Praha Jeruzalém

Íránské základny byly zasaženy raketou „Rampage“ vyvinutou Izraelem.

Od: Israel National News 21. dubna 2024 12:18

Střelou použitou při útoku na Írán v pátek brzy ráno byla přesná raketa s názvem Rampage, informovala stanice Kan 11.

Raketu Rampage vyvinul izraelský bezpečnostní průmysl.

Střela byla identifikována na základě fotografií a rozsahu škod při útoku. Může letět nadzvukovou rychlostí, takže je velmi obtížné ji identifikovat a zachytit systémy protivzdušné obrany.

Podle zprávy nese střela bojovou hlavici o hmotnosti 150 kilogramů výbušniny a může doletět do vzdálenosti 145 kilometrů. Může také upravit svou dráhu letu tak, aby přesně zasáhla cíl, který byl naprogramován.

Jinými slovy, střela je určena k zasažení stacionárních cílů, které splňují podobné podmínky jako ty, které byly zasaženy při útoku na vojenské cíle v íránském Isfahánu.

Podle zahraničních zpráv izraelské bojové letouny F-35 vypálily přesné střely z velké vzdálenosti na baterie S-300 na vojenské základně v Isfahánu.

Deník New York Times citoval íránské představitele, podle nichž se na úderu na Írán podílely jak bojové letouny, tak bezpilotní letouny, které byly vypuštěny z území Íránu.

Dodali, že radarové systémy nezaznamenaly neidentifikovaná letadla, která by vstoupila do íránského vzdušného prostoru, ale samostatná skupina malých bezpilotních letounů byla sestřelena v oblasti Tabrízu, asi 500 mil severně od Isfahánu.

The Times poznamenaly, že není jasné, odkud byly rakety vypáleny ani jaký typ raket byl při úderu použit. Není rovněž známo, kam dopadly, ani zda byly některé z nich zachyceny.

21.04.2024 05:38 Daniel Žingor350Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova

Přidání komentáře

Váš email nebude zveřejněn.
Abychom zabránili spamu, musí být Váš první komentář schválen. Mějte prosím strpení.

O profilový obrázek se stará Gravatar.