Praha Jeruzalém

Sdružené týmy vyvíjí nové energeticky-výkonné technologie, které by se zaměřily na odsolování vody, její pročištění a znovuvyužití.

Od: Redakce United with Israel, 18. března 2020

Ben Gurionova univerzita v Negevu (BGU) a Severozápadní univerzita byly začátkem měsíce vybrány centrem pro společný výzkum vodní energie (CoWERC), aby vyvinuly nové technologie, které by vyřešily globální výzvy související s vodou. Oznámil to izraelský a americký ministr energetiky Dr. Yuval Steinitz a Dan Brouillette.

CoWERC je součástí programu americko-izraelského energetického centra, které je řízeno americko-izraelským průmyslovým výzkumem a Nadací pro rozvoj (BIRD).

Sdružené týmy budou zkoumat, vyvíjet a následně uvádět na trh technologie, které by byly energeticky výkonné a zlepšily by přísun vody, opět by využily vyplýtvanou vodu, obnovily zdroje a rozvinuly systém vodní energie. Zkušební testování bude prováděno ve vodních zařízeních i zařízeních odpadních vod jak v Izraeli, tak v USA. Jednou uznané nové technologie by mohly být zavedené po celém světě.

„Následné inovace v energetických technologiích jsou společným izraelským i americkým cílem.“ Tak se vyjádřil Aharon Aharon, generální ředitel izraelského úřadu pro inovace. „Tyto podmanivé spolupráce mají důležitou hodnotu pro rozvoj energetických průmyslů v obou zemích stejně tak jako pro další sektory efektivního řízení energie.“

Moshe Herzberg, profesor ekologického inženýrství na Zuckerbergově institutu pro vodní výzkum na BGU., řekl: „Města proplýtvají tolik vody, která má v sobě více energie, než kolik je potřeba na její očištění. Naší snahou je získat zpět tuto energii, spolu s živinami a znovu využít ošetřenou vodu.“

Cílem výzkumu je umožnit rozvoj „nových technologií, které by snížily množství energie potřebné na odsolování, zlepšily opětovné získávání vody a energie a podpořily bezpečné znovuvyužití vody.“ Vysvětluje Aaron Packman, profesor civilního a ekologického inženýrství v McComick School of Engineering a ředitel centra pro vodní výzkum Sevorozápadní univerzity.

Celkový rozpočet projektu je 21,4 milionu dolarů, včetně 9,2 milionového grantu od izraelského Ministerstva energetiky, izraelského úřadu pro inovace a amerického odboru energetiky.

„Americko-izraelské energetické centrum je hlavním střediskem pro inovativní energetický výzkum a poukazuje na dlouholetý speciální vztah mezi USA a Izraelem,“ řekl ministr Brouillette. „Z této naší spolupráce očekáváme trhem hýbající technologie, které posilní naše energetické zabezpečení a naše hospodářství. Těšíme se na pokračování v našich pěstovaných hlubokých institučních vztazích díky tomuto průlomovému podnětu.“

18.04.2020 05:26 Kristýna Šedivá472Zdroj: United with Israel

Klíčová slova