Praha Jeruzalém

Íránské dodávky dronů a raket zaměřených na populační centra poskytují nejen pomoc spojenci, ale také umožňují otestování zbraní, které by mohly být v budoucnu použity při útoku proti Izraeli. Názor…

Autor: Ioannis E. Kotoulas 23. listopadu 2022 6:42

Vzhledem k tomu, že se jeho invaze na Ukrajinu zadrhla a Ukrajinci osvobodili až polovinu zabraného území, obrací se Rusko na Írán, aby si opatřilo rakety a pokračovalo v kampani proti ukrajinské civilní infrastruktuře.

Rusko údajně chce výkonné íránské balistické rakety krátkého doletu (SRBM) Fateh-110 a Zolfaghar. Rakety Fateh-110 mohou doletět až 300 kilometrů. Její naváděcí systém a pohyblivé ploutve ji pomáhají navádět na cíl. Zolfaghar nese menší bojovou hlavici, ale může doletět až 700 kilometrů.

„Íránské rakety jsou pro ruské válečné úsilí důležité,“ uvedl pro Investigative Project on Terrorism vojenský analytik Savvas Vlassis z řeckého mezinárodního bezpečnostního webu Doureios Ippos, „protože ruské letectvo průběh války podstatně neovlivnilo. Zdá se, že Írán je ochoten podpořit ruské válečné úsilí značným počtem balistických raket krátkého doletu, zejména raketami Fateh-110 3. nebo 4. generace nesoucími 500kilogramovou hlavici. Rusko vyčerpalo větší část svých zásob balistických a řízených střel, proto potřebuje íránské střely, aby udrželo tlak na Ukrajinu.“

„Íránci musí najít fungující rovnováhu mezi pomocí svým ruským spojencům a zachováním vlastních vojenských schopností proti svým soupeřům,“ řekl Vlassis.

Ruská armáda již íránské bezpilotní letouny při svých útocích hojně využívala a sérií úderů na hustě obydlená ukrajinská města a kritickou infrastrukturu a způsobila chaos.

Tajemník ruské bezpečnostní rady Nikolaj Patrušev, důvěrník ruského prezidenta Vladimira Putina, se 8. listopadu v Teheránu setkal s Alím Šamchání, tajemníkem íránské Nejvyšší rady národní bezpečnosti. Patrušev se údajně setkal s dalšími vysoce postavenými Íránci, včetně tvrdé linie íránského prezidenta Ebrahima Raisiho, aby projednali spolupráci mezi Teheránem a Moskvou. Obě strany zdůraznily potřebu dalšího posílení strategických vztahů.

„Nejrozhodnější odpovědí na americké sankce … je spolupráce nezávislých zemí,“ řekl Raisi. Podle íránského tiskového komuniké byla předmětem jednání rovněž kybernetická bezpečnost a „opatření proti vměšování západních bezpečnostních služeb do vnitřních záležitostí obou zemí“.

Íránské rakety na Ukrajině

Očekává se, že íránské rakety budou do Ruska dodány do konce roku. Podle zpráv ukrajinských zpravodajských služeb Írán dodá také další bezpilotní letouny, více než 200 bezpilotních letounů Shahed-136 a Arash-2 kamikadze a průzkumné a bojové bezpilotní letouny Mohajer-6.

Írán zpočátku v oficiálních prohlášeních i v kontaktech s EU popíral své zapojení do války na Ukrajině, přestože jeho bezpilotní letouny, zejména jednosměrný útočný model Shahed-136, byly při smrtících útocích nepochybně identifikovány. Když důkazů přibývalo natolik, že je nebylo možné věrohodně popřít, íránský ministr zahraničí Hossein Amir-Abdollahian nakonec 5. listopadu přiznal, že Írán poskytl Rusku bezpilotní letouny. Íránští představitelé se snažili své zapojení bagatelizovat a tvrdili, že bezpilotní letouny byly do Ruska odeslány několik měsíců před ukrajinskou válkou, a proto Íránci nevěděli o ruských záměrech je použít. Důkazy od ukrajinské vojenské rozvědky však naznačují opak, protože mnoho dronů bylo odesláno až po zahájení invaze koncem února.

Zajímavé je, že konzervativní kruhy kritizovaly změnu oficiální rétoriky. „Obávají se možných důsledků aktivní podpory ruské invaze ze strany Íránu. Íránská vláda neměla Moskvě vůbec dovolit, aby proti Ukrajině použila íránské bezpilotní letouny,“ argumentoval Massih Mohajeri, redaktor novin Jomhouri-e Eslami (Islámská republika).

Podle zprávy Institutu pro studium války z 12. října a zpráv ukrajinských médií Írán ve skutečnosti nejenže věděl, ale také vyslal na Ruskem ovládaná území Ukrajiny svůj personál, aby cvičil ruské jednotky.

Kromě pomoci spojenci poskytují íránské dodávky bezpilotních letounů a raket zaměřených na populační centra zkušební prostor pro zbraně, které by mohly být použity při budoucím útoku proti Izraeli.

V tomto bodě je Írán hrozivě upřímný. Noviny napojené na íránské Revoluční gardy (IRGC), které Spojené státy označily za zahraniční teroristickou organizaci, v pondělí na své titulní straně zveřejnily otevřenou hrozbu v hebrejštině. Noviny Sobh-e-Sadegh varují, že nová hypersonická raketa, kterou Írán údajně vyvinul, by mohla dosáhnout Izraele za „400 sekund“.

Hypersonické střely se mohou díky své velké rychlosti a manévrování vyhnout obranným systémům. Taková zbraň by mohla nejprve zničit izraelský systém vzdušné obrany a připravit tak půdu pro masivní útoky bezpilotních letounů. „Nová střela může projít všemi systémy protiraketové obrany a nemyslím si, že technologie schopné ji zachytit bude dosaženo v příštích desetiletích,“ prohlásil vítězoslavně generál Amir Ali Hadžizadeh, velitel leteckých a kosmických sil IRGC. „Dokáže zasáhnout protiraketové systémy nepřítele a její výroba znamená obrovský generační skok ve vývoji nové generace raket.“

Hajizadeh má na svém krvavém kontě mimo jiné sestřelení ukrajinského dopravního letadla v roce 2020, při němž zahynulo všech 176 cestujících a členů posádky.

Rusko tuto válku ve skutečnosti prohrává kvůli vynikající západní vojenské technologii poskytované ukrajinské straně. Po téměř devíti měsících konfliktu, o němž si ruská strana myslela, že bude trvat jen týden, Rusku nyní docházejí vysoce přesné zbraně. Ruské frontové jednotky utrpí denně až na 500 zabitých a zraněných a morálka vojáků se hroutí, zatímco 400 000 mužů v branném věku uprchlo ze země.

Putinův režim je v jasném ohrožení a udržení moci je úzce spjato s nějakým úspěchem na Ukrajině. Jak se ukazuje kdysi neuvěřitelná vyhlídka na ruskou taktickou porážku na Ukrajině, přichází Rusku na pomoc Írán se svými smrtícími raketami.

IPT Senior FellowIoannis E. Kotoulas (Ph.D. v oboru historie, Ph.D. v oboru geopolitika) je lektorem v oboru geopolitika na Athénské univerzitě v Řecku. Jeho poslední knihou je Geopolitika války na Ukrajině.

24.11.2022 04:38 Daniel Žingor114Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova