Praha Jeruzalém

Izrael je naprosto odhodlaný zastavit Írán v získávání opory na jeho severní hranici.

Autor: Aaron Sull, World Israel News, 14. února 2020

Tři syrští teroristé a čtyři členové Íránských revolučních gard byli ve v noci na pátek zabiti při leteckém útoku na vojenskou základnu poblíž mezinárodního letiště v Damašku, informuje syrská Organizace na obranu lidských práv.

Podle těchto zpráv byl zasažen také automobil vezoucí „dodávku zbraní“.

Ve vzácné reakci na tento útok předseda vlády Benjamin Netanjahu odhadoval, že to možná udělala jiná země.

„Nevím, co se včera v noci stalo. Možná to bylo belgické letectvo,“ řekl Netanjahu v pátečním rozhovoru pro Radio Haifa.

Útoky na íránské základny v Sýrii se během let již staly normálním stavem. 6. února údajné izraelské letecké útoky zabily 23 členů proiránských milic na vojenské základně Mazzeh poblíž Damašku.

Izrael je naprosto odhodlaný zastavit Írán v získávání opory na jeho severní hranici.

V úterý ministr obrany Naftali Bennett Írán varoval, že jeho přítomnost v Sýrii nebude tolerována.

„Když na vás zaútočí chobotnice, musíte se bránit nejen chapadlům, ale také se musíte ujistit, že udusíte její hlavu, a totéž platí pro Írán. Po celá léta jsme bojovali proti íránským chapadlům v Libanonu, Sýrii a pásmu Gazy, ale dostatečně jsme se nezaměřili na oslabení samotného Íránu,“ řekl Bennett.

„Nyní měníme paradigma. Nyní se již angažujeme v úsilí o oslabení samotné íránské chobotnice, a to  ekonomickými, diplomatickými a zpravodajskými opatřeními, jakož i vojenskými prostředky…“ dodal.

Mluvčí íránského ministerstva zahraničí Seyyed Abbás Mousaví v reakci na to ve středu řekl, že Írán „drtivě zareaguje na jakoukoli agresi nebo hloupý krok sionistického režimu“ proti zájmům Íránu v Sýrii a v tomto regionu.

16.02.2020 05:09 Daniel Žingor186Zdroj: World Israel News

Klíčová slova