Praha Jeruzalém

Izraelské ministerstvo obrany zveřejnilo v rámci digitalizačního projektu archivu IDF řadu dříve utajovaných dokumentů týkajících se operace z roku 1981.

Autor: Lilach Shoval, Israel Hayom via JNS.org, 24. června 2021

U příležitosti 40. výročí „Operace Opera“ – tedy útoku izraelského letectva na jaderný reaktor v Iráku – zveřejnilo v úterý izraelské ministerstvo obrany řadu utajovaných dokumentů o tomto odvážném náletu spolu se vzácnými videozáznamy stíhacího pilota Ilana Ramona, který byl 27. května 2001 natočen, jak hovoří o tom, jak se před touto historickou misí cítil.

Osm izraelských stíhaček 7. června 1981 přeletělo 2000 kilometrů do Iráku a zničilo jaderný reaktor Osirak v Bagdádu, načež se úspěšně vrátilo domů.

Ramon se poté stal prvním izraelským astronautem a v roce 2003 zahynul při katastrofě raketoplánu Columbia. Stal se národním hrdinou, jsou po něm pojmenovány školy a další instituce.

Ve videu Ramon hovoří o svých složitých pocitech před útokem – zejména o pocitu, že se možná nevrátí domů a také o souvislosti mezi touto misí, jeho matkou, která přežila Osvětim a jeho tehdejšími přípravami na let do vesmíru.

Plukovník IAF Ilan Ramon hovořil o izraelském útoku na irácké jaderné zařízení Osirak v roce 2001 na videu zveřejněném 22. června 2021 izraelským ministerstvem obrany.

„Moje matka přežila holocaust, byla v Osvětimi a sotva to přežila. Než jsem vyrazil (na tuto operaci do Iráku), bylo mi jasné, že je velká šance, že tam zůstanu,“ říká Ramon na videu.

Ramon vypráví, že jednou, po dlouhém dni plném výcviku na nebezpečnou misi, na něj cestou domů křičeli v zácpě na silnici a on začal přemýšlet, proč riskuje život „kvůli všem těm, kteří mi tady nadávají a plivou na silnici?“.

Ze spisu izraelské rozvědky byly 22. června 2021 rovněž zveřejněny náčrtky přístupu stíhaček IAF k jadernému zařízení Osirak v Iráku. „Ale pak jsem si vzpomněl na svůj původ – na svou matku, na Osvětim, na to, čím si židovský národ prošel – a řekl jsem si: K čertu s tím, tohle se nesmí opakovat a jestli tam musím zůstat, tak tam zůstanu. A to mi pomohlo vydat se na tu misi,“ říká.

Úterní vydání obsahovalo hrubé nákresy areálu Osirak – u kterého se Izrael obával, že ho tehdejší irácký diktátor Saddám Husajn využívá pro program jaderných zbraní – včetně nákresu, jak by zařízení vypadalo z pilotní kabiny blížící se stíhačky.

Ministerstvo obrany uvedlo, že nákresy byly součástí zpravodajského spisu pro tuto operaci.

Archiv rovněž odtajnil částečně zredigovanou zprávu o útoku po jeho provedení, včetně písemného rozkazu šéfa IDF k provedení úderu, rozhodnutí vlády o naplánování operace v roce 1980 a úvah o případném datu útoku.

Vzácné dokumenty jsou součástí digitalizačního projektu Archivu IDF, jehož cílem je zpřístupnit budoucím generacím tisíce hodin videozáznamů, uvedlo ministerstvo obrany ve svém prohlášení.

26.06.2021 07:02 Daniel Žingor194Zdroj: United with Israel

Klíčová slova