Praha Jeruzalém

„S prezidentem Obamou jsme dělali dobré věci,“ vzpomíná bývalý izraelský velvyslanec při OSN Danny Danon, které „ztroskotaly“ na Obamově „ostudné rezoluci v Radě bezpečnosti“.

Od: United with Israel, 2. června 2022

Nebylo žádným tajemstvím, že mezi bývalým izraelským premiérem Benjaminem Netanjahuem a bývalým americkým prezidentem Barackem Obamou panovaly během jejich funkčních období třenice. USA sice v tomto období zůstaly hlavním spojencem Izraele, ale od židovského státu byly požadovány ústupky vůči Íránu a Palestincům, které mnozí Izraelci považovali za existenční hrozbu.

Nová kniha bývalého izraelského velvyslance při OSN Dannyho Danona vrhá světlo na jeho působení v OSN, kde byl stálým zástupcem do roku 2020.

V jámě lvové: Izrael a svět se rovněž zabývá dynamikou vztahů mezi Netanjahuem a Obamou a zkoumá zdroj údajné nevraživosti amerického prezidenta vůči jeho izraelskému protějšku.

Obamovo nepřátelství dosáhlo svého vrcholu těsně před koncem jeho funkčního období, kdy byla přijata rezoluce Rady bezpečnosti OSN č. 2334, která požadovala, aby Izrael přestal stavět židovská města v Judeji a Samaří a části svého hlavního města Jeruzaléma. Rezoluce byla přijata na základě toho, že se USA zdržely hlasování, což byl bezprecedentní krok, který představoval diplomatickou zradu židovského státu nejvyššího řádu.

 

„V tu chvíli jsem měl pocit, že jsem sám proti celému světu. Obvykle jsme to někdy my proti Palestincům nebo EU,“ vzpomíná Danon v úryvku, který zveřejnil britský list Jewish Chronicle. „Ale tady jsem seděl v Radě bezpečnosti a bojoval proti USA a všem našim spojencům. To byl nejtěžší okamžik v mém veřejném životě.“

Danon v knize označuje Obamovo tažení OSN proti Izraeli za „zbabělé“.

Krátce po přijetí rezoluce 2334 potvrdila egyptská zpráva prohlášení izraelských představitelů, že USA pomáhaly s přípravou protiizraelské rezoluce a diskutovaly o způsobech, jak zajistit její přijetí.

Konkrétně se americký ministr zahraničí John Kerry setkal s vysokými palestinskými představiteli, aby kromě dalších zákulisních manévrů pomohl navrhnout znění rezoluce.

Pokud jde o roli, kterou v této epizodě sehrál Obama, a jeho postoj k Netanjahuovi, Danon ve své knize uvádí: „Myslím, že to bylo hlavně osobní, mezi Obamou a Netanjahuem. Myslím, že Obama chtěl být tím, kdo učiní poslední rozhodnutí.“

Danon dodává: „Bylo to nešťastné a myslím, že to byla chyba, protože s prezidentem Obamou jsme udělali dobré věci, ale nikdo si je nepamatuje. Ztroskotaly v okamžiku, kdy v Radě bezpečnosti předložil tu ostudnou rezoluci.“

03.06.2022 05:29 Daniel Žingor162Zdroj: United with Israel

Klíčová slova