Praha Jeruzalém

Analýza ukazuje, že infikováno koronavirem bylo méně než 0,1% příjemců druhé dávky vakcíny.

Autor: Paul Shindman, World Israel News, 12. února 2021

Studie jedné z izraelských zdravotních pojišťoven ukazuje, že vakcína Pfizer, která se v současné době v Izraeli podává, je účinná a začíná mít, v dramatickém snižování počtu infekcí u těch, kteří dostali obě dávky, úspěch, uvedly ve čtvrtek Ynet.

Zdravotní pojišťovna – společnost Maccabi Healthcare Services uvedla, že virem bylo infikováno méně než 0,1% těch, kteří dostali druhou dávku vakcíny, nikdo z nich nezemřel a účinnost vakcíny v Izraeli nyní činí 93%.

Ve středu bylo tímto virem nakaženo pouze 544 lidí z 523 000, kteří prošli více než týdnem po podání druhé dávky vakcíny Pfizer.

„Z testu provedeného mezi infikovanými vyplývá, že naprostá většina trpí pouze mírnými nebo vůbec žádnými příznaky,“ uvedla Maccabi. „Z 544 infikovaných pouze 15 pacientů potřebovalo hospitalizaci, z nichž jsou čtyři v těžkém stavu, tři pak v středně těžkém a osm v mírném stavu.“

Maccabi dále uvedla, že současně monitorovala kontrolní skupinu přibližně 628 000 pojištěnců Maccabi, kteří dosud nebyli očkováni a nebyli dříve nakaženi virem, a zjistila, že tu je 18 435 aktivních pacientů s koronavirem, kteří tvoří 2,9% této skupiny.

Izraelská očkovací kampaň proti koronaviru začala u populace 60 a více let. Ministerstvo zdravotnictví v pátek oznámilo, že k dnešnímu dni dostalo obě dávky 2,4 milionu z 9,3 milionu izraelských občanů.

Představitelé nemocnice uvedli, že vidí dramatickou změnu.

„Před tím jsme na našich odděleních mladé lidi sotva viděli,“ řekla pro Ynet profesorka Idit Matot z nemocnice Ichilov v Tel Avivu. „Dnes tu máme více lidí ve věku do, než nad 60 let.“

„V současné době je méně než 20% našich pacientů ve věku nad 60 let – včetně těch, kteří nebyli očkováni. Jedná se o trend, který probíhá poslední dva týdny a stále roste,“ uvedla Matot.

Matot však zaznamenala prudký nárůst hospitalizací „skutečně mladých lidí ve věku kolem 30 let, kteří nejsou očkováni,“ z nichž jsou mnozí vážně nemocní a napojeni na ventilátory, aby je udrželi naživu, což je podle ní „něco, co jsme dřív sotva viděli.“

„Tady jsme svědky tragédií. Tuto změnu nemůže vysvětlit nic jiného než vakcína,“ řekla Matot.

V pátek údaje ministerstva zdravotnictví ukázaly 4 922 nových infekcí za poslední den s pozitivním testem 6,7%, což je pokles z 10% minulý týden a odráží pokračující klesající trend, protože očkovací kampaň pokračuje u všech Izraelců ve věku 16 let a starších.

Z 1551 Izraelců hospitalizovaných s koronou bylo 985 ve vážném stavu – poprvé za několik týdnů klesl tento počet pod 1000. Počet obětí Izraele od začátku pandemie je 5 286, přičemž téměř třetina z těchto úmrtí nastala během posledních dvou měsíců.

15.02.2021 06:17 Daniel Žingor206Zdroj: World Israel News

Klíčová slova