Praha Jeruzalém

Přivedli svého chlapce domů bez výměny vězňů, bez ústupků, bez čehokoli dalšího.

Autor: Douglas Altabef, JNS, 28. listopadu 2022

Jednou za čas máme příležitost dostat tolik potřebnou lekci z umění státnictví. Izrael takovou lekci právě dostal od své drúzské komunity.

Drúzové jsou malá a historicky pronásledovaná náboženská sekta žijící převážně v severním Izraeli, Libanonu a v některých částech Sýrie. Izraelští drúzové jsou známí svou identifikací se státem a ochotou sloužit v IDF, ale bylo by chybou zaměňovat jejich vstřícnost za pasivitu.

Drúzové jsou hrdí a chrání svou kulturu, náboženství a způsob života. Uznávají hodnotu toho, že jsou součástí izraelské společnosti, a jsou vzorem toho, jak může menšinová komunita mít s židovským státem oboustranně výhodný vztah.

V uplynulém týdnu byl při dopravní nehodě poblíž palestinského města Jenin těžce zraněn osmnáctiletý Drúz Tiran Fero z Daliyat al-Karmel v severním Izraeli. Palestinský Červený půlměsíc ho převezl do nemocnice ve městě, a když agenti Hamásu zjistili, že Fero je izraelský občan, odpojili ho od přístrojů a s jeho tělem uprchli.

Čeho tím chtěli dosáhnout nebo jaké protislužby chtěli dosáhnout, nebylo nikdy zcela jasné, protože drúzská komunita téměř okamžitě pohrozila hrozivými následky, pokud jí tělo nebude vydáno.

Do 30 hodin od odporného únosu bylo Ferovo tělo vráceno. Tečka. Žádná výměna vězňů, žádné ústupky, nic.

Ano, vyjednávalo se. Ano, zapojil se i Katar. Ano, IDF řekla, že pokud jednání nebudou úspěšná, bude to mít vážné následky. Ale lze nemít silné podezření, že to, co nakonec vedlo k navrácení Ferova těla, byla mobilizace drúzské komunity a její hrozba invaze do Jeninu. Koluje také historka, že Drúzové unesli čtyři Araby a vyhrožovali jim odvetou.

Drúzové nám právě dali lekci z blízkovýchodního vyjednávání: na síle záleží. Rozhodující je ochota sílu použít a neschopnost protivníka rozpoznat, jak daleko jste ochotni zajít.

 

Existuje důvod, proč v době, kdy byl Donald Trump prezidentem, nebyly proti USA rozpoutány žádné války: Američtí protivníci ho nedokázali přečíst. Mysleli si, že by se mohl zbláznit, a nechtěli riskovat, jak by mohl reagovat na provokace.

Tento nedostatek jistoty, případně jistota, že by odveta mohla být extrémní, jsou lekce a způsoby myšlení, které se Izraeli příliš nedaří vštěpovat do srdcí a myslí našich protivníků.

Příliš se předvádíme, vychloubáme se svou čistotou zbraní, morálkou a touhou chránit děti našich nepřátel stejně jako naše vlastní. To vše oslabuje naši schopnost odstrašení a umožňuje našim protivníkům předvídat naše kroky a rozhodnutí.

Pro Hamás a Palestinskou samosprávu byli drúzové neznámým protivníkem. Obě strany však situaci pochopily. Drúzové byli připraveni rozpoutat brány pekelné, aby získali svého chlapce zpět. To má tendenci zaujmout mysl.

Samozřejmě nevíme, co by drúzové nakonec udělali. Ale vzhledem k jejich pověsti dobrých vojáků a jejich historii jako mistrných přeživších se Palestinci chytře rozhodli, že to nechtějí zjistit.

Izrael měl největší úspěch při potlačování teroru a násilí, když reagoval co nejdůrazněji. Nedávné potlačení teroristické skupiny Lví jáma je dobrým příkladem toho, jak může být bezuzdná odplata a použití pomocného nátlaku a pák na rodiny teroristů velmi účinné.

Nic z toho se v bruselských salonech nehraje dobře, ale musíme se naučit vyladit onu vtíravou otázku „co si o tom pomyslí Evropané a Američané?“, jinak se zkompromitujeme a sami sebe vykastrujeme.

Žijeme v sousedství, které si cení síly před slabostí a rozhodnosti před kompromisem. Má malý respekt k nuancím a přizpůsobení. Síla a rozhodnost samy o sobě nejsou nutně principy, kterými bychom chtěli řídit své chování vůči našim rodinám, naší komunitě nebo našim vztahům s jinými komunitami, jako jsou Drúzové, kteří mají zásadní zájem být součástí naší společnosti.

Pokud však nejsme ochotni nechat se takovými zásadami řídit ve vztahu k těm, kteří nás nenávidí a chtějí nás zničit, pak jim k tomu jen dáváme prostředky.

Douglas Altabef je předsedou správní rady Im Tirtzu – největší izraelské občanské sionistické organizace – a také ředitelem B’yadenu a Israel Independence Fund. Je k zastižení na adrese dougaltabef@gmail.com.

29.11.2022 06:12 Daniel Žingor375Zdroj: World Israel News