Praha Jeruzalém

Súdánská vláda se schází, aby rozhodla o otázce normalizace vztahů s Izraelem, uvádí zpravodajské služby CNN v arabštině.

Autor: Ido Ben Porat, 15.10.2020 23:19

Súdánská vláda se schází, aby rozhodla o otázce normalizace vztahů s Izraelem, informovala ve čtvrtek arabská zpravodajská sekce CNN.

Ve středu zpravodajské zdroje uvedly, že Spojené státy poskytly súdánskému vedení 24 hodin na rozhodnutí o normalizační dohodě s Izraelem.

Americký ministr zahraničí Mike Pompeo v posledních týdnech prosazoval průlom mezi Izraelem a Súdánem, který by ukončil status vyvrhele této země na Západě a vedl k užším vztahům mezi Súdánem a Izraelem.

Minulý měsíc súdánský premiér Abdalla Hamdok prohlásil, že normalizace vztahů s Izraelem je „komplikovanou“ otázkou vyžadující širokou debatu ve společnosti.

Izrael a Súdán v minulosti neměli žádné formální vazby. V roce 2016 tehdejší ministr zahraničí naznačil, že by jeho země mohla uvažovat o normalizaci vztahů s Izraelem, ale vláda poté rychle usoudila, že jeho komentáře byly „vytrženy z kontextu“.

V únoru se předseda vlády Benjamin Netanjahu během návštěvy Ugandy setkal s vedoucím Súdánské přechodné vládní rady, generálporučíkem Abdel-Fattah Al-Burhanem.

Zatímco Netanjahuova kancelář po jednání prohlásila, že se oba vůdci dohodli na spolupráci při normalizaci vazeb, súdánský kabinet později uvedl, že Burhan Netanjahuovi neslíbil „normalizaci vztahů“ mezi oběma zeměmi.

16.10.2020 05:31 Daniel Žingor124Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova