Praha Jeruzalém

Tunisko se snaží chránit zbytky svého židovského dědictví, jelikož většina zdejších synagog a kulturních artefaktů se potýká s vandalizací a rabováním.  

Tunisko se snaží chránit židovské dědictví severní Afriky, ohrožené vandalismem, rabováním a snahou o pašování cenných artefaktů, které svědčí o dlouhé historii Židů v tomto regionu.

Zatímco mnoho tuniských synagog a židovských hřbitovů je opomíjeno, země se stala prostředníkem pro obchod se starožitnostmi, které se staly předmětem rabování v bezpráví zmítané sousední Libyi.

„V Libyi bylo vyrabováno a ukradeno obrovské množství starožitností a lidé se je snaží propašovat do Evropy,“ řekl Habib Kazdaghli, historik tuniské univerzity Manouba.

Kazdaghli vede kampaň za vytvoření muzea židovského dědictví v zemi – citlivé téma vzhledem k odporu veřejnosti vůči Izraeli.

Židé žijí v severní Africe více než 2000 let. Komunita byla posílená několika imigračními vlnami, zejména přílivem uprchlíků vyhnaných ze Španělska na konci 15. století a příchodem italských Židů v 17. století.

Jejich počet se však v posledních desetiletích snížil, mnoho z nich emigrovalo do Izraele a zanechalo domy, synagogy a hřbitovy opuštěné, a ty se tak staly předmětem častého rabování.

A v desetiletí, kdy povstání přinesla do Tuniska politické nepokoje a uvrhla Libyi do války, pašerácké gangy využily chaosu a drancovaly cenné židovské starožitnosti a prodávaly je evropským sběratelům.

Tuniské úřady však pravidelně ohlašují zabavení tohoto zboží, některé se datují až do 15. století.

 

Světový unikát

V říjnu ministerstvo vnitra uvedlo, že zabavilo spolu s pěti hebrejskými knihami také dva 10metrové svitky v pobřežním městě Nabeul.

V roce 2017 policie zabavila ručně psanou kopii všech pěti knih Tóry z 15. století na 37 metrech býčí kůže.

Ministerstvo označilo tento předmět za „světový unikát“ a uvedlo, že se jej pokusili získat nejmenovaní zahraniční kupci.

Při další lednové razii policie uvedla, že zabavila šest hebrejských dokumentů, které pašeráci chtěli prodat za až 1,5 milionu dinárů (556 000 dolarů).

Tuniské úřady uvedly, že specializovaná síť pašeráků starožitností ukradla věci z libyjských muzeí.

„Dokážete si představit, že by někdo ukradl Boží slovo a prodal ho?“ zeptal se Perez Traboulsi, prominentní starší z tuniské židovské komunity.

Souad Toumi, odbornice na židovské dědictví v tuniském národním muzeu Bardo, uvedla, že zaznamenala „desítky ukradených hebrejských artefaktů, které se ukázaly být jako důležité a vzácné“.

Mnoho z nich jsou staré rukopisy, často pečlivě napsané, někdy zlatým inkoustem a sešité vláknem z ovčích nebo volských střev.

Mezi předměty patří náboženské písně a modlitby, výnosy a usnsení, geometrická výzdoba, výzdoba rostlin a zvířat, nákresy lidských těl a souhvězdí, řekla Toumi.

Artefakty svědčí o dobře integrované židovské komunitě v Tunisku, přičemž někteří členové slouží v parlamentu, a dokonce jako ministři.

 

Židovský exodus

V roce 1956, kdy Tunisko získalo nezávislost, zde žilo více než 100 000 židovských obyvatel.

Ekonomické strasti a napětí vyvolané arabsko-izraelským konfliktem tlačí většinu k odchodu. Tunisko nemá s Izraelem žádné diplomatické vztahy a mnoho Tunisanů je proti normalizaci.

Ale i přesto asi 1 500 Židů v zemi zůstává, většinou na ostrově Djerba, místě nejstarší africké synagogy. Tvrdí se, že budova obsahuje kameny z původního Šalomounova chrámu a jeden z nejstarších svitků Tóry na světě.

Židé navštěvují ostrov na své pouti již více než 200 let, tvrdí Traboulsi, který každoročně organizuje tuto událost, které se obvykle účastní tisíce lidí z celého světa.

Od tuniské revoluce v roce 2011 a řady smrtelných teroristických útoků se jejich počet zmenšil.

Během režimu Zine El Abidina Ben Aliho bylo pašování starožitností tématem, o kterém se nemluvilo. Někteří blízcí svrženému diktátorovi byli ale později shledáni vinnými z těchto zločinů.

Dnes se o problematice sice hovoří, ale pašování pokračuje, a to navzdory posíleným zákonům, které znamenají, že osoby, které budou shledány vinnými z „obchodování s movitým kulturním majetkem, u kterého se prokázala historická hodnota“, mohou být potrestáni až 10 lety vězení.

Podle oficiálních údajů bylo více než 70 tuniských 119 synagog zničeno nebo vypleněno.

Sousední Libye byla otřesena téměř deseti lety násilí, při kterém došlo k poškození a rabování mnoha archeologických nalezišť.

A podle nevládní organizace Athar, která monitoruje sociální média, aby zjistila nelegální prodej vzácných předmětů, tuniští zprostředkovatelé nadále využívají reklam Libyjců na Facebooku. TY nabízejí rukopisy k prodeji.

Tuniský výzkumník Lutfi Abdul Jawad uvedl, že je „srdcervoucí“ vidět „pokusy o prodej kapitol z tuniské historie“.

„Je to zločin proti Tunisku a proti lidskosti,“ řekl.

Autor: Najeh Mouelhi-Makni, 18. prosince 2020

19.12.2020 06:54 Kristýna Kupková150Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova