Praha Jeruzalém

Mluvčí Talibanu: Nechceme nikomu dovolit, aby využíval naše území k útokům na kohokoli a nechceme ubližovat ostatním.

Od: Arutz Sheva, 16. srpna 2021 2:08

Mluvčí politické kanceláře Tálibánu v neděli večer prohlásil válku v Afghánistánu za ukončenou.

V rozhovoru pro televizi Al-Džazíra Mubasher, z něhož citovala agentura Reuters, mluvčí Mohammad Naím řekl, že typ vlády a podoba režimu v Afghánistánu budou brzy jasné.

Uvedl, že žádný diplomatický orgán ani žádné jeho sídlo nebylo cílem útoku, a dodal, že skupina všechny ujišťuje, že zajistí bezpečnost občanů a diplomatických misí.

„Jsme připraveni vést dialog se všemi afghánskými představiteli a zaručíme jim potřebnou ochranu,“ citoval Naíma katarský kanál. Dodal, že skupina přistupuje ke každému kroku zodpovědně a má zájem na tom, aby byl se všemi uzavřen mír.

Komentáře přišly několik hodin poté, co povstalci Talibanu vstoupili do Kábulu a prezident Ašraf Ghaní opustil zemi s tím, že se chce vyhnout krveprolití.

Naeem o Ghaního útěku řekl, že se s ním nepočítalo a „ani jeho blízcí to nečekali“.

„Dosáhli jsme toho, o co jsme usilovali, tedy svobody naší země a nezávislosti našeho lidu,“ pokračoval.

 

„Nedovolíme, aby někdo využíval naši zemi k tomu, aby na někoho útočil a nechceme ubližovat ostatním. Nemyslíme si, že zahraniční síly budou znovu opakovat své neúspěšné zkušenosti v Afghánistánu,“ prohlásil Naím a dodal, že Taliban je připraven řešit obavy mezinárodního společenství prostřednictvím dialogu.

16.08.2021 05:52 Daniel Žingor138Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova