Praha Jeruzalém

Směrem k palestinským teroristům místní vůdce Yossi Dagan řekl: „Nikdy nás nezlomíte.“

Autor: Lauren Marcus, World Israel News, 2. května 2021

Jen několik hodin poté, co byl v neděli ráno zmařen pokus o teroristický útok, zranil terorista při střeleckém útoku poblíž města Kfar Tapuach v Samaří tři lidi – video zde.

Podle zpráv v hebrejštině proběhl útok v neděli odpoledne střelbou za jízdy. Pachatelé vystřelili na skupinu lidí čekajících na autobusové zastávce a ujeli.

IDF ve svém prohlášení uvedla, že její jednotky hlídkující poblíž „opětovaly palbu na vozidlo, které z místa činu ujelo“.

Útočníci jsou stále na svobodě. Bezpečnostní a vojenské složky aktivně pátrají po vozidle zapojeném do incidentu a „zřizují v této oblasti zátarasy“.

„Když jsem dorazil, viděl jsem tři mladé lidi s různými úrovněmi poranění,“ řekl dobrovolník United Hatzalah EMT Menachem Bakush.

„Jeden byl v kritickém, jeden ve vážném a jeden ve středně těžkém stavu. Po prvotním ošetření na místě byli všichni převezeni do nemocnice Beilinson v Petah Tikvah.“

Všichni tři muži mají 20 let. Pár hodin po útoku jsou dva údajně v kritickém stavu, zatímco ten třetí utrpěl jen lehčí poranění.

Šéf regionální rady Samaří Yossi Dagan novinářům na místě řekl, že „se jedná o vážný incident“. Na adresu palestinských teroristů Dagan řekl: „Nikdy nás nezlomí.“

 

Hamás vydal prohlášení chválící ​​útok a označil jej za „přirozenou reakci na zločiny sionistické okupace a akt podpory našeho lidu ve městě Jeruzalém“.

Palestinský džihád nazval střelbu autem „odvážnou operací“.

Útok přichází bezprostředně po oznámení prezidenta PA Mahmúda Abbáše, ve kterém Izrael obvinil z odložení palestinských voleb.

Zatímco Abbás dává vinu za zrušení voleb Izraeli, protože ten odmítl povolit volby ve východním Jeruzalémě, všeobecně se předpokládá, že to dlouholetý palestinský vůdce udělal, protože by ho pravděpodobně na hlavu porazil Hamas.

V neděli ráno byla při pokusu o teroristický útok poblíž křižovatky Gush Etzion postřelena do nohy palestinská žena.

Žena, kterou palestinská média označila za 60letou Fahimu al-Hroubovou, se nožem přibližovala k vojákům IDF a ignorovala opakované příkazy k upuštění zbraně.

Přibližovala se dál i poté, co vojáci vypálili několik varovných výstřelů.

Někteří to na sociálních sítích komentovali tak, že mohlo jít o pokus o sebevraždu rukama policisty.

„Přeji vše nejlepší a brzské uzdravení těm, kteří byli při brutálním střeleckém útoku na Tapuach Junction zraněni,“ vzkázal premiér Netanjahu.

„Bezpečnostní síly teroristy pronásledují a jsem si jist, že je co nejdříve zatknou. Nenecháme terorismus pozvednout hlavu a zasáhneme naše nepřátele silou,“ dodal.

03.05.2021 05:47 Daniel Žingor175Zdroj: World Israel News