenci v úsilí o jeho vymýcení.

„Také si myslím, že jedním z nejčastějších projevů antisemitismu je dnes protiizraelská propaganda, se kterou se Židé v Evropě nejčastěji setkávají na internetu,“ řekla. „Židé v Evropě jsou také vystaveni hrozbě přicházející nejen od krajně levicových a krajně pravicových frakcí, ale zejména od radikalizovaných islámských přistěhovalců, kteří se živí záští vůči Izraeli. Izrael je a měl by být i nadále klíčovým spojencem Evropské unie ve snaze vymýtit toto zlo na celém světě.“

„Podporujeme snahy o zvýšení porozumění mladých studentů židovské historii, náboženství a kultuře. To podpoří odstranění společenských předsudků a plné přijetí židovských zvyků v Evropě.“

Podle deníku The Times of Israel se však zdá, že Meloniová odsoudila i Izrael. Během války v Gaze v roce 2014 mezi Izraelem a Íránem podporovanými teroristy z Hamásu v Gaze Meloni na Twitteru napsala: „Další masakr dětí v Gaze. Žádná věc není spravedlivá, když prolévá krev nevinných.“

V prosinci 2018 ji citoval deník The Times of Israel, který uvedl, že „nebýt Hizballáhu a zbytku proasadovské fronty – k níž patří Írán a Rusko – křesťané v Sýrii by již nemohli během Vánoc vystavovat betlém zobrazující narození Ježíše Krista“. Meloniová se v těchto komentářích nezmínila o Izraeli.

Írán a jeho teroristická proxy organizace Hizballáh opakovaně vyhrožovaly Izraeli zánikem a Meloniová své komentáře nejspíše pronesla v době, kdy Írán, Rusko a Asad bojovali proti Islámskému státu a spřízněným skupinám, které v Sýrii bezohledně vraždily křesťany a další menšiny – například jezídské.

30.09.2022 05:21 Daniel Žingor184Zdroj: All Israel news

Klíčová slova