Praha Jeruzalém

Izraelská softwarová firma začíná obchodovat s Harvardovou univerzitou. Přepisuje zvuk na text pro jednodušší dálkové studium.

Od Brian Blum, 30. března 2020

Tak, jak studenti po celém světě přechází na dálkové studium, v Izraeli začíná obchod s Harvardovou univerzitou, která chce zvýšit třídní produktivitu.

Verbit, se sídlem v Tel Avivu, rozvinul software, který zvuk automaticky přepisuje na text. Tvrdí, že technologie se svojí umělou inteligencí dokáže přepsat zvuk 10krát rychleji než konkurence, za poloviční cenu a s 99% přesností.

Harvard studentům nabídne obojí – originální třídní video i textový přepis.

Tohle mění dálkové studium na atraktivní v porovnání s klasickou přímou přednáškou, kde si studenti musejí dělat své vlastní rychlé poznámky.

Verbit z toho v lednu zveřejnil výdělek 31 milionů dolarů, který zvýšil jejich celkové finance na 65 milionů. Společnost využije poslední finance k tomu, aby svou službu, která se nyní zaměřuje na angličtinu, doplnila o další jazyky.

Na rostoucím seznamu společnosti Verbit není Harvard jedinou vysokoškolskou institucí: Stanfordova univerzita, University of Utah, Kalifornská univerzita v Santa Barbaře, Oakland University nebo již online Cousera, všechny Verbit používají.

Společnost má celkem 150 zákazníků s pobočkami v Tel Avivu, New Yorku a Kyjevě.

Verbit využívá akustického algoritmu, který redukuje hluk v pozadí, rozpoznává mluvčího a anuluje další faktory snižující kvalitu zvuku; jazykový algoritmus, který rozpoznává termíny specifické pro určitý obor, přízvuk a nářečí; i algoritmus, který zařazuje aktuální události a poslední zprávy do souvislosti se zárukou vysoké přesnosti.

Předtím, než se určitý obor nahraje do záznamu Verbitu,  je tvorba pro přesnost zkontrolována člověkem, který je schopný vést plynulou konverzaci o náležitém oboru – ať už je to zákon, pojištění nebo mechanika. Předělávání může zabrat čtyři hodiny. Verbit software s umělou inteligencí může být také použit pro tvorbu titulků u videí.

04.04.2020 07:02 Kristýna Šedivá141Zdroj: Israel 21C

Klíčová slova