Praha Jeruzalém

Vedoucí představitelé těchto tří zemí uvedli, že jejich spojenectví zřídí nadace a závody na distribuci vakcín v Evropě a Izraeli na základě ukázkového izraelského očkování.

Vedoucí představitelé těchto tří zemí uvedli, že jejich spojenectví zřídí nadace a závody na distribuci vakcín v Evropě a Izraeli na základě ukázkového izraelského očkování.

Cílem této snahy je předstihnout další očekávanou vlnu COVID-19 a nejistotu, jak dlouho bude očkování účinné. Představitelé zemí uvedli, že podrobnosti, jako jsou náklady a časový rámec pro zahájení funkce projektů, se stále ještě zpracovávají.

Mezi projednávanou problematiku patřila možnost vakcíny vyrábět, jejich výzkum a vývoj společně s dalšími léky, spolupráce v oblasti omezení a regulací, běžný život v pandemii a vzdělávací systém.

„Je to významný den, kdy se v Jeruzalémě sejdou dva dynamičtí evropští vůdci, aby společně diskutovali o tom, jak pokračujeme v boji proti COVID-19,“ uvedl premiér Benjamin Netanjahu.

„Myslíme si, že spojením zdrojů tří malých, ale velmi schopných a nadaných zemí můžeme lépe čelit takovýmto výzvám,“ pokračoval. „Myslím si, že Izrael je pro svět vzorem a my diskutujeme o některých našich zkušenostech, sdílíme tyto zkušenosti s našimi přáteli a vy jste pro Izrael skutečně dva úžasní přátelé.“

„Také další země vyjádřily zájem o toto úsilí, “uvedl Netanjahu.

Rakouský kancléř Sebastian Kurz dodal, že „tuto pandemii lze překonat pouze prostřednictvím globální spolupráce.“

Globální spolupráce byla choulostivým bodem, protože antipandemické kampaně a postupy čelily i na místech jako je Evropa velkým výzvám a vyvolaly obavy, že pandemie potrvá déle v chudších zemích, které si nemohou dovolit masivní očkování.

Izrael naočkoval více než polovinu své populace v jedné z nejúspěšnějších očkovacích kampaní na světě.

Přestože Izrael vakcíny nevyrábí, předseda vlády postupoval velmi průbojně a podnikavě, aby zajistil dostatek vakcín pro izraelskou populaci 9,3 milionu lidí při jednáních se společnostmi Pfizer a Moderna. Netanjahu dokonce nabídl spojeneckým národům přebytečné vakcíny.

Evropští lídři uvedli, že se chtějí z úspěchu Izraele poučit. Rakousko je jedním z řady členů Evropské unie, kteří vyjádřili frustraci z pomalé distribuce vakcíny v bloku 27 zemí. Kurz řekl, že je spokojen s tím, jak se EU s krizí vypořádala, „musíme ale spolupracovat s celým světem.“

Kurz a dánská premiérka Mette Frederiksen se během dne připojili k Netanjahuovi v izraelské posilovně, aby sledovali, jak funguje potvrzení očkování, známé jako „zelený pas“. Posilovny a koncerty mohou navštěvovat pouze lidé s odznakem, který získali prostřednictvím aplikace. Ten značí, že lidé byli již naočkováni.

„Výroba vakcín zahrnuje mnoho kroků, takže si úkol rozdělíme mezi sebe a každý se bude zaměřovat na konkrétní krok,“ uvedl Kurz. Uvedl navíc, že jeho země bude pro další očekávanou fázi pandemie potřebovat přibližně 30 milionů dávek.

Frederiksen uvedla, že by také chtěla, aby země spolupracovaly na klinických studiích.

„Všichni máme slibný výzkum, který by mohl být odrazovým můstkem a připravit půdu příští generace,“ řekla.

Od startupového národa  k „národu očkovacímu“

Poprvé za více než dva měsíce klesl počet závažných případů v Izraeli pod 700.

Izrael je „první zemí na světě, která vzešla z covidu. S tímto zeleným pasem můžete jít do restaurací, můžete jít do divadel, můžete jít na sportovní akce. To je ono. Vycházíme ven,“ řekl Netanjahu ve čtvrtek v rozhovoru pro Fox News.

„Nemyslím si, že regulace opustíme úplně. Po nějakou dobu budeme muset nosit roušku, ale jsme za tím,“ dodal.

„Izrael byl znám a je znám jako startupová země. Od dnešního dne bude také známý jako národ s očkováním,“ řekl. „Nastavujeme model pro svět a jsme na něj velmi hrdí.“

Podle posledních údajů citovaných ministerstvem zdravotnictví bylo ve středu diagnostikováno 4 143 Izraelců pozitivních na koronavirus. Počet pacientů v kritickém stavu ve čtvrtek ráno činil 699 – což je nejnižší hodnota od konce prosince. Počet obětí dosáhl 5 815, z toho ve středu zemřelo 15 pacientů.

Autor: Associated Press and World Israel News, 4. března 2021

05.03.2021 21:29 Kristýna Kupková130Zdroj: World Israel News