Praha Jeruzalém

Je to „skvělý den pro Izrael, je to skvělý den pro Ameriku, ale já také věřím, že je to skvělý den pro mír,“ uvedl Netanjahu při historickém okamžiku – otevření velvyslanectví USA v Jeruzalémě.

Autor: Adina Katzová, World Israel News

Předseda vlády Benjamin Netanjahu byl poctěn „standing ovation“, když při příležitosti otevření velvyslanectví USA v Jeruzalémě poděkoval prezidentu Donaldovi Trumpovi za jeho odvahu a prohlásil, že Jeruzalém, starodávné židovské hlavní město, zůstane navždy hlavním městem Izraele.

„Presidente Trumpe, tvoříte historii,“ prohlásil Netanjahu. „Děkuji vám, prezidente Trumpe, za to, že máte odvahu držet své slovo.“

Předseda vlády připomněl, že jako mladý chlapec nemohl chodit blíž k východní části města kvůli strachu z ostřelovačů z Jordánska. Mezi lety 1948 a 1967, než Izrael vyhrál Šestidenní válku a Jeruzalém znovu spojil, bylo město pod jordánskou vládou a Židům bylo zakázáno navštěvovat jejich nejsvatější místa.

„Dnes,“ pokračoval Netanjahu, “ je právě zde velvyslanectví nejmocnějšího národa na zemi … „

„Jsme zde v Jeruzalémě a jsme tady, abychom tu zůstali.“

Izraelský vůdce zdůraznil svou pozici a pozici vlády D. Trumpa, že uznání Jeruzaléma za izraelské hlavní město není překážkou míru; naopak spíše by to mohlo mír podpořit.

Je to „skvělý den pro Izrael, je to skvělý den pro Ameriku, ale já také věřím, že je to skvělý den pro mír,“ řekl Netanjahu.

‚Mír založený na lžích se zhroutí‘

„Mír můžete stavět jen na pravdě. Mír založený na lži se roztříští o skálu reality Středního východu. A pravda je, že Jeruzalém byl a vždy bude hlavním městem židovského národa, hlavním městem židovského státu, “ řekl.

Netanjahu pozdravil vojáky IDF a všechny členy izraelských bezpečnostních sil a poděkoval jim za obranu židovského státu.

Dále poděkoval vládě D. Trumpa za to, že „tvoří spojenectví mezi Amerikou a Izraelem silnějším, než bylo kdy předtím“ a vyzval velvyslance Davida Friedmana, aby „ještě víc sblížil naše země a lidi“.

„Vy jste první americký velvyslanec, který bude sloužit vaší zemi v Jeruzalémě. To je jasná pocta. Nikdo jiný už nemůže být první, “ řekl.

Netanjahu uzavřel citací z proroka Zachariáše, v angličtině a hebrejštině, který před dvěma a půl tisíci lety nazval Jeruzalém „městem pravdy“ a pak přednesl „Šejchejanu“ modlitbu vděčnosti za to, že se toto slovo tohoto dne naplnilo.

14.05.2018 08:38 Daniel Žingor249Zdroj: World Israel News

Klíčová slova