Praha Jeruzalém

Studie ukazuje, že je možné oživit ledviny a zlepšit jejich funkci pomocí vlastních kmenových buněk pacienta.

 Autor:  Abigail Klein Leichman, 10. února 2020

Léčba používající pacientovy vlastní kmenové buňky by mohla oživit nemocné ledviny bez dialýzy, transplantace a imunitního odmítnutí.

To je závěr průlomové izraelské studie nedávno publikované v Cell Reports výzkumníky ze Sheba Medical Center a Bar–Ilan University v Izraeli.

„Tato léčba se zaměřuje na miliony pacientů, kteří dosud potřebují léčbu dialýzou, a na zlepšení a stabilizování jejich ledvinové funkce, aby se předešlo potřeby dialýzy.“ Říká vedoucí autor Dr. Benjamin Dekel, šéf dětské nefrologie a institutu pro výzkum dětských kmenových buněk v Edmond a dětské nemocnice Lily Safra v Šebě.

Nově vyvinutá technologie, zatím testovaná na myších, vytváří novou tkáň, která nahrazuje poškozenou ledvinovou tkáň. Jako výsledek – funkce ledvin u myší zlepšena.

Výzkumníci napsali, že chronické onemocnění ledvin v Západním světě dosahuje rozměrů epidemie. V samotných Spojených státech postihuje chronické onemocnění ledvin více jak 45 milionů jednotlivců.

„Odebrání tkáně ze selhávajících ledvin a autotransplantace původní tkáně by teoreticky mohla oddálit potřebu dialýzy.“ Zakončili.

Další studie budou provedeny u pacientů se selháním ledvin společností KidneyCure Bio z Tel Avivu, která technologii zpoplatňuje a podporuje studii.

Dekel je hlavním vědeckým a lékařským poradcem společnosti KidneyCure Bio.

Další příspěvky pro studii přišly z Sheba Medical Center, Israel Science Foundation, izraelského ministerstva zdravotnictví a 7. rámcového programu Evropské unie.

 

15.02.2020 05:41 Kristýna Šedivá570Zdroj: Israel 21C

Klíčová slova