Praha Jeruzalém

Hnutí Muslimského bratrstva mají tendenci vyhýbat se nepřetržitému džihádu a dávají přednost trpělivé strategii budování podpory zdola prostřednictvím sociálních služeb a vzdělávacích institucí.

Autor: Ariel Ben Solomon, JNS.org, 10. listopadu 2022

Hamás nedávno zatkl dva muže za odpalování raket na Izrael, což svědčí o pragmatismu této teroristické skupiny, nikoli však o její umírněnosti.

Hamás, odnož Muslimského bratrstva, má sice ideologické červené linie, ale při jednání s mnohem silnější izraelskou armádou se snaží najít i praktická řešení své svízelné situace.

„Je jasné, že Hamás nyní nemá zájem o konflikt s Izraelem,“ řekl JNS Ido Zelkovitz, vedoucí programu blízkovýchodních studií na Max Stern Yezreel Valley College.

Dodal, že jednou z hlavních priorit Hamásu je dohoda, na jejímž základě by Izrael propustil jeho vězně.

„Taková dohoda by pro něj znamenala politické vítězství a podpořila by ho v jeho soupeření s Palestinskou samosprávou,“ řekl Zelkovitz, který je rovněž výzkumným pracovníkem na Chaikinově katedře pro geostrategii na Haifské univerzitě.

Bezpečnostní síly Hamásu v neděli zatkly dva Palestince, kteří ve čtvrtek vypálili na Izrael čtyři rakety, čímž porušili příměří a vyvolali odvetný útok Izraele, uvedl zdroj v Gaze pro agenturu AFP.

„Palestinské frakce nemají nic společného s těmito raketami, jejichž cílem je poskytnout (Izraeli) záminku k pokračování agrese,“ uvedl zdroj.

Rakety byly vypáleny jen několik hodin poté, co šéf strany Likud Benjamin Netanjahu vyhrál 1. listopadu volby do Knesetu, a jen několik dní poté, co izraelské síly zabily v Nábulusu v Samaří vůdce Islámského džihádu.

S tím souhlasí i Kobi Michael, vedoucí výzkumný pracovník izraelského Institutu pro studium národní bezpečnosti (INSS) na univerzitě v Tel Avivu, podle něhož není překvapivé, že Hamás v tuto chvíli nemá zájem o válku.

„Hamás chce využít klidu k dalšímu zlepšování ekonomické reality a životní úrovně v pásmu Gazy,“ řekl Michael.

„Hamás chce také obnovit své vojenské kapacity dramaticky poškozené během operace ‚Strážce hradeb‘,“ letecké války s Izraelem v květnu 2021, dodal.

Kromě toho, pokračoval Michael, „má Hamás zájem využít příležitosti a pokračovat v oslabování Islámského džihádu, svého hlavního politického protivníka (v Gaze))“.

Pragmatismus, nikoli umírněnost

Meir Litvak, odborník na Hamás z univerzity v Tel Avivu, napsal článek do časopisu, v němž uvádí příklady toho, jak je ideologie džihádu a mučednictví v Hamásu vyvážena touhou po taktických vítězstvích.

„Stejně jako většina ostatních sunnitských hnutí i Hamás odsunul mesiášské prvky islámu na vedlejší kolej, neboť se mnohem více zajímal o vytvoření islámského státu tady a teď,“ píše v článku „’Mučednictví je život‘: V knize Jihad and Martyrdom in the Ideology of Hamas“ (Džihád a mučednictví v ideologii Hamásu), která vyšla v roce 2010 v časopise Studies in Conflict & Terrorism.

„Jedinou výjimkou je eschatologický význam, který Hamás přikládá džihádu proti Židům, o němž tvrdí, že je předpokladem pro naplnění Božího slibu nastolit jeho vládu nad zemí,“ vysvětluje Litvak.

Pokračuje, že například tehdejší šéf Hamásu Cháled Mašál v roce 2008 prohlásil, že jeho souhlas s krátkým příměřím (tahdi’a) v bojích s Izraelem neměl znamenat přechod z „fáze odporu a bojů do fáze klidu“.

Podle „koncepce vedení tohoto konfliktu ze strany Hamásu je tahdí’a spíše taktickým prostředkem. Je to krok v rámci odporu a není od něj odtržen,“ napsal Litvak.

Ačkoli je tedy dlouhodobým cílem Hamásu zničit Izrael a nahradit jej islámským státem, uvědomuje si, že to v současné době není možné, a musí dosahovat malých postupných vítězství na úkor nepřetržitého sebezničujícího džihádu, který by drtivá síla Izraele rozdrtila.

Hnutí Muslimského bratrstva mají tendenci vyhýbat se nepřetržitému džihádu a dávají přednost trpělivé strategii budování podpory zdola prostřednictvím svých sociálních služeb a vzdělávacích institucí.

Ačkoli se konečný cíl vytvořit celosvětový chalífát neliší od cílů jiných džihádistických skupin, jako je Islámský stát, dává přednost dlouhodobé hře, místo aby trvalo na neustálých neomezených útocích bez ohledu na sílu nepřítele.

Nedávné zatýkání osob odpovědných za odpalování raket na Izrael nesignalizuje umírněnost, ale to, že podle názoru vedení Hamásu není pro takové útoky vhodná doba.

11.11.2022 05:43 Daniel Žingor123Zdroj: United with Israel

Klíčová slova