Praha Jeruzalém

„Koronavirus je velkým problémem a má lepší PR než dopravní nehody, ale více lidí zemře pří psaní textových zpráv během řízení než na koronavirus,“ říká Gil Sheratzky, ředitel SaverOne, nového izraelského start-upu, který si vytyčil cíl, vyvinout aplikaci, která může zachránit životy na izraelských – a potenciálně světových – silnicích.

 

Sheratzsky mluvil s deníkem Globes poté co se SaverOne zveřejnil na Tel Avivské burze. Popisoval, jak viděl „kolik peněz je investováno do dosažení vakcíny proti koronaviru; investují jakoukoli částku, aby se dostali na trh tři měsíce před ostatními, “a vyjadřuje naději, že vlády začnou věnovat více pozornosti nebezpečí textových zpráv během jízdy a potenciálně tak zachrání mnoho životů.

„Existuje mnoho studií o používání mobilních telefonů a nehodách,“ říká výkonný ředitel společnosti SaverOne Ori Gilboa. „Procenta se pohybují od 25% do 70%. Mluvil jsem s vedoucím dopravního oddělení izraelské policie, který odhaduje nejméně 70%.“

SaverOne byl založen v roce 2014 a podařilo se mu vybrat 10 milionů dolarů ještě před zveřejněním. Generální ředitel Ori Gilboa řekl společnosti Globes: „Společnost byla založena s vizí poskytování technologického produktu pro záchranu života, který bude řešit problém číslo jedna při dopravních nehodách: rozptylování způsobené používáním mobilních telefonů.“ I když se nejjednodušší řešení může zdát nejjednodušší – vypněte telefon před jízdou – Gilboa trvá na tom, že je to vlastně „velmi komplexní technologický problém“ – hlavně proto, že řidiči nejsou ochotni tento krok skutečně provést.

Místo toho technologie SaverOne po stažení jako aplikace do telefonu automaticky deaktivuje zařízení, když je v bezprostřední blízkosti sedadla řidiče. „SaverOne rozpoznává telefonní signály zevnitř vozidla … a je schopen rozlišit mezi telefonem v oblasti řidiče a telefony v prostoru pro cestující.“ Vlnová délka je dvacet centimetrů, a pokud je nám známo, neexistuje jiné technologické řešení na světě ani žádný jiný způsob, jak zjistit, který telefon je řidič. “

Jakmile je telefon detekován, SaverOne zabrání některým aplikacím v činnosti, aniž by docházelo k rušení ze strany řidiče – protože, jak říká Gilboa: „Mluvíme o závislosti… účinné řešení nebude vyžadovat, aby se řidiči omezili. “ Jakmile řidič opustí své auto, telefon se okamžitě odblokuje, také automaticky.

SaverOne spolupracuje s Or Yarok Association pro bezpečnější jízdu, stejně jako s United Hatzalah. Při pohledu do budoucna Gilboa vyjadřuje naději, že vláda zasáhne a učiní instalaci aplikace SaverOne požadavkem před získáním řidičského průkazu, nebo ji alespoň podpoří nabídkou slev na pojištění pro její uživatele.

„EU již vypracovala návrh zákona, který uvádí, že je třeba instalovat mobilní distrakční systém ve vozidlech od roku 2022 ve fázi výroby,“ říká Gilboa. „Momentálně na světě neexistuje žádný závazný požadavek, ale existují souhlasné názory, že tento je ten správný směr, kterým se v dané problematice vydat.

Dodává, že „Máme také pilotní projekty s IDF a Izraelskou policií. Vyvíjíme produkt pro autobusy a doufáme, že jej uvedeme do konce roku – na něj čekají všechny společnosti veřejné dopravy. “ Ve skutečnosti by na ni také měli čekat všichni ostatní.

Autor: Y Rabinovitz, 28. srpna 2020

28.08.2020 22:51 Kristýna Kupková145Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova