Praha Jeruzalém

Více než dva týdny po summitu v Akabě se obě strany znovu sejdou v Šarm aš-Šajchu, aby dosáhly ujednání, která povedou ke snížení napětí před ramadánem.

Od: Israel National News 15. března 2023, 2:04

Izraelská vláda a Palestinská samospráva by měly v nadcházejících dnech uspořádat summit, jehož cílem bude dosáhnout ujednání, která povedou ke snížení napětí v regionu před měsícem ramadán, informoval v úterý Gili Cohen z Kan 11 News.

Setkání, které je výsledkem americké iniciativy, se má uskutečnit v egyptském Šarm aš-Šajchu a je v podstatě přímým pokračováním rozhovorů, které strany vedly před více než dvěma týdny v jordánské Akabě.

Jeho hlavním cílem je naplnit obsah ujednání dosažených na předchozím summitu a poskytnout poslední příležitost k uplatnění politiky na místě.

Za izraelskou stranu se jednání zúčastní poradce pro národní bezpečnost Cachi Hanegbi, šéf Izraelské bezpečnostní agentury (Šin Bet) Ronen Bar, koordinátor vládních aktivit na územích generálmajor Ghasan Alyan a generální ředitel ministerstva zahraničí Ronen Levy.

Na předchozím summitu v Akabě palestinští Arabové předložili seznam požadavků, mezi nimiž byly např: zastavení vstupu Izraele do oblasti A, zastavení hromadného vstupu Židů na Chrámovou horu, zmrazení zhoršování podmínek vězňů teroristů, navrácení těl všech teroristů zadržovaných Izraelem a izraelské záruky, že během měsíce ramadánu nedojde k provokacím ze strany věřících na Chrámové hoře.

Američané, Egypťané a Jordánci jim dali jasně najevo, že seznam požadavků by měl jít stranou a že je třeba se zaměřit na dialog.

Zástupci Izraele předložili dokument, který obsahuje 12 jednostranných opatření prováděných palestinskými Araby, včetně obracení se na Mezinárodní trestní soud a podněcování, a požadovali jejich zastavení. Izrael souhlasil se zmrazením výstavby v Judeji a Samaří na dobu čtyř měsíců.

Izraelští představitelé shrnuli předchozí summit a uvedli: „Dosáhli jsme toho, co jsme chtěli – Američané (stejně jako Jordánci a Egypťané) viděli, že to nejsme my, kdo je rušivým faktorem v regionu.“

15.03.2023 03:52 Daniel Žingor76Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.