Praha Jeruzalém

Přivezení pěti červených jalovic vyvolává v židovském státě nadále vzrušení a zděšení.

Od: All Israel News 8. srpna 2023

Zpravodajství izraelské televize Channel 12 zveřejnilo investigativní reportáž o pěti červených jalovicích, které byly do židovského státu přivezeny loni v září, a o údajném „přelévání“ vládních prostředků na stavbu Třetího chrámu.

Vyšetřování vedl izraelský novinář Omri Maniv, který o červených jalovicích a jejich významu několikrát psal na sociálních sítích.

Minulý měsíc novinář na Twitteru informoval o experimentu profesora Bar Ilanovy univerzity Zohara Amara, který se snažil zjistit, kolik lidí lze rituálně očistit jednou červenou jalovicí.

Prof. Amar ve studii uvedl, že jedna červená jalovice by poskytla dostatek popela k 660 miliardám očišťujících.

Maniv tvrdil, že vláda přesunula finanční prostředky z jiných účtů za účelem přípravy očistných rituálů a možná i Třetího chrámu. Mnoho rabínů zakázalo svým stoupencům vystoupit na Chrámovou horu, protože nejsou ve stavu rituální čistoty.

Tvrdí také, že prostředky jsou přesouvány v tichosti, aby nevyvolávaly napětí uvnitř země a s arabským obyvatelstvem.

Právě před dvěma týdny nedaleko místa biblického Šíla, kde byl v době soudců uchováván svatostánek, skupina Židů pocházejících z kmene Lévi a kněžských rodin, uspořádala cvičný běh obřadu očišťování.

Akce se konala na místě zvaném „Starobylé Šiló“, které je spojeno s Chrámovým institutem, a obsahovala vysvětlení kněžských funkcí včetně obětování. Součástí akce byla také „chrámová hostina“ obsahující jídla z období Druhého chrámu a biblického období.

Vrcholem akce bylo představení jedné z pěti červených jalovic.

„Toužíme po Chrámu a najednou je tu červená jalovice a my chápeme, co to znamená… něco se má stát,“ prohlásil Kobi Mamo, generální ředitel společnosti Ancient Shiloh.

Podle Knihy Numeri byly Stánek a Chrám očištěny popelem z červené jalovice.

Tóra přikazuje, aby červená jalovice byla bez poskvrny a vady a nikdy nenosila jho. Rabínské právo uvádí k požadavkům na červenou jalovici nebo tele několik dalších podmínek, například že musí být nejméně dvouletá a nesmí mít bílé vlasy.

Nejstarší z červených jalovic přivezených loni z Texasu chybí jen několik měsíců do dosažení požadovaného věku pro obětování při očistném rituálu.

Používání červených jalovic k očišťování vyvolalo zděšení u některých Palestinců i sekulárních Židů.

Dr. Ahmad Šiháb v pořadu „Al-Aksá“, který vlastní Hamás, uvedl, že jalovice jsou důkazem toho, že „izraelská vláda má v plánu vyvolat v regionu náboženskou válku a osadníci uvádějí náboženské požadavky týkající se práva Židů na mešitu al-Aksá“.

Palestinská zpravodajská síť minulý týden rovněž uveřejnila zprávu, v níž obvinila izraelskou vládu, že spolu s osadníky plánuje rekonstrukci třetího Chrámu a „útok na Al-Aksu“.

14.08.2023 05:46 Daniel Žingor2366Zdroj: All Israel news

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.