Praha Jeruzalém

23. 07. 2019 09:00 – 23. 07. 2019 18:00

Festival židovské kultury Ha-Makom Holešov

Ha-Makom znamená hebrejsky “místo“, zároveň je to ale také jeden z titulů Nejvyššího. A právě to nás zaujalo už v loňském roce při hledání tématu a názvu pro holešovský festival židovské kultury. V roce, kdy se civilizace povážlivě pohybují, jedna se té druhé navzájem bojí (a často dokonce právem), a kdy se pod bojem o místo často schovává nezřídka leccos jiného. Právě dnes je možná dobré si uvědomit, že aby místo, kde žijeme, bylo tím dobrým „místem k životu“, stačí poznat, že každý máme na světě nejen své oblíbené místo, ale také své nezaměnitelné místo na slunci. Jedinečné a potřebné. Ať už je to v hudbě, literatuře, filmu, tanci, přemýšlení anebo jakékoli jiné tvorbě. Od symfonie až k dobře upečenému štrůdlu. Jako diváci i tvůrci, jako ti, co hledají, i ti co rozdávají. A podle toho se i setkávají. Na jednom místě. Ve vztahu k Holešovu a jeho židovské kultuře i historii pak také proto, že i židé měli nás v Holešově své nezanedbatelné místo.
A tak právě 70. let po konci evropské katastrofy jim chceme udělat „místo“ i v našem vědomí a povědomí. A ten druhý význam. Žádné pambíčkaření – právě respekt a tolerance tvoří obraz boží v člověku a podle tradice jednoho dne přivolají mesiáše. 
Vítejte na místě a vytvářejme ho i mesiášovi.

První ročník Festivalu židovské kultury se uskutečnil v sobotu 11. srpna 2001. Jednodenní akce byla připomínkou na vypálení nové holešovské synagogy v noci z 11. na 12. srpna 1941. Vyvrcholila koncertem při svíčkách Vladimíra Merty a Jany Levitové.

Festival se postupně rozrůstal tématicky i časově.  Rozšíření festivalu z jednodenního na celotýdenní sérii koncertů, přednášek a tanečních vystoupení vedlo k založení občanského sdružení Společnost Judaica Holešov, která si vzala pořádání festivalu pod svůj patronát a garantovala jak jeho dramaturgii, tak organizační a finanční stránku jeho pořádání.

 

 

Festival židovské kultury se stal během krátké doby jedním z nejrozsáhlejších kulturních projektů v Holešově. Stal se modelem pro různé podobné akce a festivaly prakticky po celé republice. Organizační a finanční náročnost festivalu vedla k postupnému zapojování města Holešova a městského kulturního střediska Holešov do jeho přípravy. V situaci, kdy se OLAM – společnost Judaica postupně stále více orientoval na duchovní stránku judaismu a hlavní dramaturg festivalu, jeho zakladatel a předseda OLAMu Jiří Richter onemocněl, převzalo organizaci festivalu počínaje rokem 2014 město Holešov, Městské kulturní středisko Holešov a nově Rottal klub Holešov o. s. v plném rozsahu.

 

 

10.07.2019 06:07 Šimon Malíček355Zdroj: Redakce Israel.cz

Klíčová slova