Praha Jeruzalém

Některé zprávy říkají, že stoupenci vůdce seznamu Itamara Ben Gvira z něj udělají umírněného člověka.

Autor: Nicole Jansezian 22. listopadu 2022

Židovská síla ve volbách 1. listopadu prudce posílila, získala šest mandátů a přivedla do 25. Knesetu poprvé poměrně neznámé politiky, kteří nyní složili přísahu.

Bez politického rejstříku, na který bychom mohli poukázat, o nich víme jen velmi málo. To málo, co můžeme získat, pochází buď z levicových, nebo pravicových mediálních zdrojů, přičemž obě strany se přiklánějí k filozofii krajně pravicové strany, nebo naopak proti ní.

Levice je považuje za extremisty, zatímco pravice o nich vykresluje smířlivější a pozitivnější obraz jako o Židech, kteří se snaží získat zpět biblické srdce.

Přesto přinášíme zběžný pohled na šest členů Židovské síly (hebrejsky Otzma Jehudit), kteří budou určovat politiku příští vlády.

1. Itamar Ben Gvir

Itamar Ben Gvir byl jasným vítězem a „monstrózním fenoménem“ těchto voleb. V noci po volbách byl Ben Gvir vítán svými příznivci, kteří bouřlivě skandovali, že je příštím premiérem. „Je mi teprve 46 – ještě je čas,“ odpověděl.

Mladý politik, který již působil v Knesetu, se od svých 14 let věnoval politickému aktivismu a byl odmítnut Izraelskými obrannými silami kvůli svému spojení se stranou Kach – Izrael ji označil za teroristickou skupinu.

Tento aktivista a advokát, který se stal politikem, udělal kariéru na obhajobě podezřelých v případech židovského teroru a dalších zločinů z nenávisti, včetně dvou židovských teenagerů obviněných ze žhářského útoku, při němž zahynuli tři členové palestinské rodiny, a muže odsouzeného za žhářský útok na kostel Rozmnožení chlebů a ryb v Tabgha u Galilejského jezera z roku 2015.

Na volebním večeru poděkoval Bentzi Gopsteinovi – řediteli radikální protiasimilační skupiny Lehava, který vedl násilné protesty na mesiánských židovských i křesťanských akcích a jednou řekl, že Izrael by měl vyhnat všechny křesťany.

V poslední době se Ben Gvir nejméně dvakrát oháněl zbraní proti Arabům – jednou při protestu v jeruzalémské čtvrti Šejch Džarra a podruhé proti obsluze parkoviště.

Byl odsouzen za podněcování k rasismu, ničení majetku a držení propagačních materiálů „teroristické“ organizace.

Ben Gvirův postoj k bezpečnosti – je zastáncem deportace teroristů – a jeho časté návštěvy Chrámové hory rezonovaly u Izraelců napříč spektrem, kteří mají obavy o židovský charakter a bezpečnost státu Izrael.

Na nedávných předvolebních shromážděních jeho příznivci změnili skandování z „Smrt Arabům“ na „Smrt teroristům“.

2. Jicchak Wasserlauf

Třicetiletý Wasserlauf je nejmladším poslancem 25. Knesetu. Podle jedné zprávy je Wasserlauf příznivcem deportace nežidovských žadatelů o azyl z Afriky a je charakterizován jako protipalestinský aktivista.

Zastává tvrdý postoj v oblasti bezpečnosti: „Voják v bitvě se musí soustředit na to, jak bojovat a zvítězit. Kameny mohou zabíjet a terorista, který hází kameny, by měl být zastřelen.“

„V dnešní době, když jde voják do boje, musí si nejprve naplánovat, kterého advokáta si vezme a z čeho ho vojenský prokurátor druhý den obviní, zatímco on sedí pohodlně ve svém obleku a černém hábitu v klimatizované místnosti,“ řekl Wasserlauf v armádním rozhlase.

Wasserlauf, věrný Ben Gviru, rozdělil svou službu v armádě mezi ješivu a bojovou jednotku.

K otázkám judaismu řekl, že reformní židovské hnutí „přineslo americkému židovstvu obrovskou zkázu, asimilace je strašná rána. Z náboženství si dělají legraci“.

