Praha Jeruzalém

Úspěšné zmaření útoku během války v Gaze podtrhuje společné zájmy.

Autor: Hanan Lischinsky 16. dubna 2024

Íránský raketový útok v neděli brzy ráno poprvé veřejně odhalil Alianci protivzdušné obrany Blízkého východu (MEAD). Toto obranné partnerství má potenciál v dohledné budoucnosti výrazně změnit podobu Blízkého východu.

Izraelská soustava vzdušné obrany se zapsala do vojenské historie, když zmařila 99 % íránského útoku sestřelením přibližně 170 bezpilotních letounů, 30 řízených střel a údajně 115 ze 120 balistických raket.

Izraelské letectvo (IAF) získalo během operace významnou pomoc od spojeneckých zemí. Kromě očekávané podpory ze strany Spojených států, Spojeného království a Francie přispělo také Jordánské království a Saúdská Arábie.

Tato dvě arabská království nejenže vydala historické prohlášení o podpoře, ale aktivně přispěla k obraně izraelské vlasti – což je bezprecedentní krok, který některé pozorovatele přiměl k tomu, aby připomněli větu, kterou proslavil bývalý izraelský premiér a prezident Šimon Peres: Nový Blízký východ.

Ačkoli se toto spojenectví vyvíjelo mimo publicitu, připravovalo se téměř deset let a předcházelo a možná i položilo základy mírových smluv Abrahámských dohod podepsaných mezi Izraelem a několika arabskými státy v roce 2020.

Zdůvodnění aliance mezi bývalými nepřáteli se začalo rýsovat s tím, jak íránský režim v posledních dvou desetiletích zvyšoval tempo svých operací na celém Blízkém východě.

Írán, který již ovládal Libanon prostřednictvím své teroristické proxy organizace Hizballáh, využil zmatků způsobených válkou v Iráku a syrskou občanskou válkou k tomu, aby zdánlivě převzal kontrolu nad oběma zeměmi, a poté vybudoval jemenské povstalce Hútíje, čímž vytvořil trn v oku Saúdské Arábii a promítl svůj zlovolný vliv do strategického Hormuzského průlivu.

Tváří v tvář íránské regionální agresi i jeho jaderným ambicím se umírněné sunnitské země v regionu náhle ocitly na straně Izraele proti šíitské Islámské republice.

„Není to nová myšlenka. Mluvíme o myšlence, která začala v roce 2015 za (bývalého náčelníka generálního štábu IDF generálporučíka Gadiho) Eisenkota. Bylo to poprvé, kdy se regionální obrana stala součástí naší strategie,“ uvedl brigádní gen. Zvika Haimovich, tehdejší velitel izraelského komplexu vzdušné obrany, řekl deníku The Jerusalem Post.

Podle Haimoviče bylo zpočátku myšlenkou spojit americké prostředky umístěné v arabských zemích v celém regionu do společného rámce, aby „poskytly velký deštník, který by Izraeli poskytoval včasné varování“.

V roce 2020 se k tomuto rámci připojily partnerské země Abrahámské dohody, aby vytvořily „jednu operační síť, která by propojila všechny senzory a prostředky a vytvořila jeden synchronizovaný obraz, který by každá země mohla použít ke své ochraně,“ dodal.

Jak dnes chápeme, Jordánské království, které uzavřelo s Izraelem mír v roce 1994 a je známo úzkou bezpečnostní spoluprací, a Saúdská Arábie, která byla těsně před loňským 7. říjnem blízko normalizaci s Izraelem, se k této alianci připojily, alespoň neformálně.

V březnu 2022 svolal velitel amerického CENTCOM podle zprávy listu Wall Street Journal do Egypta tajnou schůzku vojenských představitelů Izraele a několika arabských zemí, aby projednali koordinovanou reakci proti Íránu v případě útoku.

Volné partnerství bylo založeno na společné hrozbě, kterou představují drony a raketové komplexy Íránu a jeho zástupců v celém regionu, a jeho cílem bylo čelit této hrozbě tím, že si vzájemně poskytnou včasné varování.

Závažnost problému podtrhl útok na ropná zařízení společnosti Saudi Aramco v roce 2019 prostřednictvím kombinovaného útoku dronem a řízenými střelami, který provedl Írán a jeho milice Hútíů, útok, který by měl být při zpětném pohledu vnímán jako předzvěst přímého útoku na Izrael z tohoto týdne.

Minulou neděli prošla aliance svou první vážnou zkouškou na výbornou, i když to údajně vyžadovalo, aby Spojené státy přesvědčily některé země, aby ignorovaly íránské hrozby vůči každé zemi, která by Izraeli během útoku pomohla.

Navzdory tomu Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty souhlasily s poskytováním včasných zpravodajských informací, zatímco Jordánsko otevřelo svůj vzdušný prostor stíhačkám z USA, Velké Británie a zřejmě i Izraele, aby mohly zachytit střely.

Jordánské královské letectvo se rovněž aktivně zapojilo do tohoto úsilí tím, že samo sestřelilo několik bezpilotních letounů.

Hebrejské zprávy naznačovaly, že saúdské letectvo mohlo zachytit některé rakety odpalované Hútíi, jak již učinilo v minulosti.

Zatímco saúdští představitelé se k incidentu nejprve nevyjádřili, v pondělí jeden z představitelů sdělil izraelské zpravodajské stanici KAN, že „v rámci suverenity… je zachycen každý podezřelý objekt, který pronikne do saúdského vzdušného prostoru“.

Pozoruhodné je, že saúdský představitel rovněž obvinil Írán z „inženýrství“ překvapivé invaze Hamásu do Izraele ze 7. října, která měla narušit normalizaci vztahů mezi Izraelem a Saúdskou Arábií.

Po íránském útoku poděkoval náčelník generálního štábu IDF Herzi Halevi „všem našim mezinárodním partnerům“ a dodal, že „na obloze Blízkého východu byla aktivována koalice, která tomuto útoku čelí“.

Izraelský ministr obrany Yoav Gallant prohlásil, že hrozba byla odvrácena společně s USA „a dalšími zeměmi“.

„Máme příležitost vytvořit strategické spojenectví proti této vážné hrozbě ze strany Íránu, který hrozí, že na tyto rakety namontuje jaderné výbušniny, což by mohlo představovat mimořádně vážnou hrozbu,“ dodal Gallant.

Navzdory tomuto bezprecedentnímu a pozitivnímu vývoji Jordánsko i Saúdská Arábie odmítly Írán za jeho útoky otevřeně odsoudit a místo toho svou účast na zachycení raket zarámovaly jako pouhou obranu svého vzdušného prostoru.

Úspěch při zmaření možná největšího raketového útoku a útoku dronem v dějinách na pozadí války v Gaze, kvůli které ještě před dvěma týdny tytéž arabské země Izrael ostře kritizovaly, podtrhuje sílu Abrahámských dohod a obranného spojenectví – i když jsou zatím založeny spíše jen na společných zájmech než na skutečném přátelství.

Zlomem osudu po četných neúspěšných pokusech levicových izraelských vlád o dvoustátní řešení přinesl izraelský pravicový premiér Benjamin Netanjahu Abrahámskými dohodami, zatímco pravicově orientovaní komentátoři dnes vzrušeně diskutují o budoucích možnostech regionální aliance.

Jak to popsal hlavní politický komentátor kanálu 12 Amit Segal: „V minulosti se vyskytly ojedinělé případy, kdy tento systém fungoval, ale včera jsme viděli bezprecedentní projev na mezinárodní úrovni – nový Blízký východ.“

17.04.2024 05:21 Daniel Žingor329Zdroj: All Israel news

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.