Praha Jeruzalém

Izraelská vakcína Brilife proti smrtícímu viru Covid-19 se začne testovat na lidech do konce tohoto měsíce, oznámil v pondělí ministr obrany Benny Gantz.

Vývojář vakcíny, Izraelský institut pro biologický výzkum (IIBR), pojmenoval potenciálního zachránce života Brilife. Jedná se o kombinaci hebrejského slova pro zdraví, „bri’ut“, izraelský název domény, „il“ a anglické slovo „život“.

„Tohle je velmi významná chvíle,“ řekl Gantz po návštěvě výzkumného centra. „Prof. Shapira a celý tým [IIBR] odvedli fantastickou práci. Jsou vědeckým předvojem Státu Izrael a dovedli tuto vakcínu do fáze, kdy ji brzy můžeme začít testovat také na lidech.“

„Pokud v tomto procesu uspějeme, bude to skvělá zpráva pro Stát Izrael a možná pro všechny národy světa,“ dodal.

Izraelský kandidát o nyní nejžádanější vakcínu na světě stojí za čtyřmi farmaceutickými giganty, třemi americkými a jedním britským, které již zahájily zkoušky fáze 3 s desítkami tisíc dobrovolníků. Existuje také údajně pět vakcín, které jsou hromadně testovány v Číně a jedna v Rusku.

Třetí fáze testování je posledním krokem před schválením regulačními orgány.

Izrael je také v čele vývoje testů na přítomnost viru, který bude výsledek schopný ukázat přímo na místě. Tyto testy by zlepšily světovou ekonomiku tím, že by přivedly podnikání zpět do normálu a bezpečně obnovily leteckou dopravu. Izraelský velvyslanec v Dillí Ron Malka 10. října řekl indické tiskové agentuře PTI, že společný izraelsko-indický tým již vyvinul 30sekundový test na přítomnost koronaviru, který by měl být hotový během několika týdnů.

Mezitím vědci z Sheba Medical Center vytvářejí sekundový test využívající k detekci lidské sliny a připravují také dva různé testy dechu, které ukazují výsledky během několika sekund. Jeden z nich vychází z vynálezu s názvem NaNose profesora Hossama Haicka z Technion-Israel Institute of Technology.

NaNose může okamžitě potvrdit nemoci, jako je rakovina, Parkinsonova choroba a Alzheimerova choroba, a v současné době prochází regulačními testy. Druhý dechový analyzátor je v počáteční fázi vývoje ve společnosti Scentech Medical, která je místním start-upem ve spolupráci s izraelskou farmaceutickou společností NextGen Biomed.

Autor: Batya Jerenberg, World Israel News

23.10.2020 20:13 Kristýna Kupková258Zdroj: World Israel News

Klíčová slova