3. Almog Cohen

Ben Gvir nazval Cohena „bojovníkem z Negevu“. Pětatřicetiletý Cohen skutečně založil civilní hlídku (v některých zprávách označovanou jako ozbrojená milice nebo skupina strážců), která „bojuje proti zločinnosti mezi beduíny“. Předtím po skončení vojenské služby sloužil 11 let u izraelské policie.

Cohen před volbami vymazal své účty na sociálních sítích, ale některé příspěvky byly zachyceny v médiích. V jednom z nich označil ministerstvo spravedlnosti za „útočné psy postnacismu“.

Nedávno také zveřejnil fotografii, na níž je zachycen jako policista klečící nad třemi beduíny, s popiskem: „Ti dole si pamatují, co jsem dělal v armádě.“ Tento příspěvek však umožnil mužům na fotografii identifikovat Cohena a podat na něj žalobu. Vypověděli, že je Cohen a další policisté napadli, močili na ně a vyhrožovali jim „kulkou do hlavy“.

Cohen také vyzval k operaci proti beduínům v Nakabu, kterou nazval „křišťálová noc“.

4. Rabi Amichai Eliyahu

Eliyahu je ženatý, má šest dětí a je synem vrchního rabína Safedu rabína Shmuela Eliyahua a vnukem rabína Mordechaje Eliyahua, bývalého vrchního sefardského rabína Izraele.

Toto náboženské dědictví možná podtrhuje Eliyahuovo prohlášení, že chce spojit všechny občany Izraele „pod praporem lásky k Tóře, lásky k izraelskému národu a lásky k zemi Izrael“.

Ben Gvir ho označil za „autentického představitele pletené a průhledné kipy nosící veřejnosti, která bojuje za židovskou identitu“.

Eliyahu kritizoval bývalou ministryni dopravy Merav Michaeliovou – která má dítě z náhradního mateřství – když propagovala veřejnou dopravu o šabatu.

„Kdo si koupil dítě na Amazonu, ať nás nepoučuje,“ řekl.

Eliyahu se staví proti LGBT vztahům: „Je to zakázané, je to opak judaismu, je to proti vůli (Boží), není to přirozené, není to normální, není to zdravé. Je to špatné.“

Eliyahuův otec prohlásil, že pronájem nebo prodej majetku ve vlastnictví Židů Arabům je zakázán, stejně jako služba žen v bojových jednotkách IDF.

5. Tzvika Fogel

Brigádní generál Tzvika Fogel, ženatý a otec tří dětí, je členem Izraelského obranného a bezpečnostního fóra – organizace, která podporuje anexi Jordánského údolí.

„Arab, který hodí kámen na vojáka, by měl být střelen do hlavy, Žid, který hodí kámen na vojáka, by měl být vychován,“ nechal se slyšet.

Pětašedesátiletý Fogel působil jako šéf Jižního velitelství a velitel palebného koordinačního centra Jižního velitelství během operací Lité olovo a Sloup obrany v Gaze. Sloužil i během válek v Libanonu v letech 1982 a 1996.

Jeho sloupky vycházely v Jewish News Syndicate.

6. Limor Son-Har Melechová

Son-Har Melechová, 43letá matka deseti dětí, je legendou mezi židovskými osadníky v Samaří – na severu Západního břehu Jordánu.

Žila v Homeshi se svým manželem Šuli Har Melechem, který byl zabit při teroristickém útoku v roce 2003. Son-Har Melechová – která byla v té době těhotná – byla při střelbě zraněna, začala rodit a ještě téže noci porodila dceru. Homesh – nyní považovaný za nelegální předměstí – vznikl jako sekulární izraelská komunita postavená na palestinské půdě, ale později byl v roce 2005 Izraelem násilně vyklizen. Son-Har Melechová byla mezi těmi, kdo byli v roce 2005 evakuováni, a její dům byl zbourán.

Son-Har Melechová se později znovu provdala a s manželem Jehudou měla dalších osm dětí. V den, kdy složila přísahu v Knesetu, protestovaly tři z jejích dětí proti palestinskému teroristickému útoku, při němž zemřeli tři Izraelci.

