Praha Jeruzalém

5. 06. 2019 11:01 – 15. 10. 2019 11:01

Regionální muzeum v Mikulově Vás zve na vernisáž výstavy izraelské umělkyně Chedvy Meroz, která se bude konat v Horní synagoze v Mikulově.

 

 

Výstava představuje tvorbu výtvarnice Chedvy Meroz.

Narodila se v bývalém Československu v roce 1947. Od roku 1949 žije v Izraeli.

Kdykoliv se dříve dívala na americké filmy, obdivovala v nich interiéry se sešívanými obrazy různobarevných látek – nazývané Quilt (Kvilt) neboli patchwork (petšvork).

Když se jí narodily děti, přála si pro ně kvilty udělat. Její povolání učitelky a péče o rodinu se čtyřmi dětmi ji natolik vytížily, že se rozhodla tento úmysl odložit na později.

Před deseti lety ukončila své povolání a rozhodla své přání realizovat. Nejdříve chtěla ušít kvilty jen pro své děti a vnoučata. Později objevila, že existují takzvané „umělecké kvilty – Art Quilt“, a to ji zaujalo.

Když byla malá, její první učitelkou byla její matka, která ji naučila vyšívat a plést. Od té doby během života dělala různé ruční práce. V současnosti vytváří převážně už jen kvilty. Fascinují ji barvy a různé vzorky.

Jak o sobě říká : „Někdy vidím látku a vím přesně, jak ji použiji. Jindy látku, která mě osloví dám stranou a čekám, až mně napadne myšlenka, jak ji použít.“

Zúčastnila se mnoha skupinových výstav v Izraeli, Holandsku, Anglii a v USA.

16.08.2019 06:01 Šimon Malíček129Zdroj: Redakce Israel.cz

Klíčová slova