Praha Jeruzalém

„Uplynulý rok nás naučil skutečnému významu vzájemné odpovědnosti mezi židovským národem,“ říká úřadující předseda Židovské agentury pro Izrael Yaakov Hagoel.

Od: Arutz Sheva, 04. září 2021 22:00

Několik dní před začátkem nového hebrejského kalendářního roku 5782 činí počet Židů na celém světě přibližně 15,2 milionu, zatímco v roce 5781 jich bylo 15,1 milionu, vyplývá ze statistik, které nově zveřejnila Židovská agentura pro Izrael.

Z celosvětové židovské populace se počet Židů v Izraeli blíží 6,9 milionu (oproti 6,8 milionu v roce 5781), zatímco mimo Izrael jich žije přibližně 8,3 milionu, z toho asi šest milionů ve Spojených státech.

Aktualizované odhady profesora Sergia Della Pergoly z Hebrejské univerzity v Jeruzalémě budou zveřejněny v Americké židovské ročence 2021.

Podle Židovské agentury zahrnují výše uvedená čísla i ty, kteří se sami definují jako Židé a neidentifikují se s jiným náboženstvím. Pokud se započítají i ti, kteří mají nárok na izraelské občanství podle zákona o návratu, zvýší se celosvětový součet na 25,3 milionu osob, z nichž 7,3 milionu žije v Izraeli a 18 milionů mimo Izrael.

Podíl Židů žijících v Izraeli na všech Židech na světě činí 45,3 %, což je o půl procenta více než v předchozím roce. Odhadovaný počet Židů ve Spojených státech se na základě nového průzkumu Pew Research Center zvýšil o 300 000. Odhady v USA byly opraveny i za předchozí roky.

„Rok 5781 byl velmi náročný, žili jsme ve stínu globální epidemie, ale více než cokoli jiného nás naučil skutečnému významu vzájemné odpovědnosti mezi židovským národem,“ řekl úřadující předseda výkonného výboru Židovské agentury a předseda Světové sionistické organizace Yaakov Hagoel.

„Desetitisíce nových přistěhovalců přišly do Izraele s pomocí Židovské agentury navzdory extrémním obtížím při mezinárodním cestování a další tisíce mladých Židů přijely do Izraele v rámci dobrovolnických programů a programů kariérního rozvoje Masa. Židovská agentura bude i nadále pevným mostem solidarity a vzájemné odpovědnosti mezi jednotlivými komunitami a mezi Státem Izrael a světovým židovstvem.“

05.09.2021 07:13 Daniel Žingor127Zdroj: Arutz Sheva - Israel National News

Klíčová slova