„Jsem hrdá na své děti, které nebyly ochotné sedět doma, zatímco krev našich bratrů byla prolita jako voda, a dnes večer vyšly demonstrovat na křižovatku Šavei Šomron na protest proti bezpečnostnímu bezpráví,“ napsala na Twitteru. „Končím dlouhý den v Knesetu, ale navzdory přísaze Knesetu a vzrušení není radost úplná. Když jsou Židé vražděni, nemůžeme nečinně přihlížet, musíme přestat s rutinou a bojovat za to, aby to byly poslední oběti.“

OSTATNÍ

Očekává se, že se Cachi Elijahu dostane do Knesetu na základě „norského zákona“, který umožňuje ministrovi, který působí ve vládě, odstoupit z Knesetu a předat svůj mandát dalšímu člověku na stranické kandidátce.

Podle zprávy kanálu Channel 12 nabídl Eliyahu v roce 2019 svůj rekreační majetek k pronájmu Izraelcům obviněným z hromadného znásilnění britské turistky na Kypru. V reportáži se také objevila jeho fotografie, na níž močí na palestinskou vlajku, a další, na níž má na zádech vytetované panorama Starého města a nápis „Jeruzalém je hlavním městem Izraele“.

Elisha Yered, mluvčí organizace Son-Har Melechové, působil také jako mluvčí Hilltop Youth, skupiny ultranacionalistických židovských osadníků, kteří budují nelegální outposty a často se dostávají do střetů s Palestinci i izraelskými bezpečnostními složkami.

Teprve dvaadvacetiletý Yered byl v srpnu zatčen za vykradení palestinského skladu. Ve zpravodajství byl ukázán videozáznam, na kterém krade vybavení palestinských zemědělců, a rozhovor, v němž řekl: „Kdo chce mír, žije ve strachu. Já nechci mír – já jsem tady doma.“

Pravicovému deníku Arutz 7 však řekl, že „po letech práce ve styku s veřejností z ‚kanceláře‘ na kopci nebo z pastviny s ovcemi přes mobilní telefon si budeme muset zvyknout na práci v sálech Knesetu… Doufám, že to moc nepokazím, modlete se za mě“.

Yered výrazně figuroval v reportáži Channel 12 o mládeži na kopcích, v níž řekl, že „kopce jsou dějištěm války, kterou je podle židovského práva člověk povinen vést“.

Další spolupracovník Židovské síly, Moše Ben Zikri, byl před čtyřmi lety zatčen, když se pokusil proniknout na pódium při průvodu Jerusalem Pride. A Ronen Jisraeli, šéf Jewish Power v Ramle, byl v telefonickém rozhovoru zaznamenán, jak organizuje gang se zbraněmi, aby se postavil skupině Arabů ve městě.

A konečně Ben Gvirův poradce – Chanamel Dorfman – „pomáhal založit organizaci, která věnuje peníze uvězněným židovským teroristům a extremistům, včetně vraha bývalého premiéra Jicchaka Rabina Jigala Amira“, jak uvádí odhalení Channel 13.

Organizace Šlom Asiraich údajně shromažďuje peníze pro několik nepohodlných Izraelců, kteří si odpykávají trest odnětí svobody, včetně:

– Josefa Chaima Ben Davida, který v roce 2014 zabil šestnáctiletého Palestince Muhammada Abú Chdeira, kterého ubil a zapálil.

– Amiram Ben Uliel, který zapálil palestinský dům a zabil tři lidi včetně ročního chlapce.

– Jack Tytell, který při oddělených incidentech zavraždil dva Palestince a nastražil bombu v domě mesiánského pastora, kde málem zabil jeho šestnáctiletého syna

– Jišaj Schlissel, který v roce 2015 během jeruzalémského průvodu hrdosti ubodal šestnáctiletou Širu Bankiovou.

Dorfman uvedl, že jsou zprávy Channel 13 chybné.

„Dnes opakujete tento příběh a předkládáte fakta, která nemají žádnou souvislost s realitou. Setkáme se u soudu. Připravte se – budete platit,“ řekl.

24.11.2022 04:36 Daniel Žingor178Zdroj: All Israel news

Klíčová